19.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΈνα καταφύγιο προστασίας και υποστήριξης για τα ασυνόδευτα παιδιά (ΦΩΤΟ)

Ένα καταφύγιο προστασίας και υποστήριξης για τα ασυνόδευτα παιδιά (ΦΩΤΟ)

Νέα Μεταβατική Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων

από τη ΜΕΤΑδραση στη Σάμο

Καταφύγιο προστασίας και υποστήριξης για τα ασυνόδευτα παιδιά 

Ο δεκατετράχρονος Αχμάντ και ο δωδεκάχρονος Σαμίμ είναι δύο αδέρφια από το Αφγανιστάν που προσπαθούν να φτάσουν στη Γερμανία όπου βρίσκεται η μεγάλη τους αδερφή. Ο Αλί Ρεζά είναι ένα δεκατριάχρονο αγόρι από τη Συρία που ονειρεύεται να σπουδάσει αρχιτεκτονική για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της πατρίδας του όταν τελειώσει ο πόλεμος. Η δεκαπεντάχρονη Σίρα είναι ένα κορίτσι κουρδικής καταγωγής με ντροπαλό χαμόγελο, που δεν χάνει στιγμή από τα μάτια της τον επτάχρονο αδερφό της.

Αυτά και πολλά άλλα ασυνόδευτα παιδιά έχουν ήδη βρει καταφύγιο στη Μεταβατική Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης στη Σάμο, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016. Πρόκειται γα τη δεύτερη Μεταβατική Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Παιδιών που υλοποιείται από τη ΜΕΤΑδραση στα σύνορα, αφού αντίστοιχη Δομή λειτουργεί στη Λέσβο από τις 31 Δεκεμβρίου 2015, έχοντας ήδη φιλοξενήσει περισσότερα από 93 παιδιά.

Ένα καταφύγιο προστασίας και υποστήριξης για τα ασυνόδευτα παιδιά (ΦΩΤΟ)

«Οι μεταβατικές δομές φιλοξενίας στα σύνορα θα έπρεπε να υπάρχουν εδώ και χρόνια, έτσι ώστε να προστατεύονται τα παιδιά από την κράτηση και τα κυκλώματα διακινητών. Τα παιδιά αυτά αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν μόνα τους από χώρες που πλήττονται από βία και συγκρούσεις, έχοντας χάσει τους γονείς τους ή έχοντας χωριστεί απ’ αυτούς», δηλώνει η Πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης Λώρα Παππά. Και προσθέτει: «Η δράση αυτή έρχεται να καλύψει το μεγάλο κενό στα σύνορα και να συμπληρώσει το πλαίσιο προστασίας της ΜΕΤΑδρασης για τα ασυνόδευτα παιδιά στη χώρα μας, που περιλαμβάνει συνοδείες, επιτροπεία, προσωρινή φιλοξενία σε οικογενειακό περιβάλλον και νομική στήριξη.»

Ένα καταφύγιο προστασίας και υποστήριξης για τα ασυνόδευτα παιδιά (ΦΩΤΟ)

Στη δομή της Σάμου υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας 20 παιδιών, ενώ στη δομή της Λέσβου, που πρόσφατα επεκτάθηκε, η χωρητικότητα έφτασε τα 26 παιδιά. Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της και τρίτη Μεταβατική Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης, στη Χίο.

Ένα καταφύγιο προστασίας και υποστήριξης για τα ασυνόδευτα παιδιά (ΦΩΤΟ)

Οι δυο αυτές δομές έγιναν πραγματικότητα χάρη στη σημαντική στήριξη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας («The Hellenic Initiative» – ΤΗΙ). Στη δημιουργία της δομής στη Σάμο πολύτιμοι υποστηρικτές ήταν επίσης το Ίδρυμα «Julius Baer Foundation», το «Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου», το ΙΚΕΑ καθώς και πολλοί ιδιώτες. Οι Samaritans και εθελοντές νοσηλευτές εργάστηκαν στο πλάϊ των ανθρώπων της δομής για τον καθαρισμό του χώρου και το στήσιμο των επίπλων, ενώ πολίτες προσέφεραν ρούχα, παπούτσια, κουβέρτες, πετσέτες, είδη προσωπικής υγιεινής, παιχνίδια και τρόφιμα για τα παιδιά. Πολύτιμη ήταν και είναι πάντα η υποστήριξη από τους κατοίκους των νησιών και τις τοπικές κοινωνίες.

Ένα καταφύγιο προστασίας και υποστήριξης για τα ασυνόδευτα παιδιά (ΦΩΤΟ)

Περισσότερες πληροφορίες στο website της ΜΕΤΑδρασης: https://www.metadrasi.org/

Like us on Facebook: https://www.facebook.com/metadrasi

Follow us on Twitter: https://twitter.com/metadrasi


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;