18.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΓΕΩΡΓΙΑΚρητικά κηπευτικά προϊόντα με όχημα το "Vegiterraneo" διεισδύουν ολοένα και περισσότερο σε...

Κρητικά κηπευτικά προϊόντα με όχημα το “Vegiterraneo” διεισδύουν ολοένα και περισσότερο σε ξένες αγορές

Αύξηση 20% στις οργανωμένες πωλήσεις τους εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, “βλέπουν” οι 627 παραγωγοί των επτά συνεταιρισμών της Κρήτης, που δημιούργησαν και υλοποιούν από την 1η Απριλίου του 2017 τον δεύτερο κύκλο του κοινοτικού προγράμματος “Vegiterraneo”, ύψους 3 εκατ. ευρώ, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής πωλήσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Ανατολή”, με έδρα την Ιεράπετρα Κρήτης.
Υπογραμμίζοντας τα θετικά αποτελέσματα και τα πολλαπλά οφέλη του “Vegiterraneo”, ο κ. Σιγουράκης τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, έστω και με βραδύτερο ρυθμό, ωστόσο τελικά επιτυγχάνεται ο στόχος για την αποτελεσματικότερη διείσδυση των προϊόντων της Μεσογείου στις ξένες αγορές και διαδίδεται ολοένα και πιο έντονα η πληροφορία ότι, η κατανάλωση προϊόντων της Μεσογείου επιδρά ιδιαίτερα ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό.
 
Σχετικά με τον νέο κύκλο του προγράμματος, ο οποίος και ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2020, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι οι αγορές στόχοι που έχουν τεθεί είναι οι Γερμανία, Τσέχικη Δημοκρατία, Πολωνία και Ελλάδα και τόνισε ότι “σε αυτές τις αγορές δίνουμε το 70% της συνολικής μας παραγωγής, ενώ το υπόλοιπο 30% κατευθύνεται σε Μ. Βρετανία, Βουλγαρία και Ρουμανία”. 
    
Αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν, ο κ. Σιγουράκης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το παρόν και το μέλλον των συνεταιρισμών στην Ελλάδα τόνισε, ότι “η υπερφορολόγηση και οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές λειτουργούν σαν βαρίδιο στη λειτουργία τους και δυστυχώς αναγκάζουν σε έξοδο από την πόρτα τους, πολλούς παραγωγούς”. ‘
Οπως διευκρίνισε “τα τελευταία δύο χρόνια, ποσοστό άνω του 10%, των αγροτών έχουν επιλέξει τον δρόμο διάθεσης των προϊόντων τους εκτός Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών, πουλώντας τα τρόφιμά τους απευθείας από το χωράφι” και πρόσθεσε: “αντίστοιχο ή και μεγαλύτερο, ήταν το ποσοστό των παραγωγών που επέλεξαν τον μοναχικό δρόμο στα προηγούμενα δύο χρόνια”. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει σοβαρά την παροχή κινήτρων στους συνεταιριζόμενους αγρότες.

Η πρωτοβουλία σε αριθμούς

    
Οι επτά συνεταιρισμοί από την Κρήτη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Vegiterraneo”, καλλιεργούν συνολικά 3.500 στρέμματα, με την ετήσια παραγωγή τους να ανέρχεται σε 100.000 τόνους κηπευτικών προϊόντων, κατά βάση τομάτες, αγγούρια και πιπεριές.
Το πρόγραμμα, που φέρει τον τίτλο “Vegiterraneo: ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης κηπευτικών (τομάτας, αγγουριού και πιπεριάς) στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. (Ελλάδα,Γερμανία, Πολωνία και στην Δημοκρατία της Τσεχίας)”, ξεκίνησε την 1η Απριλίου του 2017, πρόκειται να ολοκληρωθεί την 31η Μαρτίου 2020 και είναι ύψους 2,946 εκατ. ευρώ. 
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κρητικά κηπευτικά προϊόντα με όχημα το "Vegiterraneo" διεισδύουν ολοένα και περισσότερο σε ξένες αγορές
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;