25.1 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑFLAME: Η πρόσφυγας σχεδιάστρια ρούχων Σαφίκα Κίας.. έχει τη φλόγα!

FLAME: Η πρόσφυγας σχεδιάστρια ρούχων Σαφίκα Κίας.. έχει τη φλόγα!

 

FLAME: Η σχεδιάστρια ρούχων Σαφίκα Κίας.. έχει τη φλόγα!

Η Σαφίκα Κίας ή Σάφη όπως την φωνάζουν οι φίλοι της, δημιούργησε τη πρώτη της, προσωπική συλλογή FLAME. Εμπνευσμένη, από τη φλόγα, για ζωή και δημιουργία που έχουμε όλοι, μέσα μας, όπως χαρακτηρίστηκα εκείνη, λέει. Μας παρουσιάζει, τη νέα της σειρά γυναικείων ρούχων και μας προτρέπει, να ακολουθούμε τα όνειρά μας και να μη το βάζουμε κάτω, ποτέ και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες!

Η απίστευτη ιστορία της Σάφη, που μετά από φοβερές δυσκολίες, που αντιμετώπισε στη πατρίδα της, το Αφγανιστάν, αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει και μετά από πολύ δύσκολα χρόνια για αυτήν, στο Ιράν, έφυγε χωρίς τίποτα και κυριολεκτικά με τα πόδια, για ένα καλύτερο μέλλον, στην Ευρώπη.

Κατάφερε, μετά από τρεις μήνες και απίστευτα, δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, για εκείνη και την οικογένεια της, στον καταυλισμό της Μόριας, να έρθει στην Αθήνα και να δημιουργήσει, την πρώτη της, προσωπική κολεξιόν, FLAME! Το πιο συγκινητικό από όλα, είναι η απίστευτη καλοσύνη που συναντάς, στο βλέμμα της και το πως πραγματικά λάμπει, όταν μιλάει για τη δουλεία της και τα μελλοντικά της, σχέδια.

Η Σάφη, αγαπάει πολύ, την Αθήνα και μας ανοίγει τη καρδιά της, για να μοιραστεί την σπουδαία ιστορία της, μαζί μας.

FLAME: Η πρόσφυγας σχεδιάστρια ρούχων Σαφίκα Κίας.. έχει τη φλόγα!

Πότε ήρθες στην Ελλάδα;

Θυμάμαι ακριβώς την ημερομηνία, ήταν 4ης Οκτωβρίου του 2017.

Πότε ήταν η πρώτη φορά, που σκέφτηκες, ότι θα μπορούσες να δημιουργήσεις, την δική σου σειρά ρούχων

Όταν συνειδητοποίησα, ότι ήμουν αρκετά καλή μοδίστρα, για την ηλικία μου, περίπου 7 χρόνια πριν. Στα 20 μου, άρχισα να φαντάζομαι, ότι θα μπορούσα να τα καταφέρω στο χώρο και να γίνω, σχεδιάστρια μόδας, κάτι που πάντα ονειρευόμουνα.

FLAME: Η πρόσφυγας σχεδιάστρια ρούχων Σαφίκα Κίας.. έχει τη φλόγα!

Πόσους μήνες έμεινες, στο στρατόπεδο προσφύγων, στη Μόρια, της Μυτιλήνης και τι θέλεις να πεις, στους ανθρώπους για την κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης εκεί;

Η οικογένειά μου και εγώ κολλήσαμε στη Μόρια, για 3 μήνες. Μπορώ μόνο να πω, ότι δεν πιστεύω ακόμα και τώρα, ότι ο καταυλισμός προσφύγων στη Μυτιλήνη, υπάρχει ακόμα, σε αυτόν τον κόσμο. Πάντα πίστευα, στην ασφάλεια και τη δικαιοσύνη, της Ευρώπης. Ήταν πραγματικά, τρομερό! Ελπίζω ότι στο μέλλον, κανείς δεν θα πρέπει να ζήσει ποτέ ξανά έτσι, σε ένα τέτοιο μέρος.

Πως αποφάσισες, να ζήσεις στην Ελλάδα;

Δεν ήταν δική μου επιλογή, να ζήσω στην Ελλάδα. Επειδή η Ελλάδα, ήταν το πρώτο μέρος, στο οποίο έφτασα στην Ευρώπη, μου έδωσαν άσυλο εδώ. Γεγονός, που καθιστά πολύ δύσκολο, να πάρω άσυλο, σε οποιαδήποτε άλλη, Ευρωπαϊκή χώρα, επειδή θεωρούν, ότι οι πρόσφυγες είναι «ασφαλείς» στην Ελλάδα. Η πραγματικότητα είναι, ότι είναι πολύ δύσκολο, για τους πρόσφυγες, να βρουν εργασία ή να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες, εδώ. Η Ευρώπη, ώθησε όλους τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, και τώρα βλέπουμε τα τραγικά αποτελέσματα στα νησιά. Παρόλα αυτά, είμαι πραγματικά, από τους τυχερούς ανθρώπους, της υπάρχουσας κατάστασης.

FLAME: Η πρόσφυγας σχεδιάστρια ρούχων Σαφίκα Κίας.. έχει τη φλόγα!

Πώς εμπνεύστηκες τη συλλογή Flame, που έχεις δημιουργήσει και μας παρουσίασες πρόσφατα, στη Τεχνόπολη, του Δήμου Αθηναίων;

Η συλλογή FLAME, ήταν η πρώτη μου προσωπική συλλογή, με το δικό μου όνομά. Είναι ένα θετικό μήνυμα, για τις γυναίκες μέσω του αρκτικόλεξου: F για την θηλυκότητα (FEMINE), L για την αγάπη (LOVE), A για την τέχνη (ARTISTIC), M για το μοντέρνο (MODERN) και E για το κομψό (ELEGANT). Η συλλογή μου, αγαπάει την γυναικεία συνύπαρξη και τον εορτασμό, της γυναικείας αισθητικής, που αγαπάει όλους τους λαούς, από όλα τα μέρη! Καλλιτεχνική, στην προσέγγιση της σχεδίασης, μοντέρνα για τον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο μας και κομψή επειδή δείχνει, αυτοσεβασμό. Το θέμα του σχεδιασμού, ήταν ένας συνδυασμός αναφορών, από την Ανατολή και τη Δύση. Μέσα από αυτό, ήθελα να εκφράσω, ότι παρόλο που έχουμε διαφορετικούς πολιτισμούς, διαφορετικές θρησκείες, διαφορετικές πεποιθήσεις και διαφορετικές γλώσσες, μπορούμε να ζήσουμε μαζί και να μάθουμε, να δεχόμαστε την πολύ πολυπολιτισμικότητα  όλων. Αυτή η αποδοχή, των διαφορετικών προοπτικών, του άλλου, είναι το κλειδί, για έναν μελλοντικό κόσμο, απαλλαγμένο, από τον πόλεμο. Εκτός από φυσικά, το τέλος της απληστίας, από τα ήδη πλούσια έθνη, που είναι ο λόγος πίσω από τους πολέμους, στη Μέση Ανατολή, και ο λόγος για τον οποίο οι πρόσφυγες, αναγκάζονται να φύγουν, από τις πατρίδες τους.

Σε πόσες επιδείξεις μόδας, έχεις συμμετάσχει, μέχρι στιγμής;

Στο ξεκίνημά μου ως μοδίστρα, στο Ιράν, ήμουν συχνά στην ομάδα παραγωγής πίσω, από πολλά show, αλλά αυτά, γίνονταν πάντα με στατικά μοντέλα και όχι με ζωντανές, πασαρέλες. Στην Ελλάδα, ήμουν αρκετά τυχερή! Παρουσίασα, δύο φορές τη συλλογή μου Flame. Την πρώτη φορά κάναμε ένα Fashion Show, με δική μας παραγωγή, για την οικογένεια και τους φίλους μας, στο Action for Women, και τη δεύτερη φορά, προσκλήθηκα να λάβω μέρος, στο φινάλε του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, της Αθήνας, στη Τεχνόπολη, του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι και τους ευχαριστώ πολύ, για την ευκαιρία που μου έδωσαν, με τη συμμετοχή μου, στην άψογη διοργάνωση.

FLAME: Η πρόσφυγας σχεδιάστρια ρούχων Σαφίκα Κίας.. έχει τη φλόγα!

Ποια είναι, τα πιο αγαπημένα σου μέρη, στην Αθήνα;

Το Μοναστηράκι, είναι το πιο αγαπημένο μου μέρος, γιατί μπορώ να βρω πολλά υφάσματα, εργαλεία και αξεσουάρ ραπτικής, εκεί. Στον ελεύθερο χρόνο μου, μου αρέσει να περπατάω στο Φιλοπάππου, γιατί είναι ήσυχα, με πολύ πράσινο και μπορείς να δεις, όλη την πόλη, από ψηλά. Μερικές φορές, πηγαίνω για καφέ με φίλους μου, στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου, στην Κυψέλη. Το μεγαλύτερο μέρος, του χρόνου μου, αφιερώνεται στην δουλεία μου ή σε μαθήματα ξένων γλωσσών, που μου αρέσει πολύ να μαθαίνω, αλλά και σε μαθήματα πληροφορικής. Προσπαθώ να είμαι ενεργή καθημερινά, σε θέματα που απασχολούν, τους πρόσφυγες, με εθελοντική προσφορά, σε θετικές δράσης, που γίνονται στη πόλη της Αθήνας, αφού γνωρίζω ακριβώς τα προβλήματα, που συνεχίζουν καθημερινά, να υπάρχουν.

Τι αγαπάς περισσότερο, στο χώρο της μόδας;

Όταν κατασκευάζω, ένα ρούχο, προσπαθούσα, να ζωντανεύουν οι σχεδιαστικές ιδέες, άλλων ανθρώπων. Όταν ράβω ένα δικό μου σχέδιο, δημιουργώ το δικό μου, προσωπικό όνειρο. Αγαπάω πολύ την τέχνη μου. Το όνειρό μου, είναι να συνεχίσω σαν σχεδιάστρια, με το δικό μου προσωπικό Brand. Το να φτιάχνεις ρούχα, είναι πραγματικά διασκεδαστικό, γιατί οι γυναίκες, είναι χαρούμενες, όταν νιώθουν καλά και άνετα, με αυτά που φορούν.

Τι θα έλεγες σε κάποιον που ξεκινά τώρα, να ασχολείται, με το χώρο της μόδας;

Αυτό, που θα έλεγα σε οποιονδήποτε, είναι να παραμείνει πιστός, στον εαυτό του, να είναι ταπεινός και να ακούει, για να μπορέσει να συνεχίσει, να προσπαθεί με επιτυχία. Να δέχεται συμβουλές, ώστε να μπορεί να αποκτάει περισσότερες γνώσεις, στο τομέα, που θέλει να γίνει καλός και να μένει κοντά σε άτομα, που μπορεί να εμπιστεύεται. Οι οικογένεια και οι φίλοι μου, στην δική μου περίπτωσή, είναι πάντα ο βράχος μου.

FLAME: Η πρόσφυγας σχεδιάστρια ρούχων Σαφίκα Κίας.. έχει τη φλόγα!

Πιστεύεις, στα όνειρα και εν τέλει ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος, για να μπορέσει να τα πραγματοποιήσει κάποιος;

Πιστεύω 100% στα όνειρα! Το να έχετε ένα όραμα, για τη ζωή σας, είναι ο τρόπος για να αρχίσετε, να δημιουργείτε, το δικό σας μέλλον! Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, στο σύμπαν. Η πίστη, στον εαυτό σας και η ανάμνηση ότι ήρθατε σε αυτόν τον κόσμο ως δημιουργικό ον, είναι το κλειδί, για την πραγματοποίηση, μόνο καλών πραγμάτων.

www.facebook.com/shafigheh.qias.style

instagram.com/shafistyle?igshid=1dnjjshhkhta

 

Συνέντευξη: Τίνα Ντάρμα

Πηγή : www.worldsecrets.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;