22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΚρίσιμες εκλογές στην Βολιβία: Καταμέτρηση ψηφοδελτίων, ο Έβο Μοράλες εξόριστος, αλλά το...

Κρίσιμες εκλογές στην Βολιβία: Καταμέτρηση ψηφοδελτίων, ο Έβο Μοράλες εξόριστος, αλλά το κόμμα του μάλλον προηγείται

Λίγο πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την παραίτηση του Έβο Μοράλες από την προεδρία της Βολιβίας, οι πολίτες της χώρας προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο.

Η εκλογική αναμέτρηση πραγματοποιείται σε κλίμα πόλωσης με όλες τις πλευρές να απευθύνουν έκκληση να αποφευχθεί νέα πολιτική κρίση και νέα αιματοχυσία.

Για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες ο πρώην πρόεδρος της χώρας και εμβληματική μορφή της λατινοαμερικανικής αριστεράς Έβο Μοράλες δεν είναι υποψήφιος.

Υποψήφιος της παράταξης του Μοράλες, Κίνημα προς το Σοσιαλισμό είναι ο πρώην υπουργός Οικονομίας Λουίσ Άρσε, που θεωρείται πατέρας του του βολιβιανού οικονομικού θαύματος της περιόδου Μοράλες.

Αντίπαλός του είναι ο κεντροδεξιός πρώην πρόεδρος Κάρλος Μέσα.

Βάσει του Συντάγματος της χώρας νικητής ανακηρύσσεται ο υποψήφιος που θα καταφέρει να συγκεντρώσει το 50% συν μια ψήφο ή το 40% και 10 μονάδες διαφορά από τον πλησιέστερο αντίπαλό του.

Οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν νίκη από τον πρώτο γύρο σε κανέναν από τους δύο υποψηφίους, αλλά το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS)  προηγείται.

Αν τελικά επαληθευθούν ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 29 Νοεμβρίου.

Ο υποψήφιος του MAS για την προεδρία Λουίς Άρσε, θεωρείται πως οδεύει σε νίκη έναντι του κεντρώου πρώην προέδρου Κάρλος Μέσα.

 

Κρίσιμες εκλογές στην Βολιβία: Καταμέτρηση ψηφοδελτίων, ο Έβο Μοράλες εξόριστος, αλλά το κόμμα του μάλλον προηγείται

 

Η εισαγγελία της Βολιβίας έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του πρώην προέδρου ‘Εβο Μοράλες, στο πλαίσιο ανοικτής έρευνας για στάση, τρομοκρατία και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με την επίσημη απόφαση.

 

Ο Μοράλες έφυγε από το Μεξικό για την Αργεντινή, η οποία του χορήγησε το καθεστώς του πρόσφυγα. 

 

“Δεν φοβάμαι τη σύλληψη”, είπε ο Μοράλες προσθέτοντας ότι δεν θα βρεθούν αποδεικτικά στοιχεία για να δικαιολογήσουν μια δίκη του.

 

“Με πονά το ότι φεύγω από τη χώρα για πολιτικούς λόγους”

 

“Με πονά το ότι φεύγω από τη χώρα για πολιτικούς λόγους. Αφού λεηλάτησαν και αποπειράθηκαν να βάλουν φωτιά στο σπίτι μου στη Βίγια Βικτόρια, ομάδες βανδάλων των πραξικοπηματιών [Κάρλος] Μέσα και [Λουίς Φερνάντο] Καμάτσο εισέβαλαν στο σπίτι μου στη συνοικία Μαχιστέριο στην Κοτσαμπάμπα. Είναι πολύ ευγνώμων στους γείτονές μου οι οποίοι σταμάτησαν αυτές τις εφόδους”, ανέφερε μέσω Twitter ο 60χρονος σοσιαλιστής πολιτικός, που κατηγορεί τον κυριότερο υποψήφιο της αντιπολίτευσης για την προεδρία και τον ηγέτη μιας οργάνωσης της Σάντα Κρους που αποτέλεσε αιχμή του δόρατος των διαδηλώσεων των προηγούμενων τριών εβδομάδων εναντίον του ότι “συνωμότησαν” για την ανατροπή του.

 

 

 

Σε ήρεμο κλίμα η διαδικασία καταμέτρησης των ψηφοδελτίων- Την Τετάρτη το αποτέλεσμα

Πάνω από 7 εκατομμύρια πολίτες είχαν δικαίωμα ψήφου.

Στα εκλογικά τμήματα, μεγάλες ουρές ψηφοφόρων περίμεναν υπομονετικά, ακόμη και αφού τυπικά έκλεισαν (τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η μακρά διαδικασία της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων, που αναμένεται να διαρκέσει κάποιες ημέρες, πιθανόν ως ακόμη και την Τετάρτη, βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες Κυριακή στη Βολιβία, μετά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σε απρόσμενα για πολλούς ήρεμη ατμόσφαιρα, παρά τη μεγάλη πόλωση στην προεκλογική εκστρατεία, με το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS) του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες να αναμετράται με υποψήφιους κεντρώων και συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων.

Πάνω από 7 εκατομμύρια πολίτες είχαν δικαίωμα ψήφου.

Στα εκλογικά τμήματα, μεγάλες ουρές ψηφοφόρων περίμεναν υπομονετικά, ακόμη και αφού τυπικά έκλεισαν (τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η εκλογική επιτροπή, το ανώτατο εκλογοδικείο, ανακοίνωσε προχθές Σάββατο ότι δεν θα δημοσιοποιηθούν προκαταρκτικά αποτελέσματα το βράδυ της Κυριακής, καθώς στις περυσινές εκλογές τα αρχικά αποτελέσματα αποτέλεσαν αφορμή για να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια τα οποία οδήγησαν εντέλει στην παραίτηση του Μοράλες και την ακύρωση της διαδικασίας.

Σε εκείνη τη διαδικασία, η εκλογική επιτροπή και ο ίδιος ο Μοράλες υποστήριξαν πως ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος κέρδισε τέταρτη θητεία στο αξίωμα από τον πρώτο γύρο· όμως, μετά την κινητοποίηση της αντιπολίτευσης, τις ταραχές και υπό την πίεση του στρατού, ο πρώτος αυτόχθονας που εξελέγη αρχηγός του κράτους στη χώρα των Άνδεων αναγκάστηκε να παραιτηθεί και μετατράπηκε σε πολιτικό εξόριστο.

Η δεξιά πρώην γερουσιάστρια Τζανίνε Άνιες ανέλαβε μεταβατική πρόεδρος.

 

Ο υποψήφιος του MAS για την προεδρία Λουίς Άρσε, θεωρείται πως οδεύει σε νίκη

Ο υποψήφιος του MAS για την προεδρία Λουίς Άρσε, πρώην υπουργός Οικονομίας, αρχιτέκτονας του βολιβιανού οικονομικού «θαύματος», θεωρείται πως οδεύει σε νίκη έναντι του κεντρώου πρώην προέδρου Κάρλος Μέσα, ο οποίος ήλπιζε να εξασφαλίσει τις ψήφους των υποστηρικτών της Άνιες, η οποία αποχώρησε από την κούρσα για να «μην επιστρέψει ο Μοράλες».

 

θα χρειαστεί δεύτερος γύρος

Αν ο Άρσε δεν εξασφαλίσει πάνω από το 50% των ψήφων, ή τουλάχιστον το 40% και διαφορά δέκα μονάδων από τον Μέσα, θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, στον οποίο το MAS θα μπορούσε θεωρητικά να ηττηθεί αν το συντηρητικό στρατόπεδο συσπειρωθεί.

 

Βίαια επεισόδια

Δεκάδες βίαια επεισόδια ενόψει της ψηφοφορίας είχαν εγείρει φόβους πως θα μπορούσαν να επαναληφθούν οι καταγγελίες περί νοθείας και οι ταραχές.

Στα επεισόδια από πέρυσι έχουν σκοτωθεί δεκάδες άνθρωποι — περίπου 30, κατά τις αρχές.

Ο στρατός ανέπτυξε ισχυρές δυνάμεις χθες, ειδικά στην πρωτεύουσα Λα Πας.

Πάντως οι αρχές δεν ανέφεραν κανένα σοβαρό επεισόδιο, με την Άνιες να μιλά περί «δημοκρατικής ειρηνικής γιορτής».

 

Μοράλες: “Να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα”

Ο Μοράλες κάλεσε να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα και τόνισε πως το κόμμα του έχει δικό του, ανεξάρτητο μηχανισμό για την επαλήθευσή του, σύμφωνα με την εφημερίδα Pagina Siete.

Παρατηρητές θεωρούν πως η ενδεχόμενη νίκη του Άρσε θα ανοίξει τον δρόμο προκειμένου ο Μοράλες, που η μεταβατική κυβέρνηση θέλει να συλληφθεί καθώς τον κατηγορεί για «τρομοκρατία», μεταξύ άλλων, να επιστρέψει από την Αργεντινή, όπου του έχει δοθεί άσυλο και από όπου έπαιξε κεντρικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του MAS.

Οι υποστηρικτές του MAS λένε πως ο Μοράλες δημιούργησε μια ατμόσφαιρα πολιτικής σταθερότητας άνευ προηγουμένου τα 13 χρόνια που παρέμεινε στην εξουσία κι έδωσε ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Η φτώχεια στη Βολιβία έπεσε κάτω από το 40%.

Καταγγέλλουν επίσης ότι στη συντηρητική παράταξη ηγούνται ρατσιστές λευκοί και μεστίσο, που αδιαφορούν για τον μεγάλο αυτόχθονα πληθυσμό.

 

 

Η κυβέρνηση της Άνιες κατηγορείται  για απάθεια στην πανδημία κορωνοϊο, αλλά και για διαφθορά

 

Η κυβέρνηση υπό την Άνιες  κατηγορείται πως χειρίστηκε άσχημα την κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού (8.400 νεκροί επισήμως), πως επιδόθηκε σε σκληρή καταστολή των υποστηρικτών του Μοράλες, αλλά και πως διέθρεψε φαινόμενα διαφθοράς.

Η  Άνιες, αποχώρησε από την κούρσα για να «μην επιστρέψει ο Μοράλες».

 

Η νοθεία…

Οι καταγγελίες για νοθεία στις περυσινές εκλογές, που ώθησαν την Άνιες στην εξουσία, έχουν αμφισβητηθεί από στατιστικολόγους, οικονομολόγους και μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) πάντως αρνείται ότι έκανε πέρυσι λόγο για νοθεία βασιζόμενος σε ψεύδη διότι δεχόταν πίεση από τις ΗΠΑ, που επιδίωκαν να απαλλαγούν από μια από τις αριστερές κυβερνήσεις της περιφέρειας.

Παρατηρητές του ΟΑΚ επιβεβαίωσαν ότι οι χθεσινές εκλογές διεξήχθησαν σε κλίμα ηρεμίας, σύμφωνα με το βολιβιανό πρακτορείο ειδήσεων ABI.

Γράφει ο Kostas Nikolaou

Μια σιωπηλή γενοκτονία συντελείται στη Βολιβία.

Ο σύντροφός μας Oscar Olivera, παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα για το νερό έχει κορωνοϊό.

Δεν τον δέχτηκαν σε νοσοκομείο επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμα κρεβάτια.

Τώρα είναι στο σπίτι, σε μια γειτονιά στην Cochabamba (Bolivia), με την οικογένειά του.

Λέει ότι είναι εντάξει, ότι δεν έχει συμπτώματα, αλλά είναι συγκλονισμένος από την κατάσταση στην πόλη.

Υπάρχουν οικογένειες που πρέπει να κρατήσουν τους συγγενείς τους νεκρούς μέχρι και 7 μέρες, επειδή κανείς δεν τους παραλαμβάνει, κανείς δεν τους θάβει.

Χωρίς στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας, ούτε έκτακτης ανάγκης, ούτε καθαριότητα της πόλης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μέλη της οικογένειας αφήνουν φέρετρα στο δρόμο, επειδή τα νεκροταφεία κατέρρευσαν.

Η αδυναμία, η οργή και η μοναξιά, είναι η αίσθηση που κυριαρχεί σε ένα μεγάλο μέρος των 600 χιλιάδων κατοίκων αυτής της πόλης.

Πολλοί γιατροί και νοσηλευτές έχουν πεθάνει επειδή φροντίζουν ανθρώπους, επειδή οι κυβερνήσεις έχουν αφήσει την υγεία σε μια τρομερή κατάσταση.

“Η πολιτική τάξη ενδιαφέρεται μόνο για τη δύναμή της, το τελευταίο πράγμα που τους ενδιαφέρει είναι ο λαός.

Τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση γίνεται χρήση της ατυχίας και της ανικανότητας του πληθυσμού που εγκαταλείπεται στη μοίρα του.

Η πολιτική από τα πάνω είναι ένα σάπιο τσίρκο … Το μόνο που μας έχει απομείνει είναι η αλληλεγγύη των συντρόφων μας” λέει ο Oscar.

(Πηγή: Raúl Zibechi, “Genocidio silencioso en Bolivia”, DesInformémonos Periodismo de Abajo, 5 de julio de 2020)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;