19.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣ10 λόγοι για να σε εξοργίζει η TiSA

10 λόγοι για να σε εξοργίζει η TiSA

Μετά τις TTIP, CETA και TPP, έρχεται η TiSA, άλλη μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που προετοιμάζεται πίσω από κλειστές πόρτες. Όπως και οι υπόλοιπες συμφωνίες, έτσι και αυτή έρχεται να αλλάξει τις ζωές μας για πάντα. Προς το χειρότερο.

Γιατί ακριβώς πρέπει όμως να εναντιωθούμε;

  • Είναι μυστική και αδιαφανής. Η TiSA διεξάγεται σε συνθήκες μεγαλύτερης μυστικότητας ακόμα και από την TTIP. Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται σε πρεσβείες στη Γενεύη και η ίδια η συμφωνία είναι άγνωστη, όχι μόνο στους πολίτες, αλλά και στα περισσότερα μέλη των κυβερνήσεων. Μέρος του κειμένου της συμφωνίας δεν θα δημοσιευτεί παρά μόνο αφού περάσουν 5 χρόνια από την υπογραφή της!

  • Περιορίζει τη δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία. Η TiSA συρρικνώνει σημαντικά τη δημοκρατία μας, καθώς περιορίζει το δικαίωμα εκλεγμένων κυβερνήσεων να νομοθετούν για να προστατεύουν τους πολίτες τους από τυχόν επικίνδυνες ή επιζήμιες δραστηριότητες των εταιρειών. Κάθε νέος νόμος ή ρύθμιση που θα προωθείται από ένα κράτος θα περνά από “έλεγχο αναγκαιότητας”, όπου επιτροπή της TiSA θα κρίνει κατά πόσο η προτεινόμενη δράση είναι πραγματικά απαραίτητη και όχι “συγκεκαλυμμένος περιορισμός στο εμπόριο υπηρεσιών”.

  • Απορρυθμίζει σχεδόν τα πάντα. Κάθε υφιστάμενη ρύθμιση στο εμπόριο θεωρείται από την TiSA φραγμός που πρέπει να αρθεί. Οι ρυθμίσεις αυτές βέβαια συνήθως αφορούν σημαντικές νομοθετικές προβλέψεις για την προστασία των πολιτών, όπως η νομοθεσία για το περιβάλλον, την υγεία, την ιδιωτικότητα, τα εργασιακά δικαιώματα κα. Για τις εταιρείες όμως αυτή η νομοθεσία θεωρείται περιορισμός των κερδών, γι’ αυτό η TiSA θα τις βγάζει από τη μέση.

  • Μετά την ιδιωτικοποίηση δεν υπάρχει επιστροφή. Δημόσια αγαθά όπως το νερό, η υγεία και η εκπαίδευση θα γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών. Ρήτρες όπως η “μη αναστρεψιμότητα” και η “διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης” καθιστούν πρακτικά αδύνατο να αναιρεθεί η απελευθέρωση αυτών των αγαθών στο μέλλον.

  • Εμποδίζει την προστασία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές. Η TiSA καθιστά αδύνατη την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, καθώς θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δίνει παράταση ζωής στα ορυκτά καύσιμα, από τα οποία πρέπει να απαλλαγεί ο πλανήτης.

  • Δίνει ακόμα μεγαλύτερη εξουσία στις πολυεθνικές. Οι πολυεθνικές εταιρείες θα μπορούν να παρεμβαίνουν στη νομοθεσία ενός κράτους, εφόσον θεωρούν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους. Παράλληλα θα έχουν προνομιακή πρόσβαση στην αγορά υπηρεσιών στις χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία, εις βάρος των τοπικών εταιρειών.

  • Απειλεί την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων μας στο ίντερνετ. Η TiSA θα παραχωρήσει το δικαίωμα σε εταιρείες, όπως η Google και η Microsoft, να μεταφέρουν τα προσωπικά δεδομένα σε χώρες με χαλαρή νομοθεσία προστασίας τους, με αποτέλεσμα αυτά να μπορούν να καταλήξουν σε χέρια τρίτων και να παραβιαστεί το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο.

  • Από το σύστημα υγείας, στην αγορά υγείας. Με την TiSA, ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας θα εγκαταλειφθεί ώστε να δημιουργηθούν από πολυεθνικές επιχειρήσεις οι “αγορές υγείας”. Σε αυτές, μεγάλες εταιρείες υπηρεσιών υγείας θα αποφασίζουν το κόστος της περίθαλψης και επομένως το δικαίωμα στην υγεία για δισεκατομμύρια πολίτες. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις δεν θα έχουν το δικαίωμα να νομοθετήσουν υπέρ της προστασίας της υγείας των πολιτών, αναγκασμένες να επιτρέπουν τις δραστηριότητες των πολυεθνικών, ακόμα και αν αυτές στρέφονται ενάντια στη δημόσια υγεία.

  • Το νερό ως εμπόρευμα. Τα τελευταία χρόνια, το κίνημα για την επαναφορά του νερού ως δημόσιο αγαθό (και όχι ως αντικείμενο εκμετάλλευσης ιδιωτικών εταιρειών) έχει επεκταθεί σε 37 χώρες, διευκολύνοντας τη δίκαιη πρόσβαση σε καθαρό νερό για 100 εκατομμύρια ανθρώπους. Εάν όμως συμφωνίες όπως η TiSA υπογραφούν, κάτι τέτοιο θα είναι αδύνατο, αφού η TiSA δεν θα επιτρέπει να αναιρεθεί η απελευθέρωση αγαθών και υπηρεσιών. Για να προστατευτεί το νερό ως δημόσιο αγαθό, θα πρέπει τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας να το δηλώσουν ρητά σε έναν “αρνητικό κατάλογο”, δηλαδή σε μία λίστα με αγαθά που δεν θα επιτρέπεται να ιδιωτικοποιηθούν. 

Θεσμοθετεί την ασυδοσία του χρηματοπιστωτικού τομέα. Η TiSA δίνει το δικαίωμα και στις εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, πολλές από τις οποίες εμπλέκονται σε σκάνδαλα και φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για τις οικονομικές κρίσεις των τελευταίων ετών, να παρεμβαίνουν στην επιβολή ρυθμίσεων που στόχο έχουν να αποτρέψουν την αισχροκέρδεια και να περιορίσουν τα επισφαλή χρηματοοικονομικά προϊόντα. Η TiSA επιβάλλει στις κυβερνήσεις να ενημερώνουν εγκαίρως τις μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες για την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν ρυθμίσεις στις υπηρεσίες τους, δίνοντας στην πραγματικότητα την ευκαιρία στις εταιρείες αυτές για να τις ακυρώσουν.

Διάβασε περισσότερα για την TiSA εδώ και εδώ.

10 λόγοι για να σε εξοργίζει η TiSA

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;