24.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΌλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο χρήσης  της ηλεκτρονικής κάρτας που θα χρησιμοποιούμε πλέον στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Στην ιστοσελίδα της ATH.ENA Card υπάρχουν οδηγίες για τον τρόπο χρήσης , την έναρξη ισχύος της κάρτας ή του εισιτηρίου καθώς  και με ποιο τρόπο γίνεται σε  κάθε μέσο η επικύρωση. 
Σχετικά με την επικύρωση
Η ισχύς του ηλεκτρονικού εισιτηρίου δεν ξεκινά με την φόρτιση αλλά με  την πρώτη επικύρωσή του. Πρέπει  να το επικυρώνετε σε όλα τα συγκοινωνιακά μέσα στα οποία θα επιβιβαστείτε κατά την διάρκεια της ισχύος του. 
Το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε  λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ, επικυρώνεται μόνο κατά την είσοδο στο όχημα στα μπλε επικυρωτικά. Στις γραμμές  1,2,3 του μετρό, το ηλεκτρονικό εισιτήριο πρέπει να επικυρώνεται και κατά την είσοδο και κατά την έξοδο σας από το σταθμό.  
Προσοχή: Η διπλή επικύρωση ( στην είσοδο και σην έξοδο των σταθμών)  είναι υποχρεωτική ακκόμη και στο διάστημα της ταυτόχρονης υπαρξης ηλεκτρονικού και χάρτινου εισιτηρίου. 
Πως γίνεται η επικύρωση
Τόσο το πολλαπλό εισιτήριο όσο και η ΑTH.ENA Card γίνεται ανέπαφα, σε απόσταση λίγων εκατοστών από τον οπτικό αναγνώστη, που είναι τοποθετημένος στο μπλε επικυρωτικό και την πύλη και η θέση του συμβολίζεται με το σχήμα των 4 καμπύλων γραμμών. Σε αυτή τηνπρώτη φάση το νέου συστήματος δεν αλλάζουν τα είδη των εισιτηρίων και των καρτών.  
Το σύστημα ηλεκτρονικού κομίστρου υποστηρίζει τα εξής προϊόντα: Το εισιτήριο 1,40 ευρώ με διάρκεια 90 λεπτά , η παλαιού τύπου μηνιαία κάρτα με ονομασία προϊόν 30 ημερών, η ετήσια κάρτα με διάρκεια ισχύος 365 ημέρες κ.λπ. 
 Μέχρι στιγμής, έχουν εκδοθεί περίπου 140.000 προσωποποιημένες ηλεκτρονικές κάρτες απεριορίστων διαδρομών από τα εκδοτήρια, ενώ άλλες περίπου 40.000 έχουν αποσταλεί ταχυδρομικώς στους κατόχους τους. 
Πληροφορίες για το ηλεκτρονικό εισιτήριο 
Η προθεσμία που δόθηκε  μέχρι τις 15 Νοεμβρίου  αφορά μόνο στις κάρτες  απεριορίστων διαδρομών. Μέχρι να «κλείσουν» οι μπάρες μπορούμε να αγοράζουμε χάρτινο εισιτήριο του 1,40 ευρώ, είτε από αυτόματο μηχάνημα είτε από εκδοτήριο και να το επικυρώνουμε  στα παλαιά μηχανήματα.
Όταν κλείσουν οι μπάρες μπορεί κανείς να αγοράσει την απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα (ATH.ENA Card). Το λιγότερο ποσό που μπορούμε να βάλουμε για την απρόσωπη κάρτα είναι 7 ευρώ και με αυτά αγοράζουμε 5 εισιτήρια. Ακόμη κι αν κάποιος θέλει ένα μόνο εισιτήριο, είναι απαραίτητο να αγοράσει την απρόσωπη κάρτα με τα 7 ευρώ. Η κάρτα δεν έιε ημερομηνία λήξης ούτε χρειάζεται ανατικατάσταση. 
Όταν αδειάσει η κάρτα μπορείτε να προσθέσετε χρήματα ακόμη και για ένα μόνο εισιτήριο δηλαδή 1,40.  Μπορείτε ακόμη να τη γεμίσετε με 5 εισιτήρια ( δηλαδή 7 ευρώ) ή 10 εισιτήρια ( 14 ευρώ). 
ΠΡΟΣΟΧΗ : Απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση ανώνυμης ATH.ENA Card είναι η αγορά εισιτηρίου 5 ή 10 + 1 διαδρομών.
 Από την  ATH.ENA Card εξαιρούνται τα ομαδικά εισιτήρια αεροδρομίου 2-3 ατόμων του μετρό, τα οποία διατίθενται μόνο ως πολλαπλό -Εισιτήριο 24 ωρών €4,50 -Εισιτήριο 5 ημερών €9,00 -Εισιτήριο 3 ημερών (τουριστικό) €22,00.
Απο την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, ο ΟΑΣΑ θα επιτρέπει την  έκδοση μεμονωμένων ηλεκτρονικών εισιτηρίων του 1,40 ευρώ στα αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων. Οσοι έχετε στην κατοχής σας χάρτινα εισιτήρια θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν μέχρι αυτή την ημερομηνία. Αγοράς Πολλαπλού Εισιτηρίου:
 Με ποια προϊόντα κομίστρου μπορείτε να φορτίσετε το πολλαπλό εισιτήριο
Με  ημερήσιο €4,50 -5ήμερο €9,00 -3ήμερο – τουριστικό €22,00 -πέντε (5) εισιτήρια του €1,40, συνολικής αξίας €7 -τα εισιτήρια αεροδρομίου με λεωφορείο και μετρό, εφόσον η τιμή τους είναι ίση ή μεγαλύτερη των €4,50.Κατά την αγορά των ομαδικών εισιτηρίων αεροδρομίου για 2 και 3 άτομα εκδίδονται 2 και τρία πολλαπλά εισιτήρια, ένα για κάθε άτομο. Όλα τα άτομα ενός ομαδικού εισιτηρίου επιβάλλεται να ταξιδεύουν μαζί. Διαφορετικά κατά τον έλεγχο θα επιβάλλεται πρόστιμο
ΠΡΟΣΟΧΗ : Απαραίτηση προϋπόθεση για την έκδοση πολλαπλού είναι η κατ’ελάχιστο αγορά εισιτηρίου 5 ή (10 + 1) διαδρομών.Εφόσον ο κάτοχος του πολλαπλού εισιτηρίου το διατηρεί σε καλή κατάσταση, αυτό μπορεί να επαναφορτίζεται με έναν από τους προαναφερόμενους τύπους κομίστρου κάθε φορά.Η πληρωμή γίνεται είτε με μετρητά είτε μέσω κάρτας στα εκδοτήρια που διαθέτουν POS. 
Εάν δικαιούστε μειωμένο κόμιστρο
Όσοι δικαιούνται μειωμένο κόμιστρο  θα πρέπει να εκδώσετε προσωποποιημένη ATH.ENA Card.  Χρειάζεται επομένως  να προσκομίσετε στα Σημεία Έκδοσης Προσωποποιημένης ATH.ENA Card τα απαραίτητα παραστατικά .
Προσωποποιημένη ATH.ENA Card θα πρέπει να εκδώσουν και οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης με τα απαραίτητα παραστατικά.
Τι γίνεται όταν  λήξει η χρονική ισχύς του εισιτηρίου σας και δεν έχετε ολοκληρώσει  την διαδρομή; 
Εάν ταξιδεύετε με τις γραμμές 1, 2 και 3 ο οπτικός αναγνώστης στην πύλη εξόδου θα αναγνωρίσει ότι το εισιτήριο έχει λήξει και δεν θα ανοίξει για να βγείτε.  Θα πρέπει να πατήσετε το κόμβιο κλήσης του Υπεύθυνου Σταθμού. Αν ταξιδεύετε με λεωφορείο, τρόλλεϋ ή τραμ, η λήξη του εισιτηρίου σας θα γίνει αντιληπτή εάν γίνει έλεγχος και φυσικά θα σας επιβληθεί πρόστιμο. 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα, η έναρξη ισχύος του ηλεκτρονικού κομίστρου γίνεται με την επικύρωση όχι μόνο στο πρώτο μέσο που θα επιβιβαστούμε  αλλά πρέπει να το επικυρώνουμε κάθε φορά που επιβιβαζόμαστε σε όχημα (λεωφορείο, τραμ, τρόλλεϋ) και κάθε φορά που περνάμε τις πύλες του μετρό, είτε μπαίνοντας είτε βγαίνοντας. 
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ηλεκτρονικό εισιτήριο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;