17.7 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΟλλανδία: Νίκη Ρούτε, ανακούφιση στην Ευρώπη

Ολλανδία: Νίκη Ρούτε, ανακούφιση στην Ευρώπη

Η ήττα του ακροδεξιού, ρατσιστή λαϊκιστή Χ. Βίλντερς στις Ολλανδικές εκλογές έφερε ανακούφιση στην Ευρώπη και κυρίως σε Γαλλία και Γερμανία. 
Ο άνθρωπος που εμφανιζόταν έως πρόσφατα πρώτος στις δημοσκοπήσεις, έχασε τελικά καθαρά από το φιλελεύθερο συντηρητικό κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και βγήκε έτσι εκτός πολιτικής σκηνής.  Στην εξέλιξη αυτή, καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η μεγάλη συμμετοχή, η μεγαλύτερη των τελευταίων 30 ετών, η οποία άγγιξε το 81% έναντι 74,6% στην αναμέτρηση του 2012.
Μεγάλοι νικητές των εκλογών αναδεικνύονται οι Πράσινοι-αριστεροί που τετραπλασίασαν τη δύναμή τους στη Βουλή ενώ μεγάλος χαμένος το Εργατικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στο οποίο ανήκει ο Γερούν ΝΤάισελμπλουμ, το οποίο από τις 38 έδρες περιορίζεται μόλις στις 9.  
Σύμφωνα με τη FAZ, με καταμετρημένο το 93% των ψήφων το φιλελεύθερο κόμμα (VDD)του Μαρκ Ρούτε παίρνει 21,2% και διαθέτει σαφές προβάδισμα. 
Δεύτερος με 13,1% ο ακροδεξιός Γκέερτ Βίλντερς (PVV). 
Στην τρίτη θέση με 12,6% οι Χριστιανοδημοκράτες (CDA) και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 12,1% (D66).
Από τις 150 κοινοβουλευτικές έδρες, τα κόμματα λαμβάνουν: 33 το κόμμα του Ρούτε, 20 το ακροδεξιό «Κόμμα για την Ελευθερία» (PVV), ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Δημοκρατικοί 66% (D66) λαμβάνουν το καθένα από 19 έδρες.
Αν και το το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να βγει την Παρασκευή, ήδη γράφονται τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης, που θα έχει 76 έδρες στη Βουλή, με τη συμμετοχή τεσσάρων κομμάτων.
Ολλανδία: Νίκη Ρούτε, ανακούφιση στην Ευρώπη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;