24.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣHomo Diverse: Ένα αφιέρωμα στα χρώματα της ανθρώπινης ύπαρξης

Homo Diverse: Ένα αφιέρωμα στα χρώματα της ανθρώπινης ύπαρξης

Η 17η Μαΐου είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα κατά της Oμοφοβίας.

Αυτή η ημέρα επιλέχθηκε ως ενθύμιση της απόφασης του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας, το 1990, να αποχαρακτηρίσει την ομοφυλοφιλία ως ψυχική διαταραχή.

«Ομοφοβία» ή «ομοφυλοφοβία» είναι η παθολογική έκφραση αρνητικών συναισθημάτων, λόγου και συμπεριφοράς κατά των ομόφυλων ή ομοφυλόφιλων ατόμων και ζευγαριών (Journal of Homosexuality). Είναι μια προκατάληψη, που βασίζεται στο φόβο, στην άγνοια και την έλλειψη ανοχής προς τη διαφορετικότητα.

Αυτή και άλλες προκαταλήψεις βρίσκουν γόνιμο έδαφος και αναπτύσσονται σε κοινωνίες όπου επικρατεί η αντίληψη ότι  η μόνη «σωστή», “κανονική” και «αποδεκτή» σεξουαλική συμπεριφορά είναι η ετεροφυλία ή ετεροφυλοφιλία.

Ευτυχώς όμως, κανένας μας δεν είναι υποχρεωμένος να σκέφτεται και να δρα σύμφωνα με την “κοινωνία” και τις απόψεις των άλλων. Είμαστε αυτόνομα και αυτόβουλα όντα. Ό,τι κι αν ακούμε, ό,τι κι αν βλέπουμε μεγαλώνοντας, εμείς είμαστε τελικά εκείνοι που αποφασίζουμε και επιλέγουμε συνειδητά τις απόψεις και τις πράξεις μας! Όταν λοιπόν είμαστε κυρίαρχοι του εαυτού μας και ελεύθεροι να επιλέγουμε για εμάς, μπορούμε να βοηθήσουμε και τους άλλους να επιλέξουν για τον εαυτό τους χωρίς να τους κρίνουμε. Και αυτό ισχύει για κάθε τομέα της ζωής μας. Το σεξουαλικό προσανατολισμό, την εργασία, τους φίλους μας…Αφού δεν είμαστε όλοι ίδιοι, γιατί να κάνουμε όλοι τις ίδιες επιλογές;

Η διαφορετικότητα είναι μια χρυσή ευκαιρία να δούμε τη ζωή από άλλη οπτική. Πάντα είχα γύρω μου ανθρώπους διαφορετικούς από εμένα. Λογικό, αφού κανείς δεν είναι ίδιος με κάποιον άλλο. Κάποιοι από αυτούς έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό από τον δικό μου. Ποτέ δεν μας εμπόδισε αυτή μας η διαφορετικότητα να είμαστε κοντά ο ένας στον άλλο σε χαρές και λύπες. Πάντα έχουν μια μεγάλη αγκαλιά για μένα όταν δεν είμαι στα καλύτερα μου και πάντα είναι δίπλα μου για να χαρούν με τα ευχάριστα νέα μου, με όλη τους την καρδιά. Κι εγώ το ίδιο, γιατί είναι φίλοι μου. Είναι άνθρωποι αγαπημένοι, φωτεινοί, δημιουργικοί, γλυκύτατοι κι ελπίζω να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε δίπλα δίπλα.

Τους είδα να ερωτεύονται και να ζουν με πάθος. Τους είδα να κρύβονται από τους γείτονες και την οικογένειά τους. Τους είδα να κλαίνε όταν δέχτηκαν επίθεση και σκληρή κριτική για την επιλογή του συντρόφου τους. Τους είδα να χάνουν την υποστήριξη των γονιών τους ή τη δουλειά τους εξαιτίας μιας εντελώς προσωπικής επιλογής που δεν αφορά κανέναν άλλον πέρα από τους ίδιους. Ήμουν αυτόπτης μάρτυρας του πόνου τους και η κατάρρευσή τους μου ράγισε την καρδιά. Τους είδα…τους βλέπω και θα συνεχίσω να τους βλέπω για αυτό που είναι…άνθρωποι, όπως εγώ κι εσύ!

Πριν κάποια χρόνια ένας καλός μου φίλος προκειμένου να καταφέρει να νοικιάσει ένα σπίτι με σύστησε ως κοπέλα του στον ιδιοκτήτη του σπιτιού, ο οποίος δεν ήθελε “ανώμαλους” στο σπίτι του. Και ακόμη πιο παλιά η μητέρα του ήταν πολύ χαρούμενη κάθε φορά που μας έβλεπε μαζί. Μας θεωρούσε ζευγάρι και ήταν ευχαριστημένη. Ποιος να τολμήσει να της πει ότι ο γιος είχε χρόνια σχέση με έναν άντρα;

Και τι σημασία έχει αν διαφέρουμε σε κάτι, αφού μοιάζουμε σε τόσα πολλά, αφού είμαστε όλοι “κανονικοί” άνθρωποι…κλαίμε στη λύπη και γελάμε στη χαρά! Η διαφορετικότητα μας δίνει τα υλικά για να χτίσουμε γέφυρες και να εξερευνήσουμε άλλους κόσμους, μαγικούς και πολύχρωμους. Κάθε άνθρωπος είναι και ένας ολόκληρος κόσμος, γιατί καθένας μας έχει μέσα του ένα κομμάτι σύμπαν, ένα κομμάτι Θεό. Είμαστε όλοι κανονικότατα  “διαφορετικοί”. Ποια διαφορετικότητα φοβόμαστε και ποια κανονικότητα υπερασπιζόμαστε;

Καθένας μας είναι μοναδικός έτσι κι αλλιώς. Απ’ αυτή την οπτική η διαφορετικότητα είναι απλά φυσιολογική. Αν αγκαλιάσουμε αυτή τη θεμελιώδη αλήθεια θα καταφέρουμε να αποδεχτούμε τους εαυτούς μας και να κάνουμε επιλογές σύμφωνα με την ευτυχία και την ευημερία μας, αγγίζοντας την πεμπτουσία της ελευθερίας ατομικά και κοινωνικά.

Anni Eza
Πιστοποιημένη ενεργειακή θεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης παιδιών και ενηλίκων
ena

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;