12.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΗ γυναίκα-σύμβολο που έβαλε τέλος στις ανήλικες νύφες

Η γυναίκα-σύμβολο που έβαλε τέλος στις ανήλικες νύφες

Οικογένειες στην Αφρική αδυνατώντας να φροντίσουν τα παιδιά τους, τα εξαναγκάζουν σε γάμο. Οι εκτιμήσεις σύμφωνα με την Unicef για το 2014 δείχνουν ότι τουλάχιστον το 50% των γυναικών που παντρεύονται είναι κάτω των 18 ετών.

«Κουράστηκα και με στεναχωρούσε το να βλέπω μητέρες δώδεκα χρονών να κουβαλάνε τα μωρά τους» λέει η Theresa Kachindamoto,  αρχηγός της φυλής των Dedza στο Μαλάουι. Έτσι, αποφάσισε μια ημέρα να πάρει θέση και μαζί με ακόμα 50 αρχηγούς φυλών, υπέγραψαν συμφωνία για τον τερματισμό των παιδικών γάμων.

enallaktikos.gr

«Τους είπα “είτε το σας αρέσει είτε όχι, αυτοί οι γάμοι πρέπει να τελειώσουν”» είπε η Theresa. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί.
Από το 2015, στο Μαλάουι θεωρείται παράνομο να παντρεύεσαι ενώ είσαι ανήλικος. Ωστόσο, τα παιδιά μπορούν ακόμη να παντρευτούν κάτω από το λεγόμενο «εθιμικό δίκαιο», εννοώντας πως ο γάμος μπορεί να γίνει μόνο με τη συγκατάθεση των γονέων και την εποπτεία του αρχηγού τη φυλής.

«Το πιο δύσκολο είναι να πείσεις τους ανθρώπους που συνεχίζουν να πιστεύουν σε αυτή την “παράδοση¨. Για να διασφαλίσω πως τα παιδιά δεν θα τα απομακρύνουν από το σχολείο έχω βάλει κάποιος γονείς να παρακολουθούν τους “ύποπτους” γονείς. Κανένα παιδί δεν πρέπει να παντρεύεται» λέει η Theresa.

Μόνο τον περασμένο Ιούνιο, κατάφερε να ακυρώσει πάνω από 300 γάμους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Και κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, το ποσοστό φτάνει κοντά στους 850.

πηγή: aljazeera.com

enallaktikos.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;