23.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠολωνία - Εκλογές: Απόλυτη πλειοψηφία των αντι-ευρωπαίστων, συντριβή της Αριστεράς, 3ος...

Πολωνία – Εκλογές: Απόλυτη πλειοψηφία των αντι-ευρωπαίστων, συντριβή της Αριστεράς, 3ος ο αντισυστημικός ρόκερ

Πολωνία – Εκλογές: Απόλυτη  πλειοψηφία των αντι-ευρωπαίστων, συντριβή της Αριστεράς, 3ος ο αντισυστημικός ρόκερ

Οι συντηρητικοί καθολικοί του αντιπολιτευόμενου αντι – ευρωπαίκου  κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι κερδίζουν την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις πολωνικές βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Τα exit poll της εταιρείας IPSOS δίνουν το PiS να κερδίζει με 39,1% και 242 έδρες απο τις  460 που έχει το πολωνικό κοινοβούλιο και έτσι μπορεί να κυβερνήσει αυτοδύναμο.

Οι φιλελεύθεροι κεντρώοι της Πλατφόρμας Πολιτών (PO) της απερχόμενης πρωθυπουργού Εύα Κόπατς έλαβαν μόλις 23,4% των ψήφων και  133 βουλευτές.

Το αντισυστημικό κίνημα του ρόκερ Πάβελ Κούκιζ έρχεται τρίτο με 44 έδρες. Είναι υπέρμαχο της φορολόγησης των “τραπεζών γκάνγκστερ”, υποστηρίζοντας
ότι η Πολωνία είναι μια “αποικία ξένων κυβερνήσεων”. Ο Κούκιζ είχε
θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, κερδίζοντας το
εντυπωσιακό ποσοστό του 21%.

Το κόμμα Nowoczesna (Μοντέρνο) του νεοφιλελεύθερου Ρίσαρντ Πέτρου κερδίζει 22 έδρες και το αγροτικό κόμμα PSL, σύμμαχος των απερχόμενων φιλελευθέρων, 18.

Οι δύο  σχηματισμοί της αριστεράς δεν κατάφεραν να υπερβούν το εκλογικό όριο και μένουν εκτός κοινοβουλίου για πρώτη φορά από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989.

Το PiS έχει εκφράσει την αντίθεση του για συμμετοχή στην ευρωζώνη. Υποστηρίζει όμως μια ισχυρή συνεργασία με το ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των διαφορών με την Μόσχα. Υπόσχεται καλύτερη ζωή για τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, ενώ επιθυμεί να επιβάλει νέα φορολογία στις τράπεζες.

Αντιτίθεται στην επανεγκατάσταση στην χώρα προσφύγων με προέλευση την Μέση Ανατολή, με τον ισχυρισμό ότι μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τον τρόπο ζωής των καθολικών πολιτών…

Ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι δέχτηκε σφοδρή κριτική από τα ΜΜΕ για ρατσιστική ρητορική όταν δήλωσε ότι οι πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική μπορεί να μεταδώσουν ασθένειες και παράσιτα στους πολίτες της Πολωνίας.

Το κυβερνών κόμμα “Πλατφόρμα Πολιτών” παραδέχθηκε την ήττα του μετά τη δημοσιοποίηση του exit poll. ‘Θυμηθείτε, δεν χάσαμε αυτά τα οκτώ χρόνια που πέρασαν”, δήλωσε η Εύα Κόπατς. “Η Πολωνία είναι μια χώρα που προοδεύει από οικονομική άποψη, όπου η ανεργία είναι μονοψήφια. Σ’ αυτή την κατάσταση αφήνουμε την Πολωνία σ’ αυτούς που κέρδισαν σήμερα τις εκλογές”.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι υπογράμμισε πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Πολωνίας μετά την πτώση του κομμουνισμού που ένα κόμμα θα κυβερνήσει μόνο του αυτή τη χώρα και είπε πως θα “τείνει χείρα” στα κόμματα που θα ήθελαν να συνεργασθούν με το PiS.

Πολωνία - Εκλογές: Απόλυτη πλειοψηφία των αντι-ευρωπαίστων, συντριβή της Αριστεράς, 3ος ο αντισυστημικός ρόκερ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;