21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΈνα, δύο ή τρία ποτά; Υπάρχει όριο ασφάλειας στο αλκοόλ;

Ένα, δύο ή τρία ποτά; Υπάρχει όριο ασφάλειας στο αλκοόλ;

Το γεγονός ότι  το αλκοόλ βλάπτει την υγεία είναι αδιαμφισβήτητο . Αυτό που δεν έχουν προσδιορίσει ομόφωνα οι επιστήμονες  είναι  μέχρι ποια ποσότητα αλκοόλ μπορεί να καταναλώνουμε με ασφάλεια. 

Οι   περισσότερες χώρες δεν έχουν εκδώσει κάποια σύσταση με συγκεκριμένο «πλαφόν» στην κατανάλωση αλκοόλ. 
Για τις γυναίκες, πολλές μελέτες αναφέρουν  ότι δεν πρέπει να πίνουν πάνω από μια μερίδα αλκοόλ τη μέρα, ενώ οι άνδρες δύο. 

 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ως «στάνταρντ» μερίδα  τα δέκα γραμμάρια καθαρού αλκοόλ, συστήνοντας τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες να μην ξεπερνούν τα δύο ποτά τη μέρα, άρα τα 20 γραμμάρια αλκοόλ. 

Οι περισσότερες χώρες του πλανήτη όμως δεν ακολουθούν αυτό τον ορισμό.   Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κρις Χάμφρις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Addiction” , εξέτασαν στοιχεία από 75 χώρες και διαπίστωσαν ότι, από αυτές, λιγότερες από τις μισές (37) διέθεταν κάποιο επίσημο όριο ή κανονισμό για το τι πρέπει να θεωρείται «στάνταρντ» μερίδα και άρα εντός ορίων κατανάλωση αλκοόλ. Αλλά κι αυτές  είχαν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους. 

Στη Βρετανία και την Ισλανδία  ως μερίδα ποτού θεωρούνται τα 8 γραμμάρια αλκοόλ ενώ στην Αυστρία η μερίδα είναι τα 40 γραμμάρια. Στη Χιλή επιρέπονται 56 γραμμάρια αλκοόλ τη μέρα.

Ένα ποτό οκτώ γραμμαρίων αλκοόλ ισοδυναμεί με 250 ml μια μπύρας με περιεκτικότητα 4% σε αλκοόλ, με 76 ml κρασιού με περιεκτικότητα 13% σε αλκοόλ και με 25 ml ποτού με περιεκτικότητα 40% σε αλκοόλ όπως το ουίσκι και η βότκα. 

Ένα, δύο ή τρία ποτά; Υπάρχει όριο ασφάλειας στο αλκοόλ;
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;