14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠαγκόσμια Ημέρα Νερού | UNICEF: 1,8 δις άνθρωποι χωρίς καθαρό νερό

Παγκόσμια Ημέρα Νερού | UNICEF: 1,8 δις άνθρωποι χωρίς καθαρό νερό

Όλοι, εκτός από 663 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είχαν πρόσβαση σε πόσιμο νερό από βελτιωμένες πηγές – που υποτίθεται ότι προστατεύουν το νερό από την επαφή με περιττώματα.

Ωστόσο, τα δεδομένα από νέες διαθέσιμες τεχνολογίες ελέγχου, δείχνουν ότι ένας εκτιμώμενος αριθμός 1,8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων μπορεί να πίνουν νερό μολυσμένο από το e-coli – που σημαίνει ότι περιέχεται υλικό από περιττώματα στο νερό τους, ακόμη και από ορισμένες βελτιωμένες πηγές.

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού, η οργάνωση ανακοινώνει τα δυσάρεστα αυτά στοιχεία.

Η επιδίωξη για παροχή πρόσβασης σε πόσιμο νερό σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, θα είναι ακόμη πιο δύσκολη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η οποία απειλεί τόσο την παροχή όσο και την ασφάλεια του νερού για εκατομμύρια παιδιά που ζουν σε περιοχές που πλήττονται από ξηρασία ή πλημμύρες.

Διαβάστε επίσης: 7 απλοί και αποτελεσματικοί τρόποι εξοικονόμησης νερού

Ένας από τους κύριους παράγοντες της μόλυνσης του νερού από κόπρανα είναι η κακή υγιεινή

Παγκοσμίως 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν διαθέτουν κατάλληλες τουαλέτες και σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι αφοδεύουν στο ύπαιθρο. Αυτό σημαίνει ότι τα κόπρανα μπορεί να είναι τόσο διάχυτα σε πολλές χώρες και κοινότητες που ακόμη και κάποιες βελτιωμένες πηγές νερού να μολύνονται.
Όταν το νερό δεν επαρκεί κατά τη διάρκεια ξηρασιών, οι πληθυσμοί καταφεύγουν σε μη ασφαλή επιφανειακά ύδατα.

Από την άλλη μεριά, οι πλημμύρες καταστρέφουν εγκαταστάσεις νερού και αποχέτευσης και εξαπλώνουν τα λύματα, προκαλώντας πολύ συχνά αύξηση των ασθενειών που μεταδίδονται από το νερό όπως η χολέρα και η διάρροια.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή πρόκειται επίσης να αυξήσουν τη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με το νερό όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός – και τώρα ο Ζίκα – καθώς οι πληθυσμοί των κουνουπιών αυξάνονται και η γεωγραφική τους εμβέλεια επεκτείνεται.

Σύμφωνα με την οργάνωση, πιο ευάλωτα είναι τα σχεδόν 160 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών σε όλο τον κόσμο που ζουν σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο ξηρασίας. Περίπου μισό δισεκατομμύριο ζουν σε ζώνες πλημμυρών. Τα περισσότερα από αυτά ζουν στην υποσαχάρια Αφρική και στην Ασία.

πηγή: unicef.com
enallaktikos.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;