16.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑTα περιττά κιλά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Tα περιττά κιλά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Ό,τι η παχυσαρκία και η καθιστική  ζωή  συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, είναι γνωστό. Μια νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων φέρνει στο φως μια πολύ σπουδαία παράμετρο. 

Ερευνητές του Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο «Fred Hutchinson»,   μέτρησαν τρεις πρωτεΐνες που ενισχύουν την αγγειογένεση, δηλαδή τον σχηματισμό των αιμοφόρων αγγείων που σιτίζουν τους όγκους και τους δίνουν την δυνατότητα να αναπτυχθούν. 

Το δείγμα αποτελούνταν από 439 υγιείς γυναίκες, που δεν είχαν καρκίνο. Καθεμιά εντάχθηκε σε ένα από τα τέσσερα στάδια της μελέτης: διατροφή με περιορισμό θερμίδων και λιπαρών, αερόβια άσκηση πέντε φορές την εβδομάδα, συνδυασμό δίαιτας και γυμναστικής και ομάδα ελέγχου όπου δεν έγινε καμιά παρέμβαση. 

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έκαναν δίαιτα ή δίαιτα και γυμναστική,  έχασαν το περισσότερο βάρος και είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα των πρωτεϊνών που σχετίζονται με την αγγειογένεση, συγκριτικά με όσες έκαναν μόνο γυμναστική ή την ομάδα ελέγχου.  

«Η απώλεια βάρους μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός και ασφαλής τρόπος να βελτιώσουμε το αγγειογενετικός μας προφίλ, δηλαδή να μειώσουν τα επίπεδα των πρωτεϊνών που προάγουν τον καρκίνο. 

Αν και δεν μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι αυτό θα επηρεάσει άμεσα και την ανάπτυξη των όγκων, πιστεύουμε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ μειωμένων πρωτεϊνικών επιπέδων και ενός λιγότερο ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των όγκων» σημειώνουν οι επιστήμονες. 

Tα περιττά κιλά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Πηγή: Health.in.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;