30.5 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ«24ο Ετήσιο Συνέδριο Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών» η Ελπίδα για το μέλλον

«24ο Ετήσιο Συνέδριο Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών» η Ελπίδα για το μέλλον

«24ο Ετήσιο Συνέδριο Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών» η Ελπίδα για το μέλλον 

Με εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεματολογία, έντονα μηνύματα αισιοδοξίας και ενότητας από τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΝΑ αλλά και με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το 24ο Ετήσιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) από 7 έως 10 Σεπτεμβρίου, υπό την αιγίδα της προεδρίας της Δημοκρατίας, με χορηγό επικοινωνίας την Ύπαιθρο Χώρα.  Οι εργασίες του συνέδριου ήταν αφιερωμένες στο μέλλον της ΠΕΝΑ και πληροφορώντας για τα πάγια σημαντικά ζητήματα όπως αυτό της Ελαιοκομίας και της Κτηνοτροφίας καθώς και το πολυζητημένο και επίκαιρο θέμα του Συνεργατισμού.  

Η οργάνωση του συνέδριου ήταν δομημένη στο πρώτο μέρος  με Προσυνεδριακές Δραστηριότητες που σκοπό είχαν την βιωματική επιτόπια προσέγγιση της τοπικής περιφερειακής αγροτικής ανάπτυξης στον τόπο φιλοξενίας της Κρήτης και δει των Χανίων στο δίπτυχο Ελαιοκομίας-Κτηνοτροφίας,  το δεύτερο μέρος με κύριο όγκο του συνεδρίου τις ενημερωτικές εξειδικευμένες εισηγήσεις και πληροφορίες πάνω στους άξονες της θεματολογίας  από καταξιωμένους ομιλητές. Σε αυτό το μέρος  ξάφνιασαν ευχάριστα οι διάφορες παρεμβάσεις νέων αγροτών όπως αυτή του Τρικαλινού κ. Λαγόπουλου σε αναφορά εισηγητή για τις επιδοτήσεις του χθες και το χειρισμό τους,  πως οι κακές προηγούμενες πρακτικές είναι έξω από την κατεύθυνση των νέων αγροτών και πως μόνιμη αγωνία τους, είναι πως θα κάνουν βιώσιμη την εκμετάλλευση τους, ώστε να δίνουν ποιοτικό προϊόν στο καταναλωτή και καλό είναι να μην συνδέονται με ότι κακό έκαναν αγρότες του χθες επιθυμώντας να ενημερωθούν για ένα δημιουργικό μέλλον με τεχνογνωσία για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. 

Τέλος το τρίτο μέρος, όπου αναπτυχθήκαν ομάδες εργασίας με σκοπό την από τα κάτω προς τα πάνω δημιουργία διαδραστικών συμπερασμάτων, πεποιθήσεων και εισηγήσεων για τα θέματα που απασχολούν τη ΠΕΝΑ. 

«24ο Ετήσιο Συνέδριο Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών» η Ελπίδα για το μέλλον

Ιδιαίτερο γεγονός αποτέλεσε ο θεσμοθετημένος πλεον διαγωνισμός, για την ανάδειξη του καλύτερου Έλληνα νέου αγρότη για το 2017, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, υπό την αιγίδα του Ευρωκοινοβουλίου. Ο Προέδρος της ΠΕΝΑ κ. Βασιλόπουλος τόνισε πως για να μπει κάποιος στην τελική τριάδα, έπρεπε να πληροί κριτήριο  παρουσίας  κατά το συνέδριο πιστεύοντας ακράδαντα πως εκτός από το να επιθυμείς τη διάκριση, πρέπει να το δείχνεις, υποστηρίζοντας το περιεχόμενο της αίτησης με την παρουσία σου και διασφαλίζοντας τυχόν ελλιπή στοιχεία της υποψηφιότητας.  Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως φέτος και οι τρεις υποψήφιοι ήταν εξαιρετικά  αξιόλογοι, με υψηλό επίπεδο,  δυνατές υποψηφιότητες αλλά και τόσο διαφορετικές περιπτώσεις μεταξύ τους, με αποτέλεσμα η επιτροπή να εντυπωσιαστεί αλλά και να δυσκολευτεί εξαιρετικά ενώ θερμά συγχαρητήρια λάβανε και οι τρεις συμμετέχοντες. Τελικός κριτής στάθηκαν αποκλειστικά τα όποια κριτήρια είχαν οριστεί, με αμελητέα διαφορά ενώ παράλληλα και οι τρεις κέρδισαν επάξια τις καρδίες όλων μας κάνοντας πιο αισιόδοξους για το αγροτικό μέλλον αυτού του τόπου. Ο Γιαννης Αλεξόπουλος από την Ηλεία αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα start up επιχείρησης, ο οποίος επένδυσε στον τόπο του αντί να τον εγκαταλείψει με ευκολία όπως πολλοί άλλοι μια και διαθέτει πτυχια τεχνικού αεροσκαφών, και καλλιεργεί εκτός των άλλων, 25 στρέμματα κορινθιακής μαύρης σταφίδας με την επωνυμία «Illis Farm», αντιπροσωπεύει επάξια την φρέσκια γενιά αγροτών. Ο Χάρης Λιούρης, από τα Ιωάννινα από την άλλη, αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα στιβαρής αγροτικής επιχειρηματικότητας που βασίζεται στην έξυπνη εξειδίκευση στο τομέα της πτηνοτροφίας αριθμώντας στη μονάδα του περί τα 80.000 κοτόπουλα και σύντομα αναμένεται να αναπτύξει νέα μονάδα κοτόπουλων αβγοπαραγωγής πατρογονικής, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τις αξίες του συνεταιρισθείτε,  και του «ισχύς εν τη ενώσει» με την συμμετοχή του στον αναμφισβήτητα πετυχημένο Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό «Πίνδος» δίνει την ελπίδα  για την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας στον αγροτικό χώρο. Τέλος και με την σειρά που κρίθηκαν, ο τυχερός του φετινού διαγωνισμού ο Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης από τα Χανιά που εστιάζοντας στην βιοκαλλιέργεια του ελληνικού χρυσού  –ελαιόλαδο- , της κατά παράδοσή ελληνικής αυτής καλλιέργειας, συνδυασμένη με την καινοτομία μηχανήματος που ο ίδιος έχει αναπτύξει  και την αγροτουριστική πρωτοβουλία του στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις του.  

  

Ενδιαφέρουσα επίσης εξέλιξη κατά τη διάρκεια του συνεδρίου όπως μας εκμυστηρεύτηκε ο πρόεδρος κ. Βασιλόπουλος  αποτέλεσε η τοπική πρωτοβουλία των νέων της περιοχής για την οργάνωση και ίδρυση της τοπικής ΕΝΑ  Χανίων.      

Επιπλέον σημαντικά συμπεράσματα κοινής αποδοχής προέκυψαν από τις ομάδες εργασίας και πιο συγκεκριμένα  ο κ. Σ. Κουτσομήτρος που συντόνισε το εργαστήριο «η ΠΕΝΑ στο σήμερα και στο μέλλον», αφού έθεσε την υφιστάμενη κατάσταση και πρότεινε στόχους- προτεραιότητες που όρισε όχι μόνο ο ίδιος αλλά και οι παριστάμενοι, με συζήτηση και ερωτηματολόγια της ομάδας,  όπως μας είπε τελικά ως σημαντικότεροι στόχοι για την καλύτερη εκπροσώπηση του Φορέα και προέκυψαν ως εξής:  

  • Η Θεσμική και αποτελεσματική παρέμβαση, ακούγοντας και εκφράζοντας τους νέους αγρότες με αξιοπιστία τυπικά και ουσιαστικά ως ο πλέον αξιόπιστος συνομιλητής του ΥΠΑΑΤ και των άλλων φορέων.
  • Η Οργάνωση: Υποστηρίζεται η συνέχιση της διενέργειας του συνεδρίου που αποτελεί θεσμό για 24 χρόνια τώρα και συμβάλλει στην ενημέρωση τη σύσφιξη των σχέσεων και τη συνέχεια της οργάνωσης και προτείνεται να αναπτυχθούν νέοι τρόποι αποτελεσματικότερης διαπροσωπικής και διαδικτυακής επαφής μεταξύ των νέων γεωργών
  • Η υποστήριξη Υπηρεσιών προς τα μέλη: Αναγνωρίζεται από όλους η αξία της ΠΕΝΑ ως brand name το οποίο επιθυμείται  να ισχυροποιηθεί και να δώσει ακόμη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στα μέλη της. Επίσης προτείνεται η εντονότερη δραστηριοποίηση της ΠΕΝΑ στην εκπαίδευση, ενημέρωση και κατάρτιση των νέων και των υπολοίπων γεωργών με διάφορους τρόπου         

Στο εργαστήριο που συντονίστηκε από την κ. Μ. Κανάκη: «Συνεργατισμός, Συνεταιριστικά σχήματα, νέος συνδικαλιστικός νόμος» και ως συνέχεια της εισήγησης της το Σάββατο, 

  • μέσα από ημιδομημένες ερωτήσεις, εντοπίστηκαν και νοηματοδοτήθηκαν οι παραπάνω όροι ώστε να μιλάμε κοινή γλώσσα, 
  • αναπτυχθήκαν οι εν δυνάμει νομικές συνεργατικές οντότητες με τα ιδιαίτερα στοιχεία τους (ομοιότητες και διαφορές), τις ομάδες παραγωγών, τα clusters, τους συνεταιρισμούς κάθε τύπου,  σε συνδυασμό με πληροφόρηση για τις χρηματοδοτικές δυνατότητες/εργαλεία  για καθένα από αυτά,

και προτάθηκαν εξατομικευμένες ιδέες για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις των συμμετεχόντων.    

  • σχετικά με το νέο συνδικαλιστικό νόμο ενημερωθήκαν όλοι γενικά και ειδικά για το άρθρο και τη παράγραφο που αφορά τη ΠΕΝΑ και παρά  την εκτίμηση για πλουραλισμό, εντοπίστηκαν σημεία δυνατοτήτων αλλά και κινδύνων για μικροτεμαχισμο των αγροτών, πράγμα που δεν είναι επιθυμητό και χρήζει επιπλέον διερεύνησης και ενδεχόμενης επαναδιατύπωσης. 
  •   αφού τοποθετήθηκαν όλοι συμφώνησαν πως είναι κοινή εκτίμηση πως ο συνεργατισμός αποτελεί αναγκαιότητα και εντοπίστηκαν ποια τα τακτικά ατομικά σχέδια και πως πραγματώνονται μέσα από τους στρατηγικούς σκοπούς που εκπληρώνονται μέσα από το συνεργατισμό.  
  • Τέλος αναγκαιότητα προκύπτει και στην αυτό-οργανωμένη παρέμβασή των νέων αγροτών ώστε να μην αντιμετωπίζονται ως «κατώτερης ποιότητας» επαγγελματίες 

       

Σύμφωνα με το έργο «Geo-ergon Paideia» του ΚΕΑΝ σήμερα, 2.5 δις ανθρώπων εξαρτώνται οικονομικά από τη γεωργία σε όλον τον πλανήτη, ενώ ταυτόχρονα ο μέσος όρος ηλικίας των αγροτών είναι 55 έτη, στην Ευρώπη, το ένα τρίτο  των αγροτών είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών, ενώ ο πληθυσμός που ασχολείται με τον αγροτικό τομέα μειώνεται. Έτσι καταδεικνύετε περισσότερο από ποτέ η ανάγκη τέτοιων πρωτοβουλιών για ολοκληρωμένη διεπιστημονικής προσέγγιση ώστε ο αγροτικός τομέας θα πρέπει να προσελκύσει νέα μέλη και να υποστηρίξει τους νέους ανθρώπους ώστε να ασχοληθούν με τη γεωργία σε βιώσιμα σχέδια με επίκεντρο τους νέους. 

«24ο Ετήσιο Συνέδριο Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών» η Ελπίδα για το μέλλον

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;