17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΝτροπή και ιστορική "κλοπή"! Θερινό Νταβός να γίνει η Αρχαία Ολυμπία. Του...

Ντροπή και ιστορική “κλοπή”! Θερινό Νταβός να γίνει η Αρχαία Ολυμπία. Του Γιάννου Παπαϊωάννου

Ντροπή και ιστορική “κλοπή” η πρόταση να μετατραπεί νησί σε θερινό Νταβός – Να γίνει στην Αρχαία Ολυμπία το Διεθνές “Πολιτιστικό Πάρκο Ολύμπια”! Του Γιάννου Παπαϊωάννου

Πρόσφατα ο υπουργός Δημήτρης Μάρδας ανακοίνωσε την πρότασή του να δημιουργηθεί το θερινό Νταβός στο νησί Αιγιλεία. Να καταστεί το “νησί των Τεχνών, του Πολιτισμού, της Φιλοσοφίας και της Συμφιλίωσης”.

Είναι ντροπή να γίνεται τέτοια πρόταση όταν η Ελλάδα έχει την Αρχαία Ολυμπία, το ισχυρότερο πολιτιστικό brand nameκαι μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση. Που σημαίνει ότι μαζί με το ιδεολογικό ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα της Ολυμπίας με πολύ λιγότερα χρήματα δημιουργείται το παγκόσμιο Πολιτιστικό Πάρκο πρόταση που έχει διατυπωθεί χρόνια τώρα και υποστηρίζεται από πολίτες της Ολυμπίας, της Ηλείας και του Ελληνισμού.

Ουσιαστικά κάποιος “σύμβουλος” του υπουργού αντέγραψε την πρόταση της Ολυμπίας, τη μετέτρεψε επί το ¨φιλοσοφικότερο” περί πολιτισμού και την “πάσσαρε” στον Υπουργό ο οποίος ακρίτως υιοθέτησε την ανιστόρητη “αναπτυξιακή” ιδέα με ολίγον φιλοσοφία και πολιτισμό, κάτι που συνηθίζεται στην σύγχρονη ελληνική πολιτική σκηνή.

Βαρύγδουπες δηλώσεις οι οποίες πιθανόν να μην πραγματοποιηθούν ποτέ, αλλά σίγουρα έχουν αρνητική επίδραση για άλλα πολύ σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας και του πολιτισμού μας.

Καταγγέλω τον υπουργό για την ανιστόρητη πρότασή του που έγινε μάλλον για λόγους επικοινωνιακούς σε “δύστοκους” καιρούς. Και καλώ όσους επιθυμούν να ενημερωθούν και να στηρίξουν με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας την πρόταση δημιουργίας του πολιτιστικού πάρκου “Ολυμπιονικών” στην Αρχαία Ολυμπία.

 Μια πρόταση που προϋπάρχει αυτής του υπουργού και βεβαίως έχει ασύγκριτα πλεονεκτήματα πολιτισμού αλλά και αποτελέσματος με σύγχρονους όρους.

 

“Ολύμπια” Διεθνές “Πολιτιστικό Πάρκο”

H δημιουργία θεματικού πολιτιστικού πάρκου που απευθύνεται σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στον Ελληνισμό.

Το πολυθεματικό “Πολιτιστικό Πάρκο”, ένα εμπνευσμένο και διαχρονικό όραμα  στόχο έχει τόσο την διεκδίκηση του παγκόσμιου ρόλου της Ολυμπίας όσο και την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτιστική αναβάθμιση ολόκληρης της Ηλείας.

Διεκδικούμε δυναμικά αλλά και στοχευμένα, με πράξη να ανατρέψουμε την απελπισία, που σήμερα διακρίνει την πατρίδα μας, σε ελπίδα και δημιουργική ανάπτυξη, με την αξιοποίηση των πολιτιστικών θησαυρών μας ώστε να εμφυσήσουμε και πάλι την ελπίδα στους συμπατριώτες μας και ιδιαίτερα τους νέους, να διεκδικήσουμε μαζί μια άλλη πρόταση προόδου και ευημερίας για τον τόπο μας και την πατρίδα μας.

 

Παρόν και μέλλον της Αρχαίας Ολυμπίας

Η Ολυμπία δεν είναι σήμερα μόνο ένας αρχαιολογικός χώρος. Είναι ο μοναδικός ίσως τόπος ο οποίος πέραν του αρχαιολογικού του χαρακτήρα αποτελεί το σημείο αναφοράς του σύγχρονου κόσμου με την ανά τετραετία τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στους οποίους συμμετέχουν όλα τα κράτη του πλανήτη. Αποτελεί τον τόπο της αφής της φλόγας και το σημείο αναφοράς των αξιών του Ολυμπισμού στη συνείδηση των πολιτών της παγκόσμιας κοινωνίας.

Στους σημερινούς δύσκολους καιρούς, πιστεύουμε ότι η μεγαλύτερη σύνδεση του Ολυμπισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων με την γενέτειρα Ολυμπία θα αναβαθμίσει τους Αγώνες και θα αναδείξει ακόμα περισσότερο τις αξίες του Ολυμπιακού πνεύματος στους πολίτες και ιδιαίτερα στους  νέους και στις νέες όλου του κόσμου.

 Η  Διεκδίκηση παγκόσμιου ρόλου στη σύγχρονη εποχή είναι μόνιμο αίτημα και ιστορική προτεραιότητά μας. Η Ολυμπία έχει ανάγκη ενός ουσιαστικού σχεδίου που να της δίνει προοπτικές, να γεννά προσμονές και ελπίδες, και να διεκδικήσει με πράξεις το όραμα για το μέλλον.

Η ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας σε παγκόσμιο κέντρο αξιών στο σύγχρονο κόσμο, πρέπει να αποτελέσει θέμα διαλόγου μεταξύ κορυφαίων  εκπροσώπων του Ολυμπιακού Κινήματος, του Πολιτισμού, του πνεύματος και Αθλητισμού, ώστε να επιβεβαιωθεί σε διεθνές επίπεδο ότι οι Αγώνες και οι πανανθρώπινες αξίες που πηγάζουν από αυτούς έχουν διαχρονική αξία.

Το ερώτημα που τίθεται είναι. Παίζει η Ολυμπία σήμερα κάποιο ρόλο στο Ολυμπιακό γίγνεσθαι της Χώρας και γενικότερα; Έχει αξιοποιηθεί ο Χώρος αυτός ως παγκόσμιο σημείο αναφοράς πολιτισμού, αθλητισμού και ειρήνης. Με τι  υποδομές μπορούμε να αναδείξουμε αυτό το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα.

Είναι πλέον απαραίτητο ως ιστορική προτεραιότητα να αντιληφθούμε, ότι η ανάδειξη της Ολυμπίας σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς δεν είναι ένα τοπικό αλλά ένα εξόχως εθνικό ζήτημα.

 Η αποσπασματική και κατά περίπτωση επίκληση της Αρχαίας Ολυμπίας, αποδυναμώνει την πραγματική δυναμική και την καθιστά αδύναμη να διεκδικήσει τον ρόλο που της αξίζει. Χρειάζεται μια ιεραρχημένη, συντονισμένη συλλογική αντίληψη και προσπάθεια, με κέντρο την Ολυμπία.

Είναι αδιανόητο στο όνομα της Ολυμπίας, ένα ισχυρό διεθνές brand name, να υπάρχουν σημαντικές οικονομικές πρωτοβουλίες παγκοσμίου επιπέδου και η κοιτίδα του Ολυμπισμού να παραμένει απλός θεατής.

Στους σημερινούς δύσκολους καιρούς, πέφτει σε μας τους Ηλείους και πάλι ο ιστορικός κλήρος και το ιερό καθήκον  η Ολυμπία να λάμψει ξανά ως ο φυσικός χώρος των πιο σημαντικών αξιών, όπως, του πολιτισμού, του αθλητικού πνεύματος, της Εκεχειρίας και της παγκόσμιας συνεννόησης και ειρήνης. Άρα και να συμμετέχει σε όλους τους θεσμούς και τα θεσμικά Όργανα που συνδέονται με αυτούς.

Καλούμε  σε συμπόρευση τους Ηλείους όπου Γης, ώστε η Ολυμπία να λάβει την θέση που της αρμόζει, με την ιδιαιτερότητα που την χαρακτηρίζει ως λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων και να διεκδικήσει δυναμικά με σύγχρονους όρους την ανάπτυξή της ως  «παγκόσμια πόλη».

Έχει ήδη συσταθεί φορέας με νομική υπόσταση Οργανισμού αποκλειστικά.

ΣΚΟΠΟΙ – ΜΕΣΑ

Σκοποί του Σωματείου είναι:

–  Βασικός σκοπός του σωματείου   είναι να φέρει στο προσκήνιο τη σύγχρονη παγκόσμια Ολυμπία, με την δημιουργία θεματικού πολιτιστικού πάρκου και του πάρκου των Ολυμπιονικών με κάλεσμα σε όλες τις χώρες που λαμβάνουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 Σε όλες τις χώρες θα παραχωρηθεί δωρεάν χώρος για να δημιουργήσουν πολιτιστικά περίπτερα όπου θα προβάλλουν τόσο την  Ολυμπιακή τους ιστορία όσο και άλλα πολιτιστικά αγαθά και θα ιδρυθούν με δική τους απόλυτη ευθύνη.

Ειδικότερα πέραν των προθηκών της σύγχρονης Ολυμπιακής ιστορίας τους και των χρυσών Ολυμπιονικών τους με δική τους επιλογή θα τοποθετηθούν αγάλματα των Ολυμπιονικών που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της χώρας τους.

 Τα επιλεγμένα αγάλματα θα τοποθετηθούν στη  “Λεωφόρο της Δόξας” που θα διασχίζει και θα σηματοδοτεί ολόκληρο το πάρκο. Οι Ολυμπιακές χώρες που θα συμμετέχουν στο Πολιτιστικό Πάρκο θα αναλαμβάνουν αναλογικά κόστη και δαπάνες για την διαμόρφωση των κοινών χώρων.

– Η δημιουργία καλλιτεχνικών εργαστηρίων (γλυπτικής,  κεραμικής) εικαστικών και άλλων τεχνών, εξοπλισμένα ώστε  καταξιωμένοι καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης  από όλο τον κόσμο θα μπορούν να εργάζονται και να φιλοτεχνούν τα αγάλματα των Ολυμπιονικών και   πρωτότυπα έργα τέχνης με Ολυμπιακά θέματα που θα παραμένουν στο πάρκο.

 – Οι αναπαραστάσεις  από την Ολυμπιακή κληρονομιά των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων όσο και θέματα της Μυθολογίας, θεματικές ενότητες επιλεγμένες θα κοσμούν περιοχές του πάρκου.

 – Η ίδρυση διεθνούς τηλεματικού πανεπιστημίου φιλοσοφίας και κλασσικών σπουδών οργανωμένο με διεθνή πρότυπα και εξοπλισμένο με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα τηλεματικής.

Το πανεπιστήμιο θα συνεργάζεται με καθηγητές πανεπιστημίων και εκπαιδευτικών οργανισμών από όλο τον κόσμο και θα διοργανώνει στην Αρχαία Ολυμπία θερινά σχολεία και σεμινάρια.

Η δημιουργία παγκόσμιας τράπεζας δεδομένων και ψηφιακών αρχείων για θέματα που αφορούν στο γνωστικό αντικείμενο  της φιλοσοφίας, της επιστήμης και της τέχνης, που σχετίζονται με το αξιακό απόθεμα της Αρχαίας Ολυμπίας και του Ολυμπιακού Πνεύματος.

Επίσης η δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης εξειδικευμένης στο αντικείμενο της μυθολογίας, της φιλοσοφίας και των συναφών κλάδων, η  συγκρότηση σύγχρονων βάσεων δεδομένων και οπτικοακουστικών αρχείων για την  προσφορότερη και πληρέστερη λειτουργία του Πολιτιστικού Πάρκου “Ολύμπια” και την αξιοποίηση του υλικού από τους ενδιαφερόμενους ερευνητές και φορείς.

– Η κατασκευή σταδίου στα πρότυπα του αρχαίου Σταδίου που υπάρχει στην ιερή Άλτη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, λειτουργικού και ικανού για την διοργάνωση των επτά κλασσικών αγωνισμάτων των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων.

–  Η φιλοσοφία και λειτουργία του Πολιτιστικού πάρκου “ΟΛΥΜΠΙΑ” διαπνέεται από τις αξίες και τα ιδεώδη του Ολυμπιακού Πνεύματος και ιδιαίτερα εκείνου της Εκεχειρίας που συμπυκνώνει τις αρχές της Ειρήνης , της αλληλεγγύης και της συνεργασίας με σεβασμό στις διαφορετικής πολιτιστικές, θρησκευτικές ή άλλες αντιλήψεις ατόμων, ομάδων πολιτών της παγκόσμιας κοινότητας.

– Η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας προέρχεται από την βαθιά πεποίθηση ότι ο αθλητισμός, τα Ολυμπιακά ιδεώδη και ο πολιτισμός  μπορούν να συνεισφέρουν στην δημιουργία ενός ειρηνικού και καλλίτερου κόσμου. Πρωτοβουλίες που προωθούν το διάλογο, την συμφιλίωση, την αμοιβαία κατανόηση, την αλληλεγγύη και την ειρήνη είναι o βασικός στόχος της προσπάθειας. Η Ολυμπιακή Εκεχειρία ως πανανθρώπινη αξία στοχεύει να τονίσει τη σημασία του σεβασμού προς την ειρηνική συνύπαρξη.

– Σε αυτό το πλαίσιο το Πολιτιστικό Πάρκο “ΟΛΥΜΠΙΑ” μπορεί να λειτουργήσει ως “ιερός χώρος” ΑΒΑΤΟΝ υπό το Φως της Ολυμπίας, όπου θα οικοδομούνται γέφυρες επικοινωνίας, ανθρωπιστικής στήριξης και παιδείας. μέσα από τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, και τα Ολυμπιακά ιδεώδη.

– Η ανακήρυξη του  “ΟΛΥΜΠΙΑ” σε διεθνές κέντρο Ειρήνης και της Αρχαίας Ολυμπίας ως Ζώνης Ειρήνης, όπου οι συμμετέχουσες χώρες  θα δημιουργήσουν  το ιδανικό πλαίσιο για την πραγματοποίηση της Ολυμπιακής εκεχειρίας και την προώθηση των Ολυμπιακών ιδεωδών στον τόπο που τα γέννησε.

– Η συνεργασία με παρεμφερείς ελληνικές, αλλοδαπές και διεθνείς οργανώσεις, δίκτυα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδρύματα και πρωτοβουλίες πολιτών σε όλο τον κόσμο και αφορούν τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, την Ειρήνη, την  αλληλεγγύη και την συναδέλφωση των λαών.

 – Η έκδοση βιβλίων και η παραγωγή συμβατικού και ψηφιακού υλικού πολυμέσων, η έκδοση ενημερωτικών εντύπων, η διοργάνωση διαλέξεων, σεμιναρίων, συνεδρίων, εκθέσεων και πάσης φύσης εκδηλώσεων, καθώς και. η διακίνηση και διάθεση αγαθών και υπηρεσιών σχετικών με τους επιδιωκόμενους σκοπούς του σωματείου.

 ΣΤΟΧΟΙ

–  Με την υλοποίηση του πολιτιστικού θεματικού πάρκου “Ολύμπια”, εκτός από την αναζωπύρωση των κλασσικών Ολυμπιακών αθλημάτων, την ανάδειξη και ενίσχυση των αξιών – ιδεωδών που γεννήθηκαν στον ιερό χώρο της Ολυμπίας, και πέραν της πολιτισμικής ανάπτυξης του τόπου μας, θα προκύψουν αναμφίβολα σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη με πολλαπλασιαστικές θετικές επιδράσεις,  επιρροές στους τομείς τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού, οικονομίας και εργασίας.

Ντροπή και ιστορική "κλοπή"! Θερινό Νταβός να γίνει η Αρχαία Ολυμπία. Του Γιάννου Παπαϊωάννου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;