20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚραυγή αγωνίας και από τη Θάσο: Να σώσουμε το νερό μας

Κραυγή αγωνίας και από τη Θάσο: Να σώσουμε το νερό μας

Κραυγή αγωνίας και από τη Θάσο: Να σώσουμε το νερό μας

Στις 11 Αυγούστου επιχειρήθηκε παράνομα, και κατά παράβαση της απόφασης περιβαλλοντικών όρων της Υπηρεσίας Υδάτων, να τοποθετηθεί σωλήνας για να διοχετευτεί σε δεξαμενή της ΔΕΥΑΘ η υδραυλική παροχή της πηγής Αγίας Βασιλικής του Θεολόγου, η τελευταία που απέμεινε. 
Οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν έγκαιρα και με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών ματαίωσαν την παράνομη και καταστροφική για το περιβάλλον και για τον δήμο επέμβαση. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ, ο πρόεδρος της κοινότητας Θεολόγου και το συνεργείο που ήρθε από έξω από το χωριό αναγκάστηκαν να φύγουν άπρακτοι.
Η παράνομη επέμβαση, που ματαιώθηκε από τους κατοίκους, είχε προετοιμαστεί προσεκτικά. Από τις αρχές Ιουνίου ο Θεολόγος ταλαιπωρούνταν από αυθαίρετες και παράνομες διακοπές υδροδότησης. Αυτό δεν συνέβαινε επειδή δεν υπήρχε νερό. Αν υπάρχει ένα χωριό στην Ελλάδα που είναι εξαιρετικά προικισμένο από τη φύση και δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας, αυτό είναι ο Θεολόγος.
 
Ο Σύλλογος Χατζηγιώργη και η Επιτροπή πρωτοβουλίας, αναφέρουν:
“Η έλλειψη νερού επί τρεις ολόκληρους μήνες ήταν τεχνητή. Όλους αυτούς τους μήνες μας ταλαιπώρησαν σαδιστικά για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση της λειψυδρίας.
Ωστόσο η παροχή νερού από τις πηγές, 140 κυβικά την ώρα, υπερεπαρκεί για τις ανάγκες μας. Με σωστή διαχείριση τα επιφανειακά νερά μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες του Θεολόγου και όλου του νησιού, συντηρώντας και την περιβαλλοντική ισορροπία. Νερό υπήρχε και υπάρχει. Αυτό αποδεικνύεται από το ότι δεν ξανάγινε διακοπή αφότου κινητοποιηθήκαμε. Μάλιστα η υπερχείλιση ξαναγέμισε το ρυάκι, μολονότι δεν έβρεξε στο μεταξύ ούτε έγινε καμιά ενίσχυση του δικτύου.
Για το κέρδος θέλουν να ξεράνουν και να ερημοποιήσουν το Θεολόγο και ολόκληρο το νησί. Είναι η ζωή μας, δεν θα τους αφήσουμε. Λύσεις υπάρχουν. 
Ζητούμε να τηρηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι υδρομάστευσης που αποφάσισε η περιφέρεια από το 2012, αλλά παραβιάζονται επί τέσσερα χρόνια με ευθύνη της ΔΕΥΑΘ και με καταστροφικές συνέπειες. Να φύγουν τα γεωτρύπανα απ’ όλο το νησί και να μην ξανάρθουν.
Στη Νάξο και σε πολλά άλλα νησιά πρασίνισαν το εσωτερικό με μικρά φράγματα που συγκεντρώνουν τα νερά απ’ όλες τις πηγές και μετά τα στέλνουν στα χωριά της παραλίας. Να ακολουθήσουμε το πετυχημένο παράδειγμά τους. Να μείνει το νερό δημόσιο, με σωστή διαχείριση. Να κρατηθεί ζωντανός ο τόπος μας, για εμάς και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.
 
Έχουμε ανοιχτή συνάντηση των κατοίκων και των φορέων στις 27 Αυγούστου, στις 7.00 το απόγευμα στην αυλή του Αρχοντικού Χατζηγιώργη. Θα γίνει ενημέρωση σχετικά με το ζήτημα του νερού της Θάσου. Θα μιλήσουν ειδικοί επιστήμονες και θα προβάλουμε το ντοκυμαντέρ Σταγώνες. Να είμαστε όλοι και όλες εκεί.”
  Κραυγή αγωνίας και από τη Θάσο: Να σώσουμε το νερό μας
Πηγή: thassosnerosos.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;