16.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤΡΟΦΙΜΑΓια μια ισορροπημένη vegan διατροφή

Για μια ισορροπημένη vegan διατροφή

Τι συστήνει ο εξαιρετικά έγκυρος για θέματα πρόληψης και φυτοφαγίας γιατρός Δρ Γκρέγκερ;
Μια καλά ισορροπημένη vegan διατροφή μπορεί να καλύψει όλες αυτές τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες για όλα τα στάδια του κύκλου ζωής ενός ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης, του θηλασμού, βρεφική, παιδική και εφηβική ηλικία. 
 
ΠΡΩΤΕΙΝΗ
Χρησιμότητα: Διασπώντας τις πρωτείνες παίρνουμε τα αμινοξέα που τα χρησιμοποιούμε ως δομικά στοιχεία για να φτιάξουμε πρωτεΐνη για κάθε μέρος του σώματός μας: το αίμα μας, το δέρμα, τους χόνδρους, τους μύες και τα οστά, τις ορμόνες και τα ένζυμα.
Πηγές: Οι χορτοφάγοι δεν γίνεται να μην πάρουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, μέσω της κατανάλωσης διαφορετικών συνδυασμών από όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς(με μέτρο), λαχανικά και φρούτα κατά την διάρκεια της ημέρας. 
Το κλειδί είναι να τρώμε φυσιολογικές ποσότητες από όλες τις παραπάνω ομάδες τροφών κατά την διάρκεια της ημέρας μας.
 
ΑΣΒΕΣΤΙΟ
Χρησιμότητα: Το ασβέστιο του σώματος σχετίζεται με τα οστά μας, τη λειτουργία της καρδιάς, των μυών και του εγκεφάλου. Άτομα που λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D ημερησίως δεν χρειάζονται περισσότερα από 800 mg ασβεστίου την ημέρα. Επίσης ήπια άσκηση όπως περίπατος 3 φορές την εβδομάδα της μιας ώρας ή οι καθημερινές δουλειές βοηθούν στην ενδυνάμωση των οστών. Άσκηση με βάρη βοηθά ακόμη περισσότερο.*14 Σημαντικό πρόβλημα με ασβέστιο εντοπίζεται κυρίως σε αυτούς που κάνουν στερητικές διατροφές όπως μονοφαγία-ολιγοφαγία. Σύμφωνα με έρευνες οι φυτοφάγοι που έπαιρναν λιγότερο από 525 mg ασβεστίου την ημέρα είχαν αυξημένες πιθανότητες σπασιμάτων, ενώ οι υπόλοιποι δεν είχαν πρόβλημα. 
Πηγές όπως ορισμένα πράσινα φυλλώδη λαχανικά ή όσπρια σίγουρα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το γάλα . Έρευνες έδειξαν ότι τροφές όπως σουσάμι, βλήτα, μαιντανός, καρότα, λαχανάκια βρυξελών, γλυκοπατάτα, λάχανο collard, σέσκουλα και σπανάκι ενώ είναι πλούσιες σε ασβέστιο έχουν υψηλές ποσότητες οξαλικών και άλλων παραγόντων που μειώνουν την απορροφήσιμότητα του ασβεστίου τους δραματικά.
Τα οξαλικά των λαχανικών μειώνονται με το βράσιμο με νερό και την απομάκρυνση του νερού από 31-87%! επίσης μειώνονται με τον ψήσιμο στον ατμό αλλά όχι τόσο καλά.
H κατανάλωση κακάο, καφέ, τσιγάρων, ζωικής πρωτείνης, υπερβολικού αλατιού, συμπληρώματα οιστρογόνων, κλπ μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση ασβεστίου.
 
ΣΙΔΗΡΟΣ
Χρησιμότητα: Η έλλειψη σιδήρου οδηγεί σε σιδηροπενική αναιμία (μείωση ερυθρών αιμοσφαιρίων), μειωμένη ικανότητα για εργασία και μειωμένη άμυνα του οργανισμού. H έλλειψη σιδήρου σε φυτοφάγους και μη είναι περίπου ίδια, στο 25% του πληθυσμού, ιδιαίτερα νέες γυναίκες και παιδιά, με εντονότερο πρόβλημα σε αυτούς που κάνουν στερητικές διατροφές όπως μονοφαγία-ολιγοφαγία.*4*10 Η κατανάλωση φυτικού σιδήρου με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C (φρούτα-λαχανικά) αυξάνει την απορροφησιμότητα του σιδήρου.
-Ο δρ Γκρέγκερ συνιστά στις γυναίκες που έχουν εμμηνόρροια να συνδυάζουν τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο με βιταμίνη C και να εξετάζονται για ανεπάρκεια σιδήρου κάθε λίγα χρόνια. Για τους άνδρες προτείνει να ελέγχονται για υπερβολική πρόσληψη σιδήρου πριν από οποιαδήποτε προσπάθεια να αυξήσουν την πρόσληψη σιδήρου.
Χρησιμότητα: H βιταμίνη D είναι το μέσο για την απορρόφηση ασβεστίου για γερά και υγιή οστά.
-Ο δρ Γκρέγκερ συνιστά ολιγόλεπτη έκθεση τον ήλιο καθημερινά. Η έλλειψη βιταμίνης D είναι διαδεδομένη ιδιαίτερα κατά τους μήνες Ιαν.-Φεβ. λόγω της μεγάλης γωνίας του ηλίου. Για αυτούς τους 2 μήνες συστήνει συμπλήρωμα D3 2000 IU/ημέρα (υπάρχει και φυτικό).*22
 
ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ
Χρησιμότητα: Ο ψευδάργυρος σχετίζεται με την πέψη, αναπαραγωγή και ανάπτυξη μας. Χρησιμοποιείται για την σύνθεση του DNA, των ιστών και των κυττάρων του οργανισμού μας, όπως για τη δημιουργία των Τ-λεμφοκυττάρων της άμυνα μας που επιτίθενται στους ιούς και τα παθογόνα βακτήρια, βοηθώντας μας να καταπολεμήσουμε τις λοιμώξεις. Τα άτομα με έλλειψη ψευδαργύρου εκτιμώνται στο 10% του πληθυσμού στην Ευρώπη σε βίγκαν και μη.
-Ο Δρ Γκρέγκερ αναφέρει ότι ο ψευδάργυρος ανεβαίνει με πράσινα λαχανικά, φασόλια, ξηρούς καρπούς, πλήρη δημητριακά. Οι φυτοφάγοι συνήθως έχουν χαμηλό ψευδάργυρο και αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας.*23
 
 
ΙΩΔΙΟ
Χρησιμότητα: Το ιώδιο είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό της ενέργειας, την καταπολέμηση του υποθυρεοειδισμού και ειδικά για τις εγκύους έλλειψη ιωδίου προκαλεί στα παιδιά αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη και νοητική υστέρηση. H έλλειψη ιωδίου είναι ιδιαίτερα μεγάλη στους αυστηρά φυτοφάγους που σε ορισμένες μελέτες φτάνει το 80%
-Ο δρ Γκρέγκερ συστήνει φύκια (αποφύγετε hijiki και Kelp) ή ιωδιούχο αλάτι (συνολικά 1/2 κ.γ. ανά ημέρα, για την Ελλάδα) ή την πρόσληψη συμπληρώματος 150mcg την ημέρα. 
Ω3
Χρησιμότητα: Τα Ω3 δρουν προστατευτικά στην υγεία της καρδιάς, συμβάλλουν στη σωστή εγκεφαλική λειτουργία και στη ρύθμιση των τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ φαίνεται να σχετίζονται με μείωση της φλεγμονής και περιορισμό του πόνου, αντιμετώπιση της κατάθλιψης και προληπτική δράση ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου.
Για μια ισορροπημένη vegan διατροφή
  
nutritiondata.self.com
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;