Παρουσιάστηκε το ανακαινισμένο, παθητικό κτίριο στον Ταύρο, που θα αποτελέσει ζωντανό παράδειγμα και πρότυπο για τις ανακαινίσεις των πολυκατοικιών του Λεκανοπεδίου.
Πρεμιέρα για την πολυκατοικία με τους μηδενικούς λογαριασμούς ρεύματος
Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης η εκδήλωση “The Tavros Project: Οδηγός ενεργειακών ανακαινίσεων μεγάλης κλίμακας στο Λεκανοπέδιο”, όπου παρουσιάστηκε η πρώτη ελληνική ανακαινισμένη πολυκατοικία, που θα παράγει περισσότερο ρεύμα από όσο θα καταναλώνει, με αποτέλεσμα το ενεργειακό κόστος για τους ενοίκους να είναι σχεδόν μηδενικό.
Οι ένοικοι θα πληρώνουν ελάχιστα για ηλεκτρική ενέργεια, 100 ευρώ το χρόνο το πολύ. Θα έχουν θερμική άνεση, θερμική άνεση και αερισμό μέσα στο σπίτι που μένουν, δηλαδή θα είναι σε σωστές θερμοκρασίες και το καλοκαίρι και το χειμώνα.
Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου σε συνεργασία με την Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία, το Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου και το Δήμο Αθηναίων, άνοιξε με χαιρετισμό ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, ο οποίος τόνισε ότι το εμβληματικό έργο θα αποτελέσει ορόσημο και εξέφρασε τον ενθουσιασμό του, που το έργο υλοποιείται στο Δήμο του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα υλικά και ο εξοπλισμός για την ανακαίνιση της πολυκατοικίας εξασφαλίστηκαν από χορηγίες και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα RINNO, με αποτέλεσμα οι ένοικοι να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ.
Το έργο βρίσκεται στην τελική φάση καθώς παραδίδεται στις αρχές του φθινοπώρου και σημειώθηκε ότι ολοκληρώνεται το πρόγραμμα των χορηγιών καθώς υπάρχει μόνο μία τελευταία ευκαιρία, για όποια εταιρεία θέλει να συμμετάσχει, με χορηγία 6 κλιματιστικών και κουφωμάτων για ένα διαμέρισμα.
Τα επόμενα χρόνια η πολυκατοικία θα συνεχίσει να είναι ένα living lab, προκειμένου να καλλιεργηθεί κουλτούρα συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων σε τέτοιου είδους έργα αλλά και εκπαίδευσης πάνω στο πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου.
Ο Δημήτρης Παλλαντζάς, Φυσικός κτιρίων και Υπεύθυνος εκπαίδευσης του ΕΙΠΑΚ, και ο Νεκτάριος Τσακουμάκης, Μηχανολόγος-Μηχανικός & Πιστοποιημένος Σύμβουλος Παθητικού Κτιρίου, εξήγησαν τι είναι το Παθητικό Κτίριο, τις βασικές αρχές και πώς εφαρμόζονται στην πολυκατοικία του Ταύρου, ενώ μίλησαν για την εθελοντική ομάδα των Passivistas, της ομάδας που υλοποιεί το Tavros Project.
Το κομμάτι των ομιλιών ολοκλήρωσαν ο Στέφανος Παλλαντζάς, Πρόεδρος του ΕΙΠΑΚ, και η Μαρία Καλτσά, Αρχιτέκτων Μηχανικός, παρουσιάζοντας μια ολοκληρωμένη πρόταση, που περιλαμβάνει εργαλεία και οικονομικούς υπολογισμούς για να περάσει η λογική της εξοικονόμησης ενέργειας από τα μεμονωμένα κτίρια σε ολόκληρη την πόλη με μαζικό και οργανωμένο τρόπο. Επιπλέον, υπογράμμισαν τις ευκαιρίες που δίνει στις ESCOs ώστε να επιταχυνθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.
Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση, που συντόνισε η δημοσιογράφος Έλλη Σπυροπούλου με κατοίκους της πολυκατοικίας, οι οποίοι τόνισαν ότι η ποιότητα του αέρα έχει βελτιωθεί μέσα στο σπίτι, ενώ χάρη στον μηχανικό αερισμό έχει μειωθεί η υγρασία. Επίσης, συμφώνησαν ομόφωνα πως χάρη στα νέα τριπλά κουφώματα έχει μειωθεί αισθητά και η ηχορύπανση από το δρόμο, καθώς η πολυκατοικία βρίσκεται ακριβώς πάνω στη Λεωφόρο Πειραιώς.Η πολυκατοικία, μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης, θα μετατραπεί σε Παθητικό Κτίριο, ενώ χάρη στα φωτοβολταϊκά της στη στέγη θα καλύπτει το 200% των αναγκών της σε ρεύμα και θα δίνει το πλεόνασμα στη διπλανή πολυκατοικία.