21 C
Athens
Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑΈκθεση UNODC: Το σπίτι είναι το πιο πιθανό μέρος να δολοφονηθεί μια...

Έκθεση UNODC: Το σπίτι είναι το πιο πιθανό μέρος να δολοφονηθεί μια γυναίκα

Κατά μέσο όρο 137 γυναίκες σε όλο τον κόσμο σκοτώνονται καθημερινά από τον σύντροφο ή μέλος της οικογένειάς της, σύμφωνα με νέα στοιχεία του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).
Σύμφωνα με το UNODC «το σπίτι είναι το πιο πιθανό μέρος να δολοφονηθεί μια γυναίκα».
Περισσότερες από τις μισές από τις 87.000 γυναίκες που σκοτώθηκαν το 2017 σκοτώθηκαν από τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους. Από το ποσό αυτό, περίπου 30.000 γυναίκες σκοτώθηκαν από έναν τον σύντροφό τους και άλλες 20.000 από έναν συγγενή.
Τα ποσοστά ανθρωποκτονιών σε άντρες εξακολουθούν να είναι υψηλότερα, όμως «οι άνδρες είναι περίπου τέσσερις φορές πιο πιθανό από τις γυναίκες να χάσουν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα σκόπιμης ανθρωποκτονίας». «Η ενδοοικογενειακή βία συνεχίζει να επιβαρύνει δυσανάλογα τις γυναίκες», αναφέρει η έκθεση»
Οι στατιστικές του ΟΗΕ συνοψίζουν τα ευρήματα για το 2017 με βάση τις στατιστικές ανθρωποκτονίας που παρέχονται από κυβερνητικές πηγές. Τα αριθμητικά στοιχεία για τις «δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών που σχετίζονται με το φύλο» ή για «γυναικοκτονία» συγκρίνονται χρησιμοποιώντας τα κριτήρια της στενής ανθρωποκτονίας που σχετίζεται με τον σύντροφο και την οικογένεια.
Η Αφρική είναι το μέρος όπου οι γυναίκες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να σκοτωθούν από τον σύντροφο ή μέλος της οικογένειάς τους, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ. Αυτό συνέβη σε ποσοστό 3,1 θανάτων ανά 100.000 ανθρώπους μέσα στο 2017.
Η Ασία είχε το μεγαλύτερο αριθμό γυναικών που σκοτώθηκαν από συντρόφους ή μέλη της οικογένειας το 2017, με συνολικά 20.000 δολοφονημένες γυναίκες.
Ακολουθούν πέντε ανάλογες περιπτώσεις, που αρχικά αναφέρθηκαν από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και στη συνέχεια επαληθεύτηκαν από τις τοπικές αρχές.

Έκθεση UNODC: Το σπίτι είναι το πιο πιθανό μέρος να δολοφονηθεί μια γυναίκα
Τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου, η Judith Chesang και η αδελφή της Nancy βγήκαν στo χωράφι τους για συγκομιδή.
Η Judith, μητέρα τριών παιδιών, είχε χωρίσει πρόσφατα από τον σύζυγό της, τον Λαμπάν Καμουρέν, και αποφάσισε να επιστρέψει στο χωριό των γονιών της στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Λίγο αργότερα, ο σύζυγός της έφτασε στο οικογενειακό αγρόκτημα όπου επιτέθηκε και σκότωσε την Judith. Η τοπική αστυνομία είπε ότι στη συνέχεια τον σκότωσαν οι κάτοικοι του χωριού.
Έκθεση UNODC: Το σπίτι είναι το πιο πιθανό μέρος να δολοφονηθεί μια γυναίκα
Η Neha Sharad Chaudury δολοφονήθηκε στα 18α γενέθλιά της. Είχε βγει για να γιορτάσει έξω με το φίλο της. Η αστυνομία επιβεβαίωσε στο BBC ότι οι γονείς της δεν ενέκριναν τη σχέση.
Οι γονείς της και ένας άλλος συγγενής κατηγορούνται για τη δολοφονία της στο σπίτι τους εκείνο το βράδυ.
Η έρευνα συνεχίζεται και οι τρεις παραμένουν υπό δικαστική κράτηση εν αναμονή της δίκης.
Εκατοντάδες γυναίκες σκοτώνονται κάθε χρόνο επειδή ερωτεύτηκαν ή παντρεύτηκαν άντρες που δεν ενέκριναν οι οικογένειές τους. Τα επίσημα στοιχεία σχετικά με τις αποκαλούμενες δολοφονίες τιμής είναι δύσκολο να γίνουν, καθώς τέτοια εγκλήματα συχνά δεν καταγράφονται ή δεν αναφέρονται.
Έκθεση UNODC: Το σπίτι είναι το πιο πιθανό μέρος να δολοφονηθεί μια γυναίκα
Η Zeinab Sekaanvan εκτελέστηκε από τις ιρανικές αρχές για τη δολοφονία του συζύγου της.
Ο Zeinab γεννήθηκε στα βορειοδυτικά του Ιράν σε μια φτωχή συντηρητική οικογένεια κουρδικής καταγωγής. Παντρεύτηκε μικρή με την ελπίδα να βρει μια καλύτερη ζωή. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία ο σύζυγός της την κακοποιούσε , δεν δεχόταν να της χορηγήσει διαζύγιο και ότι η αστυνομία αγνοούσε τις καταγγελίες της.
Συνελήφθη για τη δολοφονία του συζύγου της στην ηλικία των 17 ετών.
Οι υποστηρικτές της, συμπεριλαμβανομένης της Αμνηστίας, λένε ότι βασανίστηκε για να ομολογήσει τη δολοφονία του συζύγου της, ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία και δεν έλαβε δίκαιη δίκη.
Η έκθεση του UNODC υποδεικνύει ότι οι γυναίκες που σκοτώνουν τους συντρόφους τους «έχουν συχνά υποστεί σωματική βία για εκτεταμένες περιόδους».
Τα κίνητρα που τυπικά εκφράζονται από τους άνδρες δράστες περιλαμβάνουν την «κληρονομιά, τη ζήλεια και τον φόβο της εγκατάλειψης», αναφέρει η έκθεση. Κάτι ανάλογο συνέβη στην ακόλουθη περίπτωση.
Έκθεση UNODC: Το σπίτι είναι το πιο πιθανό μέρος να δολοφονηθεί μια γυναίκα
Η Sandra Lucia Hammer Moura παντρεύτηκε τον Augusto Aguiar Ribeiro στην ηλικία των 16 ετών.
Το ζευγάρι είχε χωρίσει για πέντε μήνες όταν εκείνος τη δολοφόνησε, μαχαιρώνοντάς τη στο λαιμό.
Σε βίντεο που βρέθηκε στο κινητό του, ο πρώην σύντροφός της ομολογεί το έγκλημα και αναφέρει πως ένιωθε προδομένος επειδή η Sandra είχε δημιουργήσει σχέση με άλλον άντρα.
Είπε επίσης στο βίντεο ότι δεν θα συλληφθεί καθώς το ζευγάρι πήγε μαζί στη «δόξα του Κυρίου». Στη συνέχεια, κρεμάστηκε και ο ίδιος στην κρεβατοκάμαρά τους.
Η περίπτωση της Σάντρας υπογραμμίζει μια μορφή δολοφονίας γνωστή ως «δολοφονία-αυτοκτονία» – όταν ένα άτομο σκοτώνει έναν ή περισσότερους ανθρώπους πριν αυτοκτονήσουν.
Έκθεση UNODC: Το σπίτι είναι το πιο πιθανό μέρος να δολοφονηθεί μια γυναίκα
Η Marie-Amélie μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον σύζυγό της Sébastien Vaillat.
Το ζευγάρι είχε χωρίσει μετά από τέσσερα χρόνια γάμου.
Ο σύζυγός της της επιτέθηκε με ένα μαχαίρι πριν ομολογήσει την αστυνομία. Λίγες μέρες αργότερα, αυτοκτόνησε στη φυλακή. Έξω από την πόρτα του καταστήματος εσωρούχων της Marie-Amélie Vaillat στην οδό Bichat, οι κάτοικοι άφησαν μια θάλασσα από λουλούδια και διοργάνωσαν μια πορεία στη μνήμη της.
Η δολοφονία της Marie-Amélie συνέβη την ίδια ημέρα που η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα σχέδια για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βία.
Η νέα έκθεση του UNODC αναφέρει ότι ένα μεγάλο ποσοστό βίας κατά των γυναικών «δεν αναφέρεται ευρέως στις αρχές και παραμένει άγνωστο».

Έκθεση UNODC: Το σπίτι είναι το πιο πιθανό μέρος να δολοφονηθεί μια γυναίκα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;