23.8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΡΟΦΙΜΑΑυτά είναι τα 4 έντομα που πήραν πράσινο φως από την ΕΕ...

Αυτά είναι τα 4 έντομα που πήραν πράσινο φως από την ΕΕ ως τα… «νέα τρόφιμα»

Ο οικιακός γρύλος (house cricket), το κίτρινο αλευροσκουλήκι (yellow mealworm) και η αποδημητική ακρίδα (migratory locus) είναι οι τρεις τύποι εντόμων που έχουν εγκριθεί ως «νέα τρόφιμα» στην αγορά της ΕΕ.

Στις αρχές του Ιανουαρίου 2023, ενέκρινε τη διάθεση του τέταρτου εντόμου ως τροφή, το μικρότερο αλευροσκουλήκι ή σκαθαράκι (Alphitobius diaperionus), τη μερική διάθεση του πέμπτου εντόνου, οικιακού γρύλου (acheta domesticus) μόνο σε μορφή σκόνης, ενώ εξετάζονται ακόμη 8 αιτήσεις.

Στην ίδια ανακοίνωση, έδωσε το «πράσινο φως για» την πώληση της νέας τροφής από οικιακό γρύλο σε αποξηραμένη, σκόνη, πάστα ή κατεψυγμένη μορφή. Η τροφή αυτή προορίζεται για διάθεση στην αγορά ως συστατικό σε διάφορα προϊόντα διατροφής για τον γενικό πληθυσμό.

Πρέπει να τρώμε έντομα;

Σε αυτή την ερώτηση η Ευρωπαϊκή Ένωση απαντάει ότι οι καταναλωτές μπορούν να αποφασίσουν εάν θέλουν να τρώνε έντομα ή όχι. Ωστόσο, η χρήση των εντόμων ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης δεν είναι νέα και τα έντομα τρώγονται τακτικά σε πολλά μέρη του κόσμου. Σύμφωνα με τη διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας, τα έντομα ως τροφή, αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα του αιώνα μας, λόγω του αυξανόμενου κόστους της ζωικής πρωτεΐνης, της επισιτιστικής ανασφάλειας, των περιβαλλοντικών πιέσεων, της αύξησης του πληθυσμού και της αυξανόμενης ζήτησης για πρωτεΐνη. Επομένως, πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις στη συμβατική κτηνοτροφία.

Σε σχετική ανάρτηση της ΕΕ διαβάζουμε:

Πώς θα γνωρίζουν οι καταναλωτές αν τα τρόφιμά τους περιέχουν έντομα; 

Το σχέδιο νομικής πράξης καθορίζει τις απαιτήσεις επισήμανσης για τα προϊόντα τρόφιμα που θα περιέχουν το νέο τρόφιμο. Η απαίτηση αυτή έρχεται να προστεθεί στις απαιτήσεις του κανονισμού για θέματα επισήμανσης.

Με λίγα λόγια, οι καταναλωτές μπορούν να είναι ήσυχοι ότι, όταν τα προϊόντα αυτά εμφανιστούν στα ράφια των καταστημάτων, θα φέρουν σαφή επισήμανση που θα ενημερώνει επακριβώς τους καταναλωτές για το ακριβές περιεχόμενο των αγορών τους. Η ΕΕ είναι απόλυτα προσηλωμένη στην αρχή της διαφάνειας.

 

Με ποιον τρόπο τα έντομα στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές συμβάλλουν στη βιωσιμότητα του επισιτιστικού συστήματος; 

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), τα έντομα θα συμβάλουν σημαντικά στην επίλυση πολυάριθμων θεμάτων που αντιμετωπίζουμε και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τον 21ο αιώνα. Στα ζητήματα αυτά περιλαμβάνονται το αυξανόμενο κόστος των ζωικών πρωτεϊνών, η επισιτιστική ανασφάλεια, οι περιβαλλοντικές πιέσεις, η αύξηση του πληθυσμού και η αυξανόμενη ζήτηση πρωτεϊνών μεταξύ των μεσαίων τάξεων.

Τα έντομα είναι σε αφθονία στον πλανήτη μας, διαθέτουν υψηλές πρωτεϊνικές και θρεπτικές ιδιότητες και ευθύνονται για λιγότερο από το 1% του αποτυπώματος άνθρακα του ζωικού κεφαλαίου. Αποτελούν λοιπόν την ιδανική εναλλακτική διατροφική επιλογή για μια υγιεινή και βιώσιμη δίαιτα. Συμβάλλουν έτσι όχι μόνο στην υγεία μας αλλά και στην υγεία του περιβάλλοντος και, επομένως, στο ίδιο μας το μέλλον.

 

Ποια είναι τα επόμενα βήματα στον τομέα αυτό;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO, πάνω από 1.900 είδη εντόμων έχουν χρησιμοποιηθεί ως τροφή παγκοσμίως. Όπως και για τους αλευροσκώληκες, στο πλαίσιο του κανονισμού για τα νέα τρόφιμα η Επιτροπή έχει λάβει αρκετές αιτήσεις για την έγκριση άλλων ειδών εντόμων, όπως οι προνύμφες Alphitobius diaperinus (μικρό σκαθάρι των αλεύρων), Gryllodes sigillatus (τροπικός οικοδίαιτος γρύλος), Acheta domesticus (οικοδίαιτος γρύλος ή τριζόνι), Locusta migratoria (αποδημητική ακρίδα) και προνύμφες Hermetia illucens (μαύρη μύγα των απορριμμάτων).

Μέχρι στιγμής η Επιτροπή έχει κρίνει έγκυρες 11 αιτήσεις και διενεργείται αξιολόγηση ασφάλειας για καθεμία από αυτές. Μόλις εκδοθεί θετική γνώμη από την EFSA, η Επιτροπή θα προχωρήσει στη διαδικασία έγκρισης.

Τα προσεχή έτη τα είδη εντόμων που θα εγκριθούν βάσει του κανονισμού για τα νέα τρόφιμα θα αποτελούν μια ολοένα και σημαντικότερη εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών, που θα συμβάλλουν στους στόχους της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» για ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων στην ΕΕ και παγκοσμίως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;