12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣ16 Οκτωβρίου 1968: Black Power!

16 Οκτωβρίου 1968: Black Power!

16 Οκτωβρίου 1968

Οι μαύροι Αμερικανοί αθλητές των 200μ. Tommie Smith (1ος) και John Carlos (3ος) ανεβαίνουν στο βάθρο της απονομής των Ολυμπιακών Αγώνων του Μεξικού με υψωμένη τη γροθιά σε μαύρο γάντι και σκύβοντας το κεφάλι, χαιρετώντας με τον τρόπο που χαιρετά η ριζοσπαστική οργάνωση των νέγρων «Μαύρη Δύναμη» (Black Power).

 Η black power salute είναι μια ξεκάθαρη πολιτική δήλωση. Μία κίνηση η οποία αναδεικνύει το φυλετικό πρόβλημα της Αμερικής, λίγους μόνο μήνες μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ.

 Μία σιωπηλή κραυγή αφύπνισης και αλληλεγγύης στον αγώνα των αφρο-αμερικανών για ισοτιμία και κοινωνική προσοχή. Μια παράσταση διαμαρτυρίας στην πιο αναγνωρίσιμη σκηνή του πλανήτη, στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι δύο σπρίντερ δεν φορούν παπούτσια, μόνο μαύρες κάλτσες, συμβολίζοντας τη φτώχεια των μαύρων συμπατριωτών τους.

Ο Σμιθ έχει τυλίξει στο λαιμό του ένα μαύρο κασκόλ, σημάδι της μαύρης υπερηφάνειας ενώ ο Κάρλος έχει αφήσει το πάνω μέρος της φόρμας του ξεκούμπωτο, θέλοντας να τιμήσει τους απλούς εργάτες.

Στο στήθος του, εκτός από το χάλκινο μετάλλιο, κρέμονται και χάντρες, ως φόρος τιμής σε όσους σκοτώθηκαν άδικα, από λιντσάρισμα ή απαγχονισμό χωρίς κανείς να προσευχηθεί γι” αυτούς.

Οι δύο αθλητές αποκλείονται στη συνέχεια από τους αγώνες με απόφαση της ομοσπονδίας των ΗΠΑ, ύστερα από πιέσεις που της ασκήθηκαν από της ΔΟΕ.

16 Οκτωβρίου 1968: Black Power!
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;