18.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕίναι κόσμημα ή όπλο;

Είναι κόσμημα ή όπλο;

Περιδέραιο – A pic nic with Mr. Molotov, γυαλί επιχρυσωμένο ασήμι βενζίνη στουπί 2016

Είναι κόσμημα ή όπλο; Εμπρηστικός μηχανισμός ή μηχανισμός… αυτό-άμυνας; Υπαινίσσεται επιθετικότητα ή αναζητά ασφάλεια; Εκπέμπει χιούμορ ή κυνισμό; Καταδικάζει τη βία από όπου κι αν προέρχεται (ακόμα κι από το… ντεκολτέ μας); Το έργο της Γιούλας Χατζηγεωργίου θα μπορούσε να…πυροδοτήσει ασφαλώς και πολύ περισσότερες ερωτήσεις. Όσο για απαντήσεις αποφεύγει να τις δώσει, εμπεριέχοντας κατά τα άλλα εκ των πραγμάτων την έννοια του «Αντίλογου». Το έργο παίζει με τη χρήση και τη χρηστικότητα μίας βόμβας Μολότωφ, αλλά και με την ιστορία της παλαιότερη αλλά και πιο..πρόσφατη. 

Το παιχνίδι με τα σύμβολα, τα σχήματα και τα υλικά, η αμφισβήτηση μιας και μόνης λειτουργίας, η εξύψωση  του αμφίσημου της Τέχνης πάνω από οποιαδήποτε βεβαιότητα είναι πάγια χαρακτηριστικά της εικαστικής «γλώσσας» αυτής της Κύπριας δημιουργού που ήδη από το 1999 όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ανέπτυξε ιδιαίτερη σχέση με τα «παράδοξα» υλικά (στάχτη, νερό, σαπούνι, αλάτι, καθρέφτες) αναδιαμορφώνοντας τη λειτουργία και τη χρήση τους σε κάτι εντελώς καινούριο, με «διαμεσολαβητές» συνήθως τόσο το χιούμορ, όσο και τον πολιτικό και κοινωνικό προβληματισμό-κάποτε ως υπαινιγμό και άλλοτε ξεκάθαρα. Αυτό ακριβώς έκανε η Χατζηγεωργίου και σ΄αυτή την περίπτωση. Η «βόμβα Μολότωφ» της, εντάσσεται σε μία ευρύτερη ενότητα έργων-κοσμημάτων με τίτλο «Κάψουλες επιβίωσης». Πρόκειται πράγματι για γυάλινες κάψουλες, σφαιρίδια μέσα στα οποία διατηρείται ό,τι μπορεί να εκπροσωπεί για τον καθένα η έννοια της επιβίωσης: χρήματα, αλκοόλ, νερό, ακόμα και πετρέλαιο, στουπί και φυτίλι!

Είναι κόσμημα ή όπλο;

Όσο για την ονομασία της Μολότωφ ας θυμίσουμε ότι προέρχεται από τον υπουργό Εξωτερικών της Σιοβιετικής Ένωσης επί Στάλιν, τον Βιατσεσλάβ Μιχαήλοβιτς Μολότωφ. Το Νοέμβριο του1939, κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Κόκκινου Στρατού εναντίον των Φινλανδών, ο Μολότωφ σε ραδιοφωνικό του μήνυμα προς τον σοβιετικό λαό υποστήριξε πως η χώρα του δεν έριχνε βόμβες, αλλά «πανέρια» με τρόφιμα στους πεινασμένους Φινλανδούς. Με τη σειρά τους οι Φινλανδοί ονόμασαν ειρωνικά τις βόμβες αυτές «βόμβες πικ-νικ του Μολότωφ» και «απάντησαν»  χρησιμοποιώντας εναντίον των σοβιετικών αρμάτων  εμπρηστικούς μηχανισμούς φτιαγμένους από εύφλεκτα υγρά μέσα σε  φιάλες. ΚΙ αυτά επίσης τα βάφτισαν «κοκτέιλ Μολότωφ».

Ναταλί Χατζηαντωνίου

Η γκαλερί Eleni Marneri κεντρικός κόμβος στην Ελληνική σκηνή του σύγχρονου εικαστικού κοσμήματος εδώ και δύο δεκαετίες, προσκαλεί τους καλλιτέχνες να συμμετάσχουν στην έκθεση “ANTILOGOS” παράλληλα με την διοργάνωση ΑTHENS JEWELRY WEEK 2016.

 “Μέσα από τον τίτλο “ANTILOGOS”, οι καλλιτέχνες καλούνται να εκφράσουν τον δικό τους ΑΝΤΙ-ΛΟΓΟ. Να ΑΝΤΙ-ταχθούν σε ότι συμβαίνει και μας επηρεάζει άμεσα, γύρω μας και μέσα μας. Να σταθούν απέναντι στο ίδιο τους το έργο, ελεύθεροι ακόμα και να το αποδομήσουν. Να ΑΝΤΙ-προτείνουν τη δική τους σκέψη, τη δική τους Αλήθεια, το προσωπικό τους Όραμα για έναν καλύτερο κόσμο.”

  

Στόχος της έκθεσης αυτής είναι να παρουσιαστούν κοσμήματα ενός ή λίγων αντιτύπων τα οποία επικοινωνούν και εκφράζουν το σύγχρονο εικαστικό κόσμημα σήμερα.

 

Συμμετέχοντες: Σοφία Ζαράρη,Ζέτα Τσέρμου, Ραλλού Κάτσαρη, Αλίκη Στρουμπούλη & Γιασεμί Ράπτη, Γιούλα Χατζηγεωργίου, Βασίλης Βασιλείου, Flora Vagi, Anthony Roussel, Jeremy May, Heng Lee.

Είναι κόσμημα ή όπλο;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;