24.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΘύματα trafficking βγήκαν από την αιχμαλωσία τους χάρη σε μια εφαρμογή ανταλλαγής...

Θύματα trafficking βγήκαν από την αιχμαλωσία τους χάρη σε μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων

Οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το WhatsApp αποδεικνύονται τελικά αρκετά πρακτικές για τα θύματα του trafficking (εμπορία ανθρώπων) καθώς μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν για να αναζητήσουν βοήθεια και ενδεχομένως, ακόμη και να βρουν τρόπους να ξεφύγουν από τις άθλιες συνθήκες που ζούνε.

Η Sophie Otiende, σύμβουλος στην μη κερδοσκοπική οργάνωση «Ευαισθητοποίηση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (HAART)» που βρίσκεται στο Ναΐρόμπι λέει πως οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και εφαρμογές  μηνυμάτων, όπως το WhatsApp, το Telegram και το Line αποτελούν αποτελεσματικά μέσα για τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα του trafficking.

Η ίδια η Otiende κατάφερε επιτυχώς να ρθει σε επικοινωνία με 31 γυναίκες από τη Λιβύη μέσω των κοινωνικών δικτύων. Οι γυναίκες αφού πρώτα βρήκαν την σελίδα του HAART στο Facebook πλησίασαν την Sophie Otiende ζητώντας βοήθεια. Το πρώτο πράγμα που έκανε η Otiende ήταν να ζητήσει από τις γυναίκες να συμμετέχουν στην ομάδα συνομιλίας του οργανισμού στην εφαρμογή WhatsΑpp.

Με τον καιρό, η Otiende άρχισε να χρησιμοποιεί την υπηρεσία δωρεάν μηνυμάτων για να συνδεθεί και με άλλες γυναίκες από τη Λιβύη. Σιγά σιγά άρχισε να δημιουργείται μια απευθείας (σε σύνδεση) ομάδα υποστήριξης.

Πολλές από τις γυναίκες που πιστεύεται ότι είναι θύματα trafficking, αναζητούν απεγνωσμένα ένα ασφαλές τρόπο διαφυγής. Η Otiende και οι συνεργάτες της λένε ότι με το που έρχονται σε επαφή με την γυναίκα που ζητάει βοήθεια, άμεσα ξεκινάνει την παροχή σχετικών εγγράφων για την “απελεύθερωση” τους.

Με τη βοήθεια του Υπουργείου Εξωτερικών, Διεθνούς Εμπορίου και της Διεθνούς Οργάνωσης Μετανάστευσης της Κένυας, και οι 31 γυναίκες τελικά απελευθερώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2014. Τώρα ζούνε μια νέα ζωή στην Κένυα ελεύθερες πια. Η Sophie Otiende τονίζει ότι γυναίκες πήραν μεγάλο ρίσκο στο να ρθουν σε επαφή μαζί της, βάζοντας τον ευατό τους σε μεγάλο κίνδυνο.

ennallaktikos-gr-trafficking-efarmogi-minimatwn
πηγή: businessinsider.com
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;