25.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΡΟΦΙΜΑΕίναι η σόγια επικίνδυνη;

Είναι η σόγια επικίνδυνη;

Το 1913 ξεκίνησε μια μικρή βιομηχανική παραγωγή ενός προϊόντος, που έφτασε σήμερα να καλύπτει πάνω από 72 εκατομμύρια στρέμματα καλλιέργειας.
Εννοούμε την Σόγια. Ας δούμε τις παρενέργειες της πρωτεΐνης της σόγιας με το όνομα «protein isolate» και φυσικά των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων της.
Κατ’ αρχήν ας δούμε τι είναι η πρωτείνη σόγιας και τον ρόλο της στην διατροφή μας. Στις ΗΠΑ υπάρχει ένας σύνδεσμος που ασχολείται με την Σόγια και τα προϊόντα που προέρχονται από αυτήν. Για την πρωτείνη της σόγιας έχει δώσει τον εξής ορισμό: 
“Η πρωτείνη της σόγιας είναι μια ξηρή σκόνη η οποία έχει διαχωριστεί από τα άλλα συστατικά και αποτελεί το 90-95% του σπόρου ο οποίος δεν περιέχει καθόλου λίπος και υδατάνθρακες”.
Η πρωτείνη της Σόγιας προστίθεται σε όλες σχεδόν τις ειδικές μπάρες πρωτείνης, στα υποκατάστατα γευμάτων, στις σούπες, τις σάλτσες, στα δημητριακά, στα προϊόντα κρέατος, στα συμπληρώματα δίαιτας και σε πολλά άλλα προϊόντα.
Οι αθλητές πρέπει να προσέχουν τις μπάρες πρωτείνης γιατί εκτός των άλλων δημιουργούν παρνέργειες όπως η μειωμένη σεξουαλικότητα. Ακόμα και αν είστε φυτοφάγος και δεν καταναλώνεται ποτέ σόια ή τοφού, πρέπει πάντα να διαβάζετε τις οδηγίες και τα περιεχόμενα των επεξεργασμένων και πακεταρισμένων τροφών.
Υπάρχουν πολλά ονόματα με τα οποία προσπαθούν να κρύψουν την παρουσία της πρωτείνης και πρέπει να είσαστε πολύ προσεκτικοί για να μην αγοράσετε προϊόντα με Γ.Τ Σόγια, χωρίς να το συνειδητοποιήσετε. Μερικά από τα ονόματα είναι:
Μόνο-Γλυκερίδιο, Σόγια ή Yuba, TSF (αλεύρι σόγιας), Λεκιθίνη σόγιας, MSG (monospodium glutamate).
Φυσικά η λεκιθίνη δεν παράγεται μόνο από την σόγια αλλά οι περισσότερες που βρίσκουμε στα προϊόντα είναι από σόγια. Λεκιθίνη παράγετει και από αυγά, ηλιόσπορους, ή καλαμπόκι. Για το καλαμπόκι προσοχή, γιατί και αυτό είναι τις περισσότερες φορές γενετικά μεταλλαγμένο.
Το πρόβλημα είναι ότι το 90-95% των σπόρων σόγιας είναι γενετικά τροποποιημένοι. Οι Γ.Υ σπόροι σόγιας έχουν σχεδιαστεί να είναι προσαρμοσμένοι στο φυτοφάρμακο roundup, που σε πολλές χώρες είναι ήδη απαγορευμένο και τους ονομάζουν (roundup ready).
Αυτό σημαίνει ότι οι σπόροι είναι έτσι φτιαγμένοι ώστε να αντέχουν σε μεγάλες δόσεις του φυτοφαρμάκου roundup χωρίς να «σκοτώνεται» το φυτό ( σπόροι και φυτοφάρμακο το παράγει η ίδια εταιρία η «φημισμένη» Monsanto.)
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία μας, ως  αποτέλεσμα της χρήσης προϊόντων με βάση την γενετικά τροποποιημένη σόγια.
Υπογονιμότητα στις Γυναίκες
Μια μελέτη που έγινε στην Βραζιλία και δημοσιεύθηκε το 2009, εξέτασε τον αντίκτυπο της σόγιας στο αναπαραγωγικό σύστημα των θηλυκών αρουραίων. Οι θηλυκοί αρουραίοι που τρέφονταν με Γ.Τ σόγια για 15 μήνες, έδειξαν σημαντικές αλλαγές στη μήτρα και τους αναπαραγωγικούς κύκλους, σε σύγκριση με ποντίκια που τρέφονταν με βιολογική σόγια ή χωρίς σόγια.
Επεκτείνοντας τα ευρήματα στους ανθρώπους, οι γυναίκες που τρώνε γενετικά τροποποιημένα προϊόντα σόγιας, όπως η πρωτεΐνη, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σοβαρές ορμονικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης μιας υπεραφθονίας των οιστρογόνων, ορμόνης που συμβάλει στην ανάπτυξη της τριχοφυίας, και ζημιές στην υπόφυση.
Η κατανάλωση της Γ.Τ πρωτεΐνης σόγιας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ασυνήθιστα δύσκολη ή περισσότερη έμμηνο ρύση.
Η θεραπεία για μερικές γυναίκες είναι τόσο απλή όπως η αφαίρεση σόγιας από τη διατροφή. Βέβαια οι αρνητικές επιπτώσεις της σόγιας δεν περιορίζονται μόνο στις γυναίκες.
Οι άνδρες πρέπει να γνωρίζουν από πού προέρχεται η πρωτεΐνη που καταναλώνουν ιδιαίτερα αυτοί που γυμνάζονται στα γυμναστήρια και πιθανόν να παρασυρθούν στην χρήση ακατάλληλων προϊόντων.
– Η σόγια είναι επίσης συνδεδεμένη με προβλήματα στήσης. Τα δύο φυσικά φάρμακα που βρίσκονται στη σόγια είναι η genistein και η daidzein που είναι γνωστό ότι προκαλούν στους άνδρες τα παρακάτω προβλήματα.
– Μεγέθυνση του στήθους (γυναικομαστία) 
– Μειωμένη τριχοφυία στο κεφάλι και στο σώμα 
– Μειωμένη libido 
– Προβλήματα στύσης 
– Μικρότερες ποσότητες σπέρματος 
– Κυκλοθυμίες 
– Συχνά ξεσπασματα με συνοδεία κλάματος
Η σόγια κάνει καλό στην υγεία μας κάτω από δύο προϋποθέσεις.
Α) Να μην είναι γενετικά τροποποιημένη και
Β) Να έχει υποστεί ζύμωση.
Η διαδικασία της ζήμωσης κατστρέφει όλα τα επικίνδυνα συστατικά και την κάνει υγιεινή για την κατανάλωση. Τα προϊόντα από σόγια που έχει υποστεί ζύμωση είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Κ, μιας βιταμίνης που συνεργάζεται αρμονικά με την βιταμίνη D. H βιταμίνη Κ ρυθμίζει την πήξη του αίματος και εμποδίζει τα καρκινικά κύτταρα να αναπτύσονται, εμποδίζουν την ανάπτυξη της οστεοπόρωσης και τα καρδιακά νοσήματα και η βιταμίνη D είναι αναγκαία σε κάθε σύστημα στο σώμα σας.
Οι φυτοφάγοι μπορούν να την αντικαταστήσουν (αν δεν βρίσκουν μη Γ.Τ Σόγια) με τα παρακάτω: 
– Οποιουδήποτε είδους φασόλια που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη. 
– Ξηρούς καρπούς κυρίως καρύδια 
– Λιναρόσπορο που είναι πλούσιος σε Ωμέγα 3 λιπαρά 
– Κινόα, ένα σπόρος πλούσιο σε πρωτεΐνη, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πρωινό με τα δημητριακά ή στις σαλάτες λαχανικών.
Είναι η σόγια επικίνδυνη;
Με πληροφορίες από votana-ygeia.com
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;