23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΌ,τι μας συμφέρει κυρία Γεννηματά; | Της 'Ελενας Ακρίτα

Ό,τι μας συμφέρει κυρία Γεννηματά; | Της ‘Ελενας Ακρίτα

Πριν χρόνια, είχα την τιμή να αποδώσω στα ελληνικά ένα θεατρικό έργο που θα σκηνοθετούσε ο Ανδρέας Βουτσινάς. Σε κάποια φάση, πάνω στην σκηνή, εκείνος σηκώνεται και διαφοροποιεί ριζικά μια οδηγία του. Κάπως αλλιώς να το πουν, κάπως αλλιώς να κινηθούν, καθόλου δεν θυμάμαι.
​‘Γιατί;’ ρώτησαν οι ηθοποιοί. 
‘Γιατί συμφέρει’ απάντησε ο σκηνοθέτης.
Αναρωτήθηκα τότε ποιον ακριβώς ‘συμφέρει’ και ‘γιατί τον συμφέρει’. Συμφέρει τους ηθοποιούς; Τον σκηνοθέτη; Τον παραγωγό; Ποιον διάολο ‘συμφέρει’ η αλλαγή σκηνοθετικής πλεύσης;
Την παράσταση συμφέρει. Για να γίνει καλύτερη. Τους θεατές συμφέρει. Για να απολαύσουν θέατρο. Δεν είναι ξεκομμένος ο ηθοποιός από τον θεατή, ούτε το έργο από το κοινό του. Το συμφέρον αφορά το σύνολο όχι την μονάδα. Γιατί μόνο έτσι, σκηνή και πλατεία γίνονται ένα. Και προχωρούν μαζί.
Η Φώφη Γεννηματά στο ‘Πρώτο Θέμα’ ξεκαθάρισε θέσεις και προθέσεις για το εγγύς (;) μέλλον. Μια δεύτερη, λέει, εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική «μπορεί να συμφέρει το κόμμα, αλλά όχι την χώρα».
Ουπς. Άλλο συμφέρει το κόμμα, άλλο την χώρα; Γίνεται αυτό; Μια χαρά γίνεται αυτό. Εξ ου και παρελαύνουν στην εξουσία η σάρα και η μάρα.
«Και γιατί να το χρεωθούμε εμείς;» συνεχίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Σωστή. Πολύ σωστή. Διότι προφανώς το θέμα δεν είναι ποιος θα καταστρέψει τη χώρα. Το θέμα είναι ποιος θα χρεωθεί την καταστροφή της χώρας. Θεσπέσιο;
Ενδέχεται, λέει, να μπει και στην κυβέρνηση. Άλλά όχι σε δικομματική. Τρικομματική τη θέλει και με ντραπέ στο μπούστο. Δηλαδή, τσοντάρει σε περίπτωση που ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αυτοδυναμία. Τότε θα ‘ρθει το ΠΑΣΟΚ και θα στα διορθώσει όλα.
‘Οπως διόρθωσε και τις σχέσεις του με τον Γιώργο Παπανδρέου. Τον Παπανδρέου που, μέχρι τώρα, δεν έχει παραδεχτεί κανένα πολιτικό του λάθος. Ακόμα πιστεύει πως το ‘δικό’ δημοψήφισμα θα μετέτρεπε την Ελλάδα σε καντόνι της Ελβετίας. Και που διέσπασε το κόμμα δημιουργώντας απόκομμα του οποίου το όνομα μου διαφεύγει.
Κι αφού δεν τράβηξε το κάρο, επιστρέφει τώρα δόξη και τιμή, να ξεκοκαλίσει τον μόσχο τον σιτευτό. ΟΚ μωρέ, κι αν είπαμε και καμιά μαλακία, νερό κι αλάτι. Όλοι μαζί. Που μια χαρά ακούγεται σε πολυπολιτισμικές συμπλεύσεις. Όχι όμως σε ιδεολογικές συγχωνεύσεις ‘βάλε μια ποικιλία στη μέση να τσιμπάει η παρέα’.
Ξέρετε, κυρία Γεννηματά, αυτό το «πάμε κι όπου μας βγάλει, αγάπη μου» είναι όνειρο για ερωτευμένα ζευγάρια, όχι όμως και για ταλαιπωρημένους πολίτες. Θερμή παράκληση, βοηθήστε με να καταλάβω: Η νυν κυβέρνηση – για να μην σχηματίσει αυτοδυναμία – πρέπει να τα πάει χάλια στις εκλογές. Αυτό εμείς στα βόρεια προάστια το αποκαλούμε ‘ήττα’.
Γιατί λοιπόν εσείς θα συρθείτε πίσω από ακρωτηριασμένα κόμματα; Εσείς δεν διατείνεστε πως ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τα κάνανε σκατά – εντάξει το λέτε με πιο πολιτικώς ορθό λεξιλόγιο; Αφού τα κάνανε σκατά, σε τι θα συνεισφέρετε, καλή μου; Να γίνουν τα σκατά χειρότερα; Διότι αυτό είναι επιστημονικώς αδύνατον – νόμος της φύσης.
Δεν σας αμφισβητώ προς Θεού, απλός υπάλληλος είμαι, όπως και οι περισσότεροι συμπατριώτες μου, δυστυχώς. Αν όντως συμφέρει το κόμμα σας, αλλά όχι την χώρα μου; Αν συμφέρει εσάς κι όχι εμένα; Πού και πώς θα τα βρούμε εμείς οι δυο; Κάπου στη μέση; Γιατί εδώ ένα είναι σίγουρο, κυρία Γεννηματά. Η μέση δεν συμφέρει κανένα μας. Αλλά δεν το μάθατε από μένα.
Έλενα Ακρίτα
Ό,τι μας συμφέρει κυρία Γεννηματά; | Της 'Ελενας Ακρίτα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;