18.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΥπογράφουμε ΕΔΩ! Μην κλείσετε την κατασκήνωση αλληλεγγύης της Λέσβου (ΠΙΚΠΑ)

Υπογράφουμε ΕΔΩ! Μην κλείσετε την κατασκήνωση αλληλεγγύης της Λέσβου (ΠΙΚΠΑ)

Δείτε ολόκληρο το κείμενο του ψηφίσματος:

Οι πρώην κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ στη Μυτιλήνη αποτελούν μια μοναδική και πλήρως λειτουργική κατασκήνωση προσφύγων που τρέχει από εθελοντές και πρόσφυγες στη Λέσβο. Δημιουργήθηκε το 2012 και σήμερα βρίσκεται υπο την απειλή κλεισίματος. Βρέθηκε στο επίκεντρο της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης που η Ευρώπη κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις τελευταίες δεκαετίες. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, συνεχίζουμε να παρέχουμε καταφύγιο στις πιο ευάλωτες ομάδες προσφύγων που καταφθάνουν στο νησί, καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια τόσο εδώ όσο και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Προφασιζόμενος την συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης ανακοίνωσε το κλείσιμο της κατασκήνωσης, όπως και όλων των δομών αλληλεγγύης. Σε εφαρμογή όλων αυτών, οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε κλειστά κέντρα κράτησης,(φυλακές), και θα φυλάσσονται από τον στρατό και την αστυνομία.

Η πρώην κατασκήνωση του ΠΙΚΠΑ φιλοξενεί ευάλωτες ομάδες προσφύγων συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων με αναπηρίες, μόνες γυναίκες με παιδιά καθώς και τις οικογένειες των θυμάτων ναυαγίων. Κατά τους τελευταίους έξι μήνες έχουν φιλοξενηθεί πάνω από 2000 άτομα. Οι φιλοξενούμενοι λαμβάνουν την απαραίτητη πληροφόρηση, προστασία και φροντίδα, όπως ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη και αλλά και νομικές συμβουλές.

Με πάνω από 50.000 χιλιάδες παγιδευμένους πρόσφυγες αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, μια χώρα που ήδη αντιμετωπίζει οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, η απόφαση του δημάρχου να κλείσει την κατασκήνωση φαντάζει παράλογη, επιπόλαιη και θα έχει τραγικά αποτελέσματα στις ζωές των ανθρώπων που βασίστηκαν στην υποστήριξη μας. 

Την ίδια ώρα διαπιστώνουμε την έλλειψη κατάλληλων εγκαταστάσεων υποδοχής για την φροντίδα των προσφύγων πόσο μάλλον αυτών που χρήζουν άμεσης βοηθείας και ανάγκης . Οι περισσότεροι ‘’φιλοξενούνται’’ κάτω από άθλιες, ανθυγιεινές και ακατάλληλες συνθήκες. Λόγω της παραπάνω κατάστασης και της ποιότητας της φροντίδας που παρέχουμε, έχουμε λάβει δηλώσεις υποστήριξης από τους κορυφαίους ανθρωπιστικούς οργανισμούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε ( Γιατροί Χωρίς Σύνορα κλπ.) 

Τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια το πρώην ΠΙΚΠΑ λειτουργεί σε τοποθεσία, χορηγηθείσα στον τοπικό Δήμο ο οποίος θα προτιμούσε ο χώρος να γίνει θερινή παιδική κατασκήνωση παρά την σοβαρότητα και την βαρύτητα της προσφυγικής κρίσης. 

Καλούμε την Κυβέρνηση και το Δήμο Λέσβου να επιτρέψει στην Συλλογικότητα Aλληλεγγύη Λέσβου να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ευάλωτων προσφύγων αποτρέποντας το κλείσιμο της κατασκήνωσης μας. 

Υπογράφουμε ΕΔΩ! Μην κλείσετε την κατασκήνωση αλληλεγγύης της Λέσβου (ΠΙΚΠΑ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;