22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑΕπτά καθημερινοί διατροφικοί συνδυασμοί που δεν γνωρίζετε ότι καταστρέφουν την υγεία μας

Επτά καθημερινοί διατροφικοί συνδυασμοί που δεν γνωρίζετε ότι καταστρέφουν την υγεία μας

Υπάρχουν τροφές που δεν συνδυάζονται καλά μεταξύ τους με αποτέλεσμα να δημιουργούν πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού.
Το φούσκωμα, η αύξηση του σακχάρου στο αίμα αλλά και η δυσκολία στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών είναι μερικά από τα προβλήματα που εμφανίζονται όταν καταναλώσει κάποιος αυτά τα απαγορευμένα ντούετα.
Δείτε ποια είναι αυτά:
1. Λευκό ψωμί και μαρμελάδα
Το παραδοσιακό πρωϊνό για μικρούς και μεγάλους. Ωστόσο, οι απλοί υδατάνθρακες στο λευκό ψωμί οδηγούν σε απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Το ίδιο προκαλεί και η μαρμελάδα λόγω της ζάχαρης. Ο οργανισμός καταπονείται για να επαναφέρει στο φυσιολογικό τα επίπεδα του σακχάρου, καθώς πρέπει το πάγκρεας να απελευθερώσει μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης. Αυτή η αυξομείωση συνοδεύεται από απότομη άνοδο και πτώση στα επίπεδα ενέργειας.
enallaktikos-gr-diatrofikoi-syndysmoi
2. Μην τρώτε φρούτα μετά από ένα γεύμα
Τα φρούτα περίεχουν απλά σάκχαρα που δεν χρειάζονται να χωνευτούν. Έτσι, δεν μένουν για πολλή ώρα στο στομάχι. Αντίθετα, τροφές πλούσιες σε λιπαρά χρειάζονται χρόνο για να χωνευτούν. Άμα φας κάποιο φρούτο μετά από λιπαρό φαγητό, τα σάκχαρα του φρούτου θα μείνουν στο στομάχι για ώρα και έτσι διαταράσσονται τα ένζυμα του στομάχου.
enallaktikos-gr-diatrofikoi-syndysmoi
3. Υγρή και στερεά τροφή
Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να καταναλώνονται ταυτόχρονα κάποια υγρή με στερεά τροφή. Τα υγρά έχουν την ικανότητα να απομακρύνουν τα πεπτικά ένζυμα με αποτέλεσμα η στερεά τροφή να μην χωνεύεται σωστά. Τα υγρά θα πρέπει να λαμβάνονται τουλάχιστον 20 λεπτά πριν ή μετά το γεύμα.
enallaktikos-gr-diatrofikoi-syndysmoi
4. Μπέργκερ και αλκοόλ
Τα αλκοολούχα ποτά δεν πρέπει να συνδυάζονται με ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά. Τόσο το αλκοόλ όσο και τα λιπαρά περνούν από το συκώτι. Ο οργανισμός δίνει «προτεραιότητα» στην επεξεργασία του αλκοόλ, καθώς το αναγνωρίζει ως τοξίνη, κάτι που συνεπάγεται ότι τα λιπαρά κυκλοφορούν στο μεταξύ στο αίμα κι έτσι είναι πιο πιθανό να αποθηκευτούν στο λιπώδη ιστό. Παράλληλα, η μεγάλη ποσότητα λιπαρών επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης, γι’ αυτό και ένα «βαρύ» γεύμα συνοδεύεται παραδοσιακά από πολύωρο φούσκωμα.
enallaktikos-gr-diatrofikoi-syndysmoi
5. Καφές και αλκοολούχα ποτά
Πολλοί επιλέγουν να πιούν έναν καφέ προκειμένου να αντισταθμίσουν τη νύστα ή τη ζάλη του ποτού, όμως η τόνωση που δίνει ο καφές καλύπτει επιφανειακά την επίδραση του αλκοόλ κι έτσι δεν γίνεται αντιληπτή η πραγματική κατάσταση μέθης στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός. Το ίδιο ισχύει όταν συνδυάζεται ένα αλκοολούχο ποτό με ένα ενεργειακό ποτό που περιέχει καφεΐνη.
enallaktikos-gr-diatrofikoi-syndysmoi
6. Μαύρο/πράσινο τσάι και γάλα
Το μαύρο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν ενάντια στη φλεγμονή. Ωστόσο, η προσθήκη γάλακτος εξουδετερώνει τη θετική επίδραση των αντιοξειδωτικών. Οι πρωτεΐνες του γάλακτος δεσμεύονται με τα αντιοξειδωτικά του τσαγιού κι έτσι δεν απορροφώνται από τον οργανισμό. Παράλληλα, η καφεΐνη που υπάρχει στο τσάι μειώνει τα επίπεδα απορρόφησης του ασβεστίου από το γάλα.
enallaktikos-gr-diatrofikoi-syndysmoi
7. Το γάλα γενικά
Το γάλα ποτέ δεν συνδυάζεται καλά με οποιαδήποτε άλλα τρόφιμα. Το γάλα είναι μια πλήρης και συμπυκωμένη τροφή από μόνη της. Απαιτεί την πλήρη διαδικασία της πέψης. Το γάλα είναι μία εντελώς διαφορετική πρωτεΐνη από τις άλλες καθώς δεν αφομοιώνεται στο στομάχι αλλά στο δωδεκαδάκτυλο. Επίσης, το γάλα δημιουργεί προβλήματα στην πέψη αμυλούχων τροφών.

enallaktikos-gr-diatrofikoi-syndysmoi

πηγή: speakingtree.in

enallaktikos-gr-diatrofikoi-syndyasmoi-apagoreumenoi

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;