20.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΜερικά tips που θα σε βοηθήσουν να γίνεις vegan

Μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να γίνεις vegan

Η μετάβασή σε ένα βίγκαν τρόπο ζωής, είναι ένα μαγικό ταξίδι! Πως όμως δεν θα χάσεις το δρόμο σου;
Ξέρεις πια πολύ καλά, από πού προέρχεται το γάλα και πόση κακοποίηση υφίστανται αθώα πλάσματα για να το έχεις εσύ μέσα στο ψυγείο σου! Όπως και το τυρί και το γιαούρτι και τα αβγά! Ωραία λοιπόν, αλλά τι τρώμε;
Εδώ θα βρεις μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να αλλάξεις εύκολα την διατροφή σου σε μία φυτική διατροφή – ένα βασικό κομμάτι του τρόπου ζωής ενός vegan. Υπάρχουν βέβαια και πιο προχωρημένες πίστες! Αλλά μείνε συντονισμένος. Σιγά-σιγά και ένα βήμα τη φορά, αλλιώς θα χάσεις την μπάλα!
 Μην αυτομαστιγώνεσαι
Υπάρχουν αυτοί που γίνονται vegan μέσα σε μία μέρα! Παραδέχομαι ότι δεν είμαι από αυτούς!
Έχω προσπαθήσει δύο φορές και ήταν και τις δύο φορές η μετάβαση με ταλαιπώρησε αρκετά!
Γνωρίζω συνεπώς πολύ καλά, έχοντας βιώσει στο πετσί μου, πόσο δύσκολο είναι να πάψεις να τρως πράγματα που σου φέρνουν όμορφες μνήμες του παρελθόντος και μυρωδιές από τα κυριακάτικα τραπέζια της μαμάς! Και να γίνει αυτό σε μία μέρα; Δύσκολο…!
Ο  βιγκανισμός πρεσβεύει έναν τρόπο ζωής γεμάτο συμπόνια και καλοσύνη, γι’ λοιπόν αυτό ξεκίνα να εφαρμόζεις αυτή την φιλοσοφία… από τον ίδιο σου τον εαυτό.
Το να κόψεις μέσα σε μία μέρα, τυριά, επιδόρπια, γλυκά, το αγαπημένο σου cheese cake, μάλλον θα σε οδηγήσει στην κατάθλιψη και στην πολυθρόνα του ψυχοθεραπευτή. Θέλω να ελπίζω όχι με άσπρη μπλούζα και χέρια δεμένα.
Αποδέξου ότι για κάποιους ανθρώπους η μετάβαση χρειάζεται χρόνο και ισχυρή θέληση και βάλε ένα πρόγραμμα με σαφές χρονοδιάγραμμα.
2. Φτιάξε μία λίστα
Σκέψου τα φαγητά που αγαπάς και θα είναι πολύ δύσκολο να αποχωριστείς, Για κάποια από αυτά μπορείς να βρεις επάξιους αντικαταστάτες! Για άλλα δεν θα είναι τόσο εύκολο. Χώρισε τα τρόφιμα αυτά σε δύο κατηγορίες:
Αυτά που χρησιμοποιείς λόγω ευκολίας
Αυτά που καταναλώνεις επειδή σου αρέσουν πολύ
Για παράδειγμα, τα βραστά αβγά ή το αγελαδινό γάλα μέσα στα δημητριακά για τα παιδιά είναι στη λίστα με τα τρόφιμα που καταναλώνουμε για λόγους ευκολίας. Τα αβγά είναι μια εύκολη πηγή πρωτεϊνών για να φτιάξεις στα παιδιά σου μέσα σε 5 λεπτά, όταν δεν έχεις χρόνο και έχουν γυρίσει πεινασμένα από το σχολείο.
Ακόμα και για σένα που γυρίζεις πεινασμένος/η από την δουλειά σου! Είναι επίσης πολύ εύκολο να ανοίξεις το ψυγείο και να προσθέσεις γάλα στα δημητριακά τους το πρωί, πριν φύγουν για το σχολείο τους. Οπότε τι πιο απλό από το να τα ρίξεις μέσα στο καρότσι του super market, όταν έχεις πάει να ψωνίσεις μαζί τους, με το μεγάλο να κλαίει που δεν καταλαβαίνει γιατί δεν μπορεί να μπει στο καρότσι μαζί με το μικρό του αδερφάκι;
Και όχι, ΔΕΝ καταλαβαίνει όταν του λες ότι δεν χωράει πια, έχει μεγαλώσει πολύ και έχει γίνει ολόκληρος… άντρας, (γιατί, τι να του πεις, ότι έχει γίνει αυτό το θηλαστικό με τα μεγάλα αφτιά και την προβοσκίδα; Είναι αντιπαιδαγωγικό!).
Και να μην ξεχνιόμαστε, το μικρό κλαίει επίσης, γιατί δεν του παίρνεις τη σοκολάτα, το κέικ, τα μπισκότα και ό,τι άλλο δει μπροστά του, που απέχει από την vegan διατροφή όσο και η Γη από τη Σελήνη!
Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν φαγητά όπως ο καπνιστός σολομός, το μπλε τυρί, το μπρικ. Γι αυτή την κατηγορία θα μιλήσουμε αργότερα. Είναι προϊόντα που δεν θα μας δημιουργήσουν πρόβλημα στην καθημερινότητά μας αν λείψουν, αλλά εδώ μπαίνουν ψυχολογικά θέματα!
3. Να είσαι μεθοδικός
Βάζεις λοιπόν τη λίστα στο ψυγείο σου και είσαι έτοιμος/η και γεμάτος/η δυναμισμό και αυτοπεποίθηση να την ακολουθήσεις, με όλα τα υποκατάστατα των ζωικών τροφών. Ετοιμοπόλεμος και αποφασισμένος!
Και ξεκινάει η εβδομάδα! Εσύ αλλάζεις δουλειά, ο σύντροφός σου είναι άρρωστος, το παιδί έχει γενέθλια, η μαμά σου σας καλεί σε οικογενειακό, λουκούλλειο δείπνο και όλοι μαζί έχουν συνωμοτήσει για να σου χαλάσουν το πρόγραμμα!
Μην ανησυχείς: Όλα παραμένουν υπό έλεγχο!
Δεν χρειάζεται να απελπιστείς και να εγκαταλείψεις την προσπάθεια του βιγκανισμού ως κάτι το ανέφικτο. Υπάρχουν πιο ήσυχες εβδομάδες που θα καταφέρεις να δοκιμάσεις τις εναλλακτικές λύσεις και να νιώσεις την ικανοποίηση ότι τα κατάφερες! Ότι κατάφερες να θρέψεις σωστά τον εαυτό σου, τον σύντροφό σου, την οικογένειά σου χωρίς βία και χωρίς να πεθάνει/κακοποιηθεί κανένα πλάσμα του Θεού. Και τότε θα δεις ότι πραγματικά άξιζε τον κόπο!
Εξάλλου ο Έντισον, ο εφευρέτης του ηλεκτρικού λαμπτήρα είχε απαντήσει στην ερώτηση πως ένιωθε που απέτυχε 1000 φορές μέχρι να κάνει την εφεύρεση: “Δεν απέτυχα χίλιες φορές. Ο ηλεκτρικός λαμπτήρας ήταν μια εφεύρεση που χρειαζόταν χίλια βήματα για να ολοκληρωθεί”.
Όσα βήματα και να χρειαστείς λοιπόν, μην απογοητευτείς ποτέ. O στόχος ενός τρόπου ζωής γεμάτου αγάπη και χωρίς βία, αξίζει την προσπάθεια σου!
Καλή επιτυχία!
Μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να γίνεις vegan
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;