17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑντισυνταγματικό κρίνουν το νομοσχέδιο για τις φυλακές τύπου Γ 40 πανεπιστημιακοί

Αντισυνταγματικό κρίνουν το νομοσχέδιο για τις φυλακές τύπου Γ 40 πανεπιστημιακοί

Αντισυνταγματικό κρίνουν το νομοσχέδιο για τις φυλακές τύπου Γ” 40 πανεπιστημιακοί

«…Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο ανατρέπονται αδικαιολόγητα, είτε επιλεκτικά με βάση το είδος του εγκλήματος που τελέστηκε είτε με βάση αόριστα και απολύτως υποκειμενικά αξιολογικά στοιχεία -επί το δυσμενέστερο- το καθεστώς κράτησης και οι συνθήκες διαβίωσης της συντριπτικής πλειονότητας των κρατουμένων στα ελληνικά καταστήματα κράτησης…»

Επιστολή προς το προεδρείο της Βουλής και τις επιτροπές που ασχολούνται με το σωφρονιστικό σύστημα, την δημόσια τάξη και την δικαιοσύνη έστειλαν 40 πανεπιστημιακοί στα αντικείμενα των Εγκληματολογικών και Ποινικών Επιστημών.

Στην επιστολή αυτή επισημαίνουν ότι «Η διάρκεια της κράτησης σε καταστήματα «τύπου Γ’» είναι δυσανάλογα μεγάλη και μπορεί -σύμφωνα με τις ασαφείς προϋποθέσεις για την εφαρμογή της- να εξαντλήσει το συνολικό χρόνο της κράτησης των κρατουμένων.

Παρατηρούμε ότι στις επιμέρους διατάξεις τροποποιούνται αισθητά οι όροι διαβίωσης στα καταστήματα κράτησης «τύπου Γ’» και ιδίως η επικοινωνία με το κοινωνικό περιβάλλον, με σαφή προσανατολισμό στον περιορισμό των σχετικών δικαιωμάτων: μειωμένες επισκέψεις, εξαίρεση από το θεσμό των αδειών και της ημιελεύθερης διαβίωσης, παροχή αντικινήτρων για εργασία. Πρόκειται για αμιγώς τιμωρητικές πρακτικές που σίγουρα θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που θεωρείται (κατά το νομοθέτη) ότι λύνουν.»

Αντισυνταγματικό κρίνουν το νομοσχέδιο για τις φυλακές τύπου Γ 40 πανεπιστημιακοί

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Κομοτηνή 10 Οκτωβρίου 2014

Προς 1-Το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
2-Την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων
3- Τη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης

ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 40 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ Ν.4274/2014

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε και κ.κ. Αντιπρόεδροι της Βουλής,

Αξιότιμοι κκ. Βουλευτές, Πρόεδροι και μέλη των ως άνω αναφερόμενων Επιτροπών,

Προς ενημέρωσή σας και ενδεχομένως δικές σας πρωτοβουλίες, σας διαβιβάζω το συνημμένο έγγραφο που αφορά στις διατάξεις του νόμου 4274/2014 «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις» για τη δημιουργία Καταστήματος Κράτησης τύπου Γ’. Πρόκειται για τους προβληματισμούς και τις διαπιστώσεις 40 Ελλήνων πανεπιστημιακών, οι οποίοι υπηρετούν σε ΑΕΙ στην Ελλάδα και στην αλλοδαπή και θεραπεύουν γνωστικά αντικείμενα στις Εγκληματολογικές και Ποινικές Επιστήμες.

Το κείμενο έχει ήδη κατατεθεί στον Αξιότιμο Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Χ. Αθανασίου, στον Πρόεδρο και τα μέλη του ΚΕΣΦ και βρίσκεται σε διαδικασία κοινοποίησης σε Επιστημονικές Ενώσεις και δικηγορικούς συλλόγους, ενώ πρόκειται να δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά με σχετικό αντικείμενο.

Με Τιμή

Καθηγήτρια
Σοφία Βιδάλη

ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΜΕΛΗ ΔΕΠ ΑΕΙ

Προς την Βουλή των Ελλήνων –
Αξιότιμους: – Πρόεδρο της Βουλής, Βουλευτή κ. Ευ. Μεϊμαράκη
-Α’ Αντιπρόεδρο Βουλευτή κ. Ι. Τραγάκη –
Β’ Αντιπρόεδρο Βουλευτή κ. Γ. Καλαντζή –
Γ’ Αντιπρόεδρο Βουλευτή κ. Χ. Μαρκογιανάκη –
Δ’ Αντιπρόεδρο Βουλευτή κ. Ι. Δραγασάκη
-Ε’ Αντιπρόεδρο Βουλευτή κ. Ι. Δριβελέγκα –
Στ Αντιπρόεδρο Βουλευτή κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά –
Αξιότιμο Πρόεδρο και μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων –
Αξιότιμο Πρόεδρο και μέλης της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Ν. 4274/2014 ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ «ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΥΠΟΥ Γ’»

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε ο νόμος 4274/2014 «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις», ο οποίος επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στον ισχύοντα Σωφρονιστικό Κώδικα (ν. 2776/1999) σχετικά με τις προϋποθέσεις εισαγωγής, παραμονής, αλλά και τους όρους διαβίωσης στα καταστήματα κράτησης «τύπου Γ’».

Από τις διατάξεις του νόμου αυτού προκύπτουν σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας, σχετικά με τις αρχές της ισότητας και αναλογικότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;