12.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕπαναλειτουργεί μετά απο δύο χρόνια η δομή απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ "Εν Δράσει"...

Επαναλειτουργεί μετά απο δύο χρόνια η δομή απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ “Εν Δράσει” στις φυλακές Κορυδαλλού

Επαναλειτουργεί η μονάδα “Εν Δράσει” του ΚΕΘΕΑ στις φυλακές Κορυδαλλού

Άνοιξε επιτέλους μετά από δύο χρόνια η δομή απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ “Εν Δράσει” στην ανδρική πτέρυγα των δικαστικών φυλακών Κορυδαλλού, η οποία  είχε καταστραφεί από πυρκαγιά στην εξέγερση των κρατουμένων τον Σεπτέμβριο του 2012.

“Ευχαριστούμε τόσο τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο, που είναι και παλιός μας γνώριμος από την θέση του αντιπροέδρου του ΚΕΘΕΑ, αλλά και την κυρία Φωτεινή Σκοπούλη, η οποία επί της θητείας της στο υπουργείο Υγείας συνέβαλε καθοριστικά στην επαναλειτουργία της κοινότητας μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2012  Ένώ με την παρέμβαση της κ. Σκοπούλη εξασφαλίστηκε το κονδύλι για την
αποκατάσταση των ζημιών, μόλις εντός 10 ημερών από την πυρκαγιά,  δυστυχώς χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια για να ξεπεραστούν τα
γραφειοκρατικά εμπόδια και να ξαναστηθεί η δομή που βλέπετε σήμερα,” έίπε ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γεράσιμος Νοταράς .

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος είπε μεταξύ άλλων  ότι: “Η επαναλειτουργία του προγράμματος μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού δίνει ένα σημαντικό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία, αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα. Χρειαζόμαστε μια αλλαγή και εδώ, μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα, υπάρχει μια ομάδα που παρά τις δύσκολες συνθήκες δίνει τη μάχη της επιβίωσης. Αυτό που κάνετε είναι μοναδικό. Ελπίζω να συνεχίσετε να μας δείτε το παράδειγμα”.

Ο  Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε την λειτουργία του προγράμματος δείγμα εξανθρωπισμού των φυλακών και τα μέλη της κοινότητας του ΚΕΘΕΑ “Εν Δράσει” κοινωνικά σύμβολα.

Ποιό είναι το πρόγραμμα  ΚΕΘΕΑ  “Εν Δράσει”

Το πρόγραμμα «Εν Δράσει» παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης σε κρατούμενους και αποφυλακισμένους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών.

Η δομή της ανδρικής πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού, σήμερα, εξυπηρετεί 13 άτομα και στελεχώνεται από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και εξειδικευμένους θεραπευτές. Λειτουργεί καθημερινά από τις 9:00 το πρωί έως και τις 17:00 μ.μ. κατά τη διάρκεια των οποίων οι κρατούμενοι συμμετέχουν σε ομάδες θεραπείας, εκπαίδευσης, κατάρτισης και εργασίας.

Το KEΘEA «Εν Δράσει» έχει δημιουργήσει επίσης θεραπευτικές κοινότητες για κρατούμενους, στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού και στις Γυναικείες Φυλακές Ελαιώνα Θηβών.

Η συνέχεια της θεραπείας μετά την αποφυλάκιση εξασφαλίζεται στο Κέντρο Υποδοχής και Επανένταξης που λειτουργεί στην Αθήνα, με τελικό στόχο την κοινωνική επανένταξη.

Παρά τις δυσκολίες αυτές, το ΚΕΘΕΑ προγραμματίζει τους επόμενους μήνες τα εγκαίνια μιας ακόμα μονάδας απεξάρτησης στις φυλακές, στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Διαβατών Θεσσαλονίκης, η οποίο θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και ξεχωριστή πτέρυγα με δυναμικότητα 84 θέσεων. Εφόσον εξασφαλιστούν οι  προϋποθέσεις σε προσωπικό, το ΚΕΘΕΑ μπορεί να προχωρήσει άμεσα στη διεύρυνση των θεραπευτικών του παρεμβάσεών και σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα.

Επαναλειτουργεί μετά απο δύο χρόνια η δομή απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ "Εν Δράσει" στις φυλακές Κορυδαλλού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;