19.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΜερέντ Μεντάνι: Αυτός είναι ο άνθρωπος πίσω από το ναυάγιο της Μεσογείου

Μερέντ Μεντάνι: Αυτός είναι ο άνθρωπος πίσω από το ναυάγιο της Μεσογείου

Μερέντ Μεντάνι: Αυτός είναι ο άνθρωπος πίσω από το ναυάγιο της Μεσογείου

Από La Repubblica

«Ανεβάζω όλο και περισσότερους στις βάρκες»: Αυτά είναι τα λόγια του Μερέντ Μεντάνι, του τελευταίου διακινητή μεταναστών που αποκαλύφθηκε από την κινητή μονάδα του Παλέρμο.

Χριστιανός… ζει στην Τρίπολη, κάνει την καλή ζωή και απολαμβάνει την μυστική υποστήριξη της τοπικής αστυνομίας ενώ μοιράζεται την «αγορά» με ένα άλλο αφεντικό που κρύβεται στην Λιβύη

Αυτός είναι ο άνθρωπος πίσω από το ναυάγιο της Μεσογείου

Οι πιστοί του τον αποκαλούν «στρατηγό». Και του αρέσει: «Έχω το στυλ του Καντάφι – επαναλαμβάνει – δεν υπάρχει κανείς πιο δυνατός από εμένα» Αλλά κάθε τόσο διαμαρτύρεται: «Έχω πολύ άγχος, λόγω της εργασίας». Και μετά γελά, γελά: «Μου λένε ότι ανεβάζω όλο και περισσότερους στις βάρκες… αλλά αυτοί είναι που θέλουν να φύγουν αμέσως».

Αυτός είναι ο τελευταίος έμπορος ανθρώπων που αποκαλύφθηκε από τους ερευνητές της κινητής μονάδας του Παλέρμο, υπό την καθοδήγηση του Μαουρίτσιο Καλβίνο. Ονομάζεται Μερέντ Μεντάνι, ηλικίας 34 ετών από την Ερυθραία που απολαμβάνει την καλή ζωή στην Τρίπολη. Κυνικός και αδίστακτος όταν μιλά για τους μετανάστες που διασχίζουν τα στενά της Σικελίας, ευγενικός και διακριτικός όταν μιλά για παιδιά. Είναι ένας από τους κυριότερους διακινητές των τελευταίων μηνών που όλο και πιο συχνά καταλήγουν σε τραγωδία. Γι’ αυτόν, οι μετανάστες είναι απλά «αριθμοί» και «επιχείρηση». Το μοναδικό πράγμα που τον απασχολεί είναι να διατηρεί σε ασφαλές μέρος τα χρήματα που κερδίζει.

Οι ερευνητές του οργανωμένου εγκλήματος της κινητής μονάδας του Παλέρμο, με επικεφαλής τον Νίνο ντε Σάντις, έχουν ακούσει τον Μεντάνι να συνομιλεί με τους συνεργούς του προκειμένου να ανοίξει έναν λογαριασμό στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Ναι, αλλά είναι καλύτερα να επενδύσουμε στην Αμερική και τον Καναδά – λέει το αφεντικό – εκεί δεν θα σου ζητήσουν να μάθουν την προέλευση των χρημάτων». Και τα χρήματα είναι πολλά: «Φέτος οι δουλειές πήγαν καλά – επαναλαμβάνει στο τηλέφωνο – μετέφερα 7.000-8.000 άτομα».

Και κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει να το κάνει, διότι κρύβεται στο όμορφο σπίτι του στην Τρίπολη. Ασφαλής, υπό την προστασία που απολαμβάνει από ορισμένα μέλη των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων. Ακόμη και γι’ αυτό περηφανεύεται ο Μεντάνι: «Έπρεπε να πληρώσω για να βγουν από τις φυλακές πολλοί μετανάστες που έφτασαν από την Λιβύη. Έβγγαζαν περίπου 20 κάθε μέρα, για να μην τραβήξουν την προσοχή κανενός». Φυσικά ο Μεντάνι δεν είναι φιλάνθρωπος. Οι μετανάστες θα πρέπει στη συνέχεια να του δώσουν πίσω τα χρήματα ακόμη και τις δωροδοκίες προτού ανέβουν στις βάρκες με κατεύθυνση την Λαμπεντούζα.

Στη Λιβύη, ο Μερέντ Μεντάνι μοιράζεται την «αγορά» των απελπισμένων με έναν άλλο διακινητή, τον Αιθίοπα Ερμίας Γκερμάι, που κι αυτός απολαμβάνει την γλυκιά ζωή στο πολυτελέστατο σπίτι του στην Τρίπολη, παρόλο που κατηγορείται για την οργάνωση του ταξιδιού του φορτηγού πλοίου με τους 366 μετανάστες ανοιχτά της Λαμπεντούζα τον Οκτώβριο του 2013. Τα λόγια του Ερμίας συμπληρώνουν το τρομακτικό λεξιλόγιο του διακινητή: «Κάνουμε μια παράνομη δουλειά, λέει στο τηλέφωνο, χωρίς να έχει καταλάβει πως οι τηλεφωνικές του κλήσεις παρακολουθούνται και συντονίζονται από τον εισαγγελέα Μαουρίτσιο Σκάλια – εμείς είμαι η κυβέρνηση που μπορεί να βοηθήσει τους πάντες και που ακούει τους πάντες».

Μερέντ Μεντάνι: Αυτός είναι ο άνθρωπος πίσω από το ναυάγιο της Μεσογείου

La Repubblica / Έθνος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;