23.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣουλτς για Grexit: Τι θέλετε, να δείτε στον Πειραιά τον έκτο ρωσικό...

Σουλτς για Grexit: Τι θέλετε, να δείτε στον Πειραιά τον έκτο ρωσικό στόλο;

Σουλτς για Grexit: Τι θέλετε, να δείτε στον Πειραιά τον έκτο ρωσικό στόλο;

Ο πρόεδρος της ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, συμμετείχε στο συνέδριο γνωστού εκδοτικού οίκου της Γερμανίας, που εκδίδει τις εφημερίδες Bild και Die Welt.

Στο ίδιο πάνελ ήταν και ο γνωστός οικονομολόγος του ινστιτούτου ifo, Χανς-Βερνερ Ζιν, υπέρμαχος της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Όταν η συζήτηση έφτασε στο ενδεχόμενο ενός Grexit ο Μάρτιν Σουλτς απάντησε: «Τι θέλετε; Να δείτε τον ρωσικό έκτο στόλο να αράζει στον Πειραιά;».

Το συνέδριο με κεντρικό θέμα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα διοργανώθηκε από τον εκδοτικό τίτλο Axel-Springer. Στην ομιλία του, ο Μάρτιν Σουλτς, όπως γράφει η Die Welt, ανέφερε πως «ειλικρινά οι σχέσεις δανειστών και Ελλάδας είναι άσχημες». «Ωστόσο πρέπει να σταματήσουμε να χτυπάμε διαρκώς την ελληνική κυβέρνηση. Ασφαλώς και υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας», τόνισε και σημείωσε για την ελληνική κυβέρνηση πως «όποιος δεν θέλει βοήθεια δεν μπορεί να βοηθηθεί».

Όπως γράφει η Welt, ο στόχος του Σουλτες είναι σαφής. «Θέλει με κάθε κόστος να αποτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ένα Grexit δεν θα βοηθούσε σε τίποτα, αντιθέτως θα προκαλούσε ένα σωρό προβλήματα». Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου σημείωσε πως κανείς δεν πρέπει να πιστεύει πως η Ελλάδα δεν θα υποστηριχτεί μετά από ένα Grexit.

Αντίθετα ο οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν, γνωστός για τις θέσεις ενάντια στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, δήλωσε πως «η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και η στάση πληρωμών μετατίθεται συνεχώς στο μέλλον μέσω πιστώσεων της ΕΚΤ». «Μόνο με ένα δικό της, σαφώς υποτιμημένο νόμισμα θα μπορέσει η Ελλάδα να γίνει και πάλι ανταγωνιστική», ανέφερε.

Ωστόσο, ο Μάρτιν Σουλτς επισήμανε πως αυτός είναι ένας επικίνδυνος και λανθασμένος δρόμος. Οι συνέπειες ενός τέτοιου βήματος δεν μπορούν να υπολογιστούν εκ των προτέρων. «Με την κυνική στρατηγική των χρηματαγορών, θα μπορούσε να ξεκινήσει και πάλι η κερδοσκοπία. Γι’ άλλους, συμπλήρωσε, αυτό μπορεί να είναι αποδεκτό, αλλά για εμένα το ρίσκο είναι υπερβολικά μεγάλο», ανέφερε.

«Αν η Αθήνα αποχωρήσει, και τι έγινε; Αν η έξοδος της Ελλάδας αποδειχτεί τόσο θετική για τη χώρα, που θα θέλουν κι άλλες να ακολουθήσουν, δε θα έπρεπε κανείς να έχει αντίρρηση. Γιατί όχι, αν αυτό είναι ο καλύτερος δρόμος;», σχολίασε ο Χανς-Βέρνερ Ζιν για να λάβει την απάντηση από τον Μάρτιν Σουλτς πως η οικονομική πολιτική έχει και γεωπολιτικές συνέπειες. Η Ελλάδα θα μπορούσε να στραφεί σε άλλους συμμάχους. «Θέλετε να δείτε τον ρωσικό έκτο στόλο να αράζει στον Πειραιά;», διερωτήθηκε, υπογραμμίζοντας πως οι οικονομικές θεωρίες δεν είναι λύση στα προβλήματα της Ευρώπης.

Σουλτς για Grexit: Τι θέλετε, να δείτε στον Πειραιά τον έκτο ρωσικό στόλο;

tvxs.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;