14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΘα "χρυσώνουν" τους μεταλλωρύχους που αρρωσταίνουν οι εταιρείες χρυσού

Θα “χρυσώνουν” τους μεταλλωρύχους που αρρωσταίνουν οι εταιρείες χρυσού

Δικαστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ  άνοιξε το δρόμο  για χιλιάδες προσφυγές στην βιομηχανία χρυσού. 

Με μια ιστορικής σημασίας απόφαση , οι πρώην εργάτες ορυχείων χρυσού της χώρας,  έχουν πλέον το δικαίωμα να στραφούν  με μηνύσεις και αγωγές κατά των εταιριών εκμετάλλευσης, διεκδικώντας την ποινική τους δίωξη όσο και οικονομικές αποζημιώσεις για σοβαρές βλάβες που υπέστη η υγεία τους από τη δουλειά στα ορυχεία. 

“Η βιομηχανία χρυσού εγκατέλειψε δεκάδες χιλιάδες, ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους που προσβλήθηκαν από πυριτίαση και φυματίωση” ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικαστής Φινέας Μοζαπέλο. Και σημείωσε ότι  “οι χρυσωρύχοι δεν έχουν στη διάθεσή τους σε ατομικό επίπεδο τα απαιτούμενα μέσα για να στραφούν δικαστικά κατά των μεγάλων μεταλλευτικών εταιρειών.”

Η δικαστική απόφαση επιτρέπει σε χιλιάδες εν ενεργεία ή συνταξιούχους χρυσωρύχους να κάνουν ομαδική αγωγή σε περίπου 30 εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Harmony Gold, Anglogold Ashanti, Gold Fields Ltd, Anglo American South Africa, για να λάβουν αποζημίωση.

Η βασική ασθένεια από την οποία υποφέρουν οι μεταλλωρύχοι είναι η πυριτίαση που προκαλείται από την εισπνοή σκόνης πυριτίου στα ορυχεία. Η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές αναπνευστικές δυσκολίες, έντονο βήχα και πόνους στο στήθος, ενώ ενδέχεται να εξελιχθεί σε φυματίωση.

Θα "χρυσώνουν" τους μεταλλωρύχους που αρρωσταίνουν οι εταιρείες χρυσού

Πηγή: BBC

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;