25.4 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΦορολογικά και επίκαιρα

Φορολογικά και επίκαιρα

 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ
 
Με μία “ευφυή” πλην πρωτοφανή σε αθλιότητα νομική διάταξη της Κυβέρνησης των «Σαμαροβενιζέλων” και συγκεκριμένα με το άρθρο 50 του Ν.4174/2013 νομοθετήθηκε η αλληλέγγυα ευθύνη για τα πρόσωπα που αναλάμβαναν θέση Διοικητικής ευθύνης (Πρόεδροι,Διευθύνοντες Σύμβουλοι,ακόμη και εκκαθαριστες κλπ) σε εταιρείες.
 
Τα πρόσωπα αυτά εκαλούντο να εξοφλήσουν φόρους, ΦΠΑ,τόκους ,πρόστιμα και προσαυξήσεις ,που βαρύνουν την εταιρεία,ανεξάρτητα από τον χρόνο που είχαν επιβληθεί.
 
Με τον τρόπο αυτό, που διεκδικεί παγκόσμια πρωτοτυπία ως προς την ακύρωση κάθε έννοιας δικαίου,οδηγήθηκαν σε ομηρία, σε δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων αλλά και στο εδώλιο του κατηγορουμένου χιλιάδες Έλληνες πολίτες για χρέη και υποχρεώσεις με τα οποία δεν είχαν καμμία απολύτως σχέση και πολύ περισσότερο ευθύνη.
 
Με τον Ν.4646/2019 (άρθρο 34) καταργήθηκε η φορολογική αθλιότητα πάρα το ότι ,όσοι είχαν σπεύσει ή είχαν υποχρεωθεί με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων κλπ. να εξοφλήσουν στο σύνολο ή μέρος από τις υποχρεώσεις άλλων, δεν είχαν το δικαίωμα να αναζητήσουν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα.
 
Έστω και έτσι όμως δεν ήταν λίγοι οι πολίτες που πίστεψαν ότι θα απαλλάσσοταν από τον βρόγχο της εφορίας για ξένα χρέη.Εις μάτην όμως.
 
Η ολιγωρία της ΑΑΔΕ και του αρμόδιου κατ’επέκταση οικονομικού υπουργείου να εκδώσει σχετική εγκύκλιο προς τις ΔΟΥ, είχε ως αποτέλεσμα την συνέχιση της ομηρίας.
 
Βέβαια ο νόμος ήταν σαφής. Αλλά χωρίς την περίφημη εγκύκλιο ποιος υπάλληλος τολμούσε να τον εφαρμόσει,ποια φορολογική αρχή τολμούσε να αποδεσμεύσει τραπεζικούς λογαριασμους και ακίνητη περιουσία;
 
Το ερώτημα βέβαια ήταν απλό. Τί ή ποιός εμπόδιζε την ΑΑΔΕ να εκδώσει άμεσα, εντός ολίγων ημερών μετά την ψήφιση του Ν.4646/2019 εγκύκλιο;
 
Κανείς και τίποτε. Μόνο η ελληνική γραφειοκρατία ήταν ικανή να καθυστερήσει επί ένα (1) έτος περίπου την εφαρμογή ενός Νόμου, που κατά τον Διοικητή της ΑΑΔΕ καταργούσε «Την ταλαιπωρία ουκ ολίγων στελεχών της αγοράς πληρώνοντας αμαρτίες άλλων ,αμαρτίες που δεν τους αναλογούσαν..» Πράγματι την 23-10-2020 ο Γ Πιτσιλής μιλώντας στο 7ο taxation Law Forum ,προανήγγειλε την άμεση ; υπογραφή της εγκυκλίου. 
 
Πόσο άμεση και μάλιστα μετά από ένα (1) χρόνο, μένει να το δούμε. Και ο πολίτης; Απροστάτευτος; Στο έλεος των γραφειοκρατών;
 
Και οι Ενώσεις Καταναλωτών; Και ο Συνήγορος του Καταναλωτή; Ο Συνήγορος του Πολίτη;
 
Ειδικά αυτός όμως περιορίζεται από το 6μηνο .Παρήλθε το 6μηνο,δεν δύναται.Κι όμως κάποτε οι Έλληνες γραφειοκράτες θα πρέπει να “πληρώνουν” και μάλιστα ακριβά τις πρακτικές τους ενάντια στον πολίτη,την νομιμότητα και το καλώς εννοούμενο Δημόσιο συμφέρον.
 
Ένα συμφέρον που δεν ταυτίζεται ποτέ  με ληστρικές πρακτικές κατασχέσεων και δεσμεύσεων κάθε είδους περιουσιακού στοιχείου των πολιτών. Παράβαση καθήκοντος,θετικές και αποθετικές ζημίες κι η εξευτελιστική ανάρτηση τους στο ίντερνετ  ως φοροφυγάδες είναι θέματα με τα οποία μπορεί να ασχοληθεί η ελληνική Δικαιοσύνη.
 
Για άλλες θεσμοθετημένες Αρχές-του επιτρόπου Δημόσιας Διοίκησης περιλαμβανομένου-δεν τρέφουμε κα πολλές ελπίδες.
 
Δικηγορικό Γραφείο Ιωάννας Π. Λαχανά και Συνεργατών  
Με την συνδρομή των νέων μας  συνεργατών 
Σταύρου Κούζουνα Και Μυρτώς Κοροβέση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;