23.8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΔίκη δολοφόνων Λουκμάν: «καταπέλτης» για Λιακόπουλο και Στεργιόπουλο η εισαγγελική πρόταση

Δίκη δολοφόνων Λουκμάν: «καταπέλτης» για Λιακόπουλο και Στεργιόπουλο η εισαγγελική πρόταση

Την ενοχή των κατηγορουμένων για τη στυγερή δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, Λιακόπουλου και Στεργιόπουλου για ανθρωποκτονία κατά συναυτουργία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση ζήτησε στη σημερινή, 7η, συνεδρίαση, του δικαστηρίου η εισαγγελέας της έδρας, αποδίδοντάς τους, εμμέσως πλην σαφώς, ρατσιστικό κίνητρο.

Ζήτησε, επίσης, να κηρυχθούν ένοχοι για παράνομη οπλοκατοχή, οπλοφορία και οπλοχρησία, καθώς και για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος. Ακολούθησαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής Καμπαγιάννη, Παπαδάκη και Ζώτου.

Δίκη δολοφόνων Λουκμάν: «καταπέλτης» για Λιακόπουλο και Στεργιόπουλο η εισαγγελική πρόταση

Σε μια αγόρευση εμπεριστατωμένη, περιεκτική και συνοπτική, η εισαγγελέας απαρίθμησε μια σειρά από πραγματικά περιστατικά, που προκύπτουν, κυρίως, από τις καταθέσεις του ζευγαριού των αυτοπτών μαρτύρων, των γονιών του Λουκμάν, καθώς και την ιατροδικαστική έκθεση, τα οποία τεκμηριώνουν την πρότασή της. Αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του λόγου της πως οι κατηγορούμενοι «απομακρύνθηκαν ατάραχοι, ήρεμοι, δεν πήγαν προς το σπίτι τους, σαν να έκαναν το γύρο του θριάμβου». «Με ηρεμία και ψυχραιμία έβγαλαν την πινακίδα, δεν πέταξαν τα στιλέτα, ήταν τόσο σίγουροι ότι δε θα ανευρεθούν;», αναρωτήθηκε στη συνέχεια. «Δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή, τον άλλο άνθρωπο.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τέλεσαν τις αποδιδόμενες πράξεις, γι’ αυτό και ζητώ να κηρυχθούν ένοχοι για ανθρωποκτονία που εκτέλεσαν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, έχοντας συναποφασίσει. Δεν έχει σημασία ως προς την ατομική ευθύνη ποιο από τα πλήγματα ήταν το θανατηφόρο. Από την αρχή κατάλαβαν ότι ήταν αλλοδαπός. Οι αξίες, ο πολιτισμός, οι παραδόσεις μας αποδοκιμάζουν τέτοια αδικήματα, που έχουν στόχο τη διαφορετικότητα, δεν είναι ανεκτά στην κοινωνία μας», κατέληξε, αποδίδοντάς τους, εμμέσως πλην σαφώς, ρατσιστικό κίνητρο, ενώ αναφέρθηκε και στη σοβαρότητα του ρόλου που καλούνται να επιτελέσουν οι ένορκοι «συνεισφέροντας την κοινή γνώμη, αντιπροσωπεύοντας την κοινωνία».

Ακολούθησαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής Καμπαγιάννη, Παπαδάκη και Ζώτου. «Το δικαστήριο πρέπει να καταλάβει τις αιτίες», επισήμανε ο Θανάσης Καμπαγιάννης. «Ο Λουκμάν ήταν ο πιο ταπεινός από τους ταπεινούς. Ήταν ανώνυμος όσο ήταν ζωντανός, έγινε επώνυμος όταν πέθανε», συμπλήρωσε δηκτικά.

Το κίνητρο της δολοφονίας δε θα μπορούσε να είναι άλλο από την «αλλοδαπότητα» του θύματος. «Δε γνωρίζονταν», άλλωστε, ούτε υπάρχει «υλικό κίνητρο». «Τα στοιχεία, τα έγγραφα και οι μαρτυρίες μας βοηθούν να συναγάγουμε μια 100% επιστημονική εκτίμηση για το τι έγινε τη στιγμή του περιστατικού. Πρόκειται για μια εν ψυχρώ, προμελετημένη δολοφονία, τον εγκατέλειψαν να πεθάνει», δήλωσε. Στη συνέχεια σχολίασε τις αντιφάσεις στις καταθέσεις των κατηγορουμένων, εστιάζοντας στη «μετατόπιση της υπερασπιστικής γραμμής» από την αρχικό χαρακτηρισμό της δολοφονίας ως «επεισοδίου», στη συνέχεια ως «λογομαχίας» και «διαπληκτισμού», έπειτα ως «διαμάχης» και «συμπλοκής», συνακόλουθα ότι πιάστηκαν «στα χέρια», μεταφορικά, και, εντέλει πως όντως πιάστηκαν στα χέρια. «Αν αποδεχτείτε την αφήγηση των κατηγορουμένων, θα βγάλετε ψεύτες τους αυτόπτες μάρτυρες», επισήμανε.

«Οι δράστες πράξεων ρατσιστικής βίας είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, υπό την επιρροή ενός κυρίαρχου λόγου στη δημόσια σφαίρα, ο οποίος αφαιρεί την ανθρώπινη υπόσταση από κομμάτια του πληθυσμού, όπως οι μετανάστες. Κάποιοι ωθούν τα πράγματα στη λογική τους κατάληξη», υπογράμμισε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, συμπληρώνοντας πως «υπάρχουν οργανωμένες δυνάμεις που ωθούν σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς και ατιμωρησία, που πρέπει να λήξει».

Ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του, αναφέρθηκε στην οικογένεια του Λουκμάν. «Τι είναι δικαιοσύνη για την οικογένεια Λουκμάν; Όχι απλώς η αποζημίωση. Να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι κατηγορούμενοι, αλλά όχι μόνο αυτό. Η οικογένεια ζητά να μάθει γιατί σκότωσαν τον Σαχζάτ, γι’ αυτό και δε δέχτηκε τη συγγνώμη που υπέβαλε ο Λιακόπουλος μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου. Δεν έχουν πει την αλήθεια οι κατηγορούμενοι. Αν την έλεγαν, ίσως ήταν διαφορετικά. Γιατί δολοφονήθηκε; Έπιανε χώρο, απορροφούσε οξυγόνο; Η απάντηση θα θίξει οικεία κακά. Επειδή έχεις το λάθος χρώμα, κινδυνεύεις να γίνεις θύμα».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Κώστας Παπαδάκης, ο οποίος ανέδειξε το μέγεθος της αναξιοπιστίας και των αντιφάσεων που χαρακτηρίζουν τις απολογίες των κατηγορουμένων, ενώ τεκμηρίωσε την ύπαρξη ρατσιστικού κινήτρου στη βάση της απουσίας εξατομικευμένου κινήτρου, στην εξάντληση της επιθετικότητας και σκληρότητας απέναντι  στο θύμα από δράστες που πιστεύουν ότι έτσι προστατεύουν την πατρίδα τους, καθώς και στο ίδιο το modus  operandi τους, που αποτυπώνει αυτή τη σκληρότητα.

Σύμφωνα με τον Παπαδάκη, πρόκειται για μια ανθρωποκτονία που τελέσθηκε από κοινού, «με άμεσο ανθρωποκτόνο δόλο και συγκλίνουσες, διαδοχικές πράξεις που, σε συνδυασμό, επέφεραν το τελικό αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από το μέγεθος της ατομικής συμβολής». Άσκησε, εξάλλου, για άλλη μια φορά έντονη κριτική στην αστυνομία για αμέλεια και παραλείψεις κατά το στάδιο της προδικασίας. «Δεν έχει το μονοπώλιο του ρατσισμού η Χρυσή Αυγή. Υπάρχει ένα περιβάλλον που επιτρέπει και προτρέπει τέτοια άτομα να πάρουν το νόμο στα χέρια τους», πρόσθεσε, ζητώντας να κηρυχθούν οι κατηγορούμενοι ένοχοι κατά συναυτουργία, όντες άτομα «ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια». Τελείωσε με μία παραίνεση προς την έδρα να απονείμει δικαιοσύνη «όχι μόνο στο όνομα του ελληνικού λαού, αλλά και για λογαριασμό του».

«Αισθανόμαστε την υποχρέωση να υπερασπιστούμε τη μνήμη του θύματος», δήλωσε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Ζώτος, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση της δολοφονίας Λουκμάν «ιστορική». «Πώς ένας καθημερινός άνθρωπος μπορεί να φτάσει σε αυτό το φόνο;», αναρωτήθηκε. «Γιατί αισθάνεται πως βρίσκεται σε αποστολή, ότι υπηρετεί κάποιο σκοπό, όπως οι στρατιώτες». «Δεν υπάρχει «δολόμετρο», πως, λοιπόν, τεκμηριώνεται ο δόλος; Ο αριθμός των πληγμάτων έχει κεντρική σημασία, όπως επίσης η εγγύτητά τους και τα σημεία που πλήττονται», σχολίασε. «Μόνο το ρατσιστικό κίνητρο και η αίσθηση της αποστολής μπορούσε να οπλίσει το χέρι τους. Δεν υπάρχει χώρος για ρατσιστικά εγκλήματα και γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Τα μάτια όλων των μεταναστών είναι στραμμένα πάνω σας. Δε θέλουμε να θρηνήσουμε άλλους Σαχζάτ, αλλά και κανένα άλλο θύμα», επισήμανε, απευθυνόμενος στην έδρα.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η ολιγόλεπτη παρεμπόδιση από την αστυνομική φρουρά αλληλέγγυων να εισέλθουν στην αίθουσα, η οποία έπεσε, τελικά, στο κενό, καθώς και ο «εντοπισμός» μαγνητοφώνου που δεν ήταν σε λειτουργία πάνω σε αλληλέγγυο εντός της αίθουσας, γεγονός που οδήγησε στην επίπληξή του από την πρόεδρο μετά το τέλος της διαδικασίας.

Η δίκη συνεχίζεται τη Μεγάλη Τρίτη, 15 Απριλίου, στις 9π.μ., με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και, πιθανότατα, την ανακοίνωση της ετυμηγορίας στο χώρο του Πρωτοδικείου Αθηνών (Δέγλερη)

Πηγή:https://www.hitandrun.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;