27.8 C
Athens
Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022
ΑρχικήΤΡΟΦΙΜΑΝα τι πρέπει να γνωρίζεις για τον τόνο σε κονσέρβα που αγοράζεις...

Να τι πρέπει να γνωρίζεις για τον τόνο σε κονσέρβα που αγοράζεις από το σούπερ μάρκετ

 

Πώς συνδέεται ο τόνος με τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Ελλάδα με την Ταϊλάνδη;

Η Ταϊλάνδη, είναι μια χώρα υψηλού κινδύνου με συχνές παράνομες δραστηριότητες σε αρκετές βιομηχανίες. Στο πλαίσιο έρευνας από τη Φινλανδική οργάνωση FinnWatch και με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Supply Cha!nge, όπου συμμετέχει και η ελληνική Fair Trade Hellas, βελτιώσεις αλλά και προκλήσεις καταγράφονται στα εργοστάσια επεξεργασίας και παραγωγής τόνου (ΤUM, Unicord) που τροφοδοτούν πληθώρα καταστημάτων τροφίμων σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και ελληνικά σούπερ-μάρκετ. Παράλληλα, αυτά τα προϊόντα πωλούνται και στην Ελλάδα ως προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

 

img59083 c5c4723f26e9329440b260b58926b398

 

Οι κονσέρβες ευρείας κατανάλωσης που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά από μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, εγείρουν ερωτήματα για το πώς τελικά αλιεύθηκε αυτός ο τόνος που συνοδεύει τις καλοκαιρινές σαλάτες μας, από πού προέρχεται και υπό ποιες συνθήκες έγινε η επεξεργασία και παραγωγή του.

 

Σύμφωνα με την έρευνα πεδίου σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας από 28 χώρες, εντοπίστηκαν τα εξής ευρήματα που καταδεικνύουν αδιαφορία ή ακόμα και εκμετάλλευση στην εφοδιαστική αλυσίδα της βιομηχανίας τόνου.

 

img59081 0f18ee3c1e65b746dff1fd6caaa6a233

 

 

  • H TUM, η μεγαλύτερη βιομηχανία επεξεργασίας ψαριού στην Ασία απασχολεί περίπου 8.500 ανθρώπους. Οι μισοί είναι ταϊλανδοί πολίτες και οι υπόλοιποι είναι διακινούμενοι εργαζόμενοι από την Μιανμάρ και την Καμπότζη.

 

  • Η Unicord, στο εργοστάσιο Unicord 2 απασχολεί 4.000 εργαζόμενους, 80 τις εκατό από την Μιανμάρ και την Καμπότζη.

 

  • Οι εργαζόμενοι εργάζονται έξι μέρες την εβδομάδα, οχτώ ώρες την ημέρα με εθελοντικές υπερωρίες, δύο ώρες κάθε μέρα. Παρόλα αυτά εργαζόμενοι σε συγκεκριμένα πόστα δηλώνουν ότι πιέζονται να δουλέψουν υπερωρίες υποχρεωτικά αντιμετωπίζοντας προβλήματα από τους προϊσταμένους τους.

 

  • Το ημερομίσθιό τους ισοδυναμεί με τον κατώτατο μισθό και είναι 300-301 Μπατ (8€) και η αποζημίωση για τις υπερωρίες είναι 56,25 Μπατ (1,5€) την ώρα.

 

  • Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν κοινωνική ασφάλιση αλλά οι κακές συνθήκες στα νοσοκομεία εγείρουν κριτική· η η ιατρική φροντίδα είναι το λιγότερο ελλιπής και οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να καταφεύγουν σε κλινικές που χρεώνουν τους ασθενείς προκειμένου να αποφύγουν τα «νοσοκομεία παρακεταμόλης» όπως τα ονομάζουν.

 

  • Διακρίσεις παρατηρούνται μεταξύ των εργαζόμενων από την Ταϊλάνδη και εκείνων από τη Μιανμάρ, με πολύ λιγότερη ανοχή και με χρήση ανορθόδοξων μεθόδων τιμωρίας με αλλαγή σε δυσάρεστο πόστο και ευκολότερη απόλυση για λάθη για τα οποία οι Ταϊλανδοί παίρνουν απλώς προειδοποίηση.

 

  • Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα είναι ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι από τη Μιανμάρ επωμίζονται όλο το κόστος – που φτάνει τα 9.796 Μπατ (266€) για τη διαδικασία εύρεσης εργασίας στην Ταϊλάνδη καταβάλλοντας ποικίλα ποσά για να καταφέρουν να εργαστούν στο εργοστάσιο Unicord 2.

 

  •   Οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της TUM και της Unicord ζουν μια απλή ζωή με λίγες ανέσεις. Διαμένουν σε μικρά δωμάτια που μοιράζονται με πολλούς άλλους. Για να μπορούν να στέλνουν χρήματα πίσω στις οικογένειές τους οι μετακινούμενοι εργαζόμενοι προσπαθούν να δουλεύουν υπερωρίες συχνά χωρίς να έχουν κάποιον ουσιαστικό ελεύθερο χρόνο.

 

  • Η εμπορία ψαράδων είναι επίσης ένα σημαντικό πρόβλημα στην Ταϊλάνδη. Οι συνθήκες εργασίας στα αλιευτικά σκάφη είναι συχνά πολύ άσχημες. Οι ψαράδες δουλεύουν πολλές ώρες, επτά μέρες την εβδομάδα. Ζουν σε περιορισμένα καταλύματα, αντιμετωπίζουν ελλείψεις πόσιμου νερού και πρέπει να δουλεύουν ακόμη και όταν είναι κουρασμένοι ή άρρωστοι. Όσοι δεν είναι αποδοτικοί μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρούς ξυλοδαρμούς ή άλλες μορφές σωματικής κακοποίησης, άρνηση ιατρικής φροντίδας και στις χειρότερες περιπτώσεις ακρωτηριασμό ή θάνατο.

  

Για να ξεπεραστούν τα προβλήματα των διακρίσεων, των προσλήψεων, της ποιότητας ζωής και της αδύναμης διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζόμενων, απαιτείται στενή συνεργασία και διάλογος μεταξύ των εργοστασίων, των λιανοπωλητών και των τοπικών οργανώσεων εκπροσώπησης των εργαζόμενων. Μέσω ελέγχων και μόνο είναι δύσκολο να επιτευχθούν οι απαραίτητες αλλαγές. Και αν όλα αυτά φαντάζουν μακρινά, ως καταναλωτές φτάνει να αναρωτηθούμε από πού προέρχεται ο τόνος που αγοράζουμε, έχει αλιευθεί με σεβασμό στους ψαράδες και έχουν τηρηθεί τα εργασιακά δικαιώματα στην ευρύτερη εφοδιαστική αλυσίδα; 

 

www.facebook.com/FairTradeHellas

 

 *Το έργο ” Supply Cha!nge – Make Supermarkets Fair!“ πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπ. Ένωσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ