22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΜέτρα για τους κρατούμενους τώρα | Της Ιωάννας Λαχανά

Μέτρα για τους κρατούμενους τώρα | Της Ιωάννας Λαχανά

 

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΩΡΑ
 
Η κοινωνία και δυστυχώς και η επίσημη Πολιτεία, παρά τις προόδους που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έδειχναν ελάχιστο έως μηδενικό ενδιαφέρον για τις φυλακές και τους φυλακισμένους.
 
Τους θεωρούσαν ως απόβλητους ,παρείσακτους και την φυλακή ως έναν χώρο που ήταν αρκετό να πληρεί κάποιες στοιχειώδεις προϋποθέσεις διαβίωσης και μόνο αν ξεσπούσαν ταραχές, καταλήψεις και επεισόδια γινόταν πρωτοσέλιδο και πρώτη είδηση στα κανάλια, οπότε και η πολιτεία λάμβανε κάποια -δειλά έστω- μέτρα βελτίωσης των πρωτόγονων έως απαράδεκτων συνθηκών που επικρατούν στις περισσότερες των φυλακών της χώρας.
 
Τυχόν γενναία μέτρα και ένα απο αυτά,όσο και αν κατακρίθηκε, στην βάση του όμως ήταν και προοδευτικό και προς την σωστή κατεύθυνση του σωφρονισμού και όχι της τιμωρίας ήταν ο ονομαζόμενος Νόμος Παρασκευόπουλου.
 
ΠΡΟΤΑΣΗ
 
Σε καθημερινή βάση η Πολιτεία συνεπικουρούμενη από ειδικούς λαμβάνει ή ανακοινώνει συνεχή μέτρα είτε πρόληψης,είτε θεραπείας του γενικού πληθυσμού και των προσφύγων-μεταναστών. Όμως πληροφούμεθα ελάχιστα έως καθόλου τα αντίστοιχα μέτρα για τις φυλακές και τους χώρους κράτησης συλληφθέντων(άλλη αθλιότητα αυτή). Για αυτό προτείνεται η σύσταση Επιτροπής από βουλευτές – στελέχη όλων των κομμάτων,εκπροσώπους των αρμοδίων Εισαγγελιών καθώς και εκπροσωπους των κατά τόπους Δικηγορικών και Ιατρικών Συλλόγων.
 
Τα μέλη της επιτροπής θα επισκεφθούν τις φυλακές και τους χώρους κράτησης σε ολόκληρη τη χώρα για να διαπιστώσουν τις συνθήκες κράτησης,διαμονής,διαβίωσης καθώς και το επίπεδο των ιατρικών υπηρεσιών.
 
Προτεραιότητα θα μπορούσε να δοθεί στις φυλακές ανηλίκων και στις γυναικείες φυλακές.
 
Αν συντονιστούν όλα τα κόμματα και οι επιστημονικές ενώσεις δικηγόρων και ιατρών η όλη διαδικασία δεν θα ξεπεράσει τις τρείς ή τέσσερις ημέρες.
 
Δεν υπάρχει ούτε ώρα για χάσιμο και τυχόν θύμα ή θύματα της πανδημίας θα μας βαρύνουν όλους.
 
 
 
Ιωάννα Λαχανά
Δικηγόρος Αθηνών
 
 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;