16.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝGreenpeace: Σιγά μην ρωτήσουμε την Monsanto να μας πει αν θα καλλιεργήσουμε...

Greenpeace: Σιγά μην ρωτήσουμε την Monsanto να μας πει αν θα καλλιεργήσουμε μεταλλαγμένα ή όχι!

Της Έλενας Δανάλη

Το περιβάλλον θρηνεί: στις Βρυξέλλες συζητάνε την ελληνική (!) πρόταση για το νόμο που θα βάλει τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη.

Η πρόταση παρουσιάστηκε από τον κ. Μανιάτη σαν «νόμος που κλείνει την πόρτα στα μεταλλαγμένα». Η αλήθεια είναι όμως ότι η πρόταση αφήνει ορθάνοιχτα όλα τα παράθυρα της Ευρώπης, για να εισβάλουν άνετα και γρήγορα η Monsanto, η Bayer, η Syngenta και η DuPont, οι παγκόσμιοι δηλαδή γίγαντες των μεταλλαγμένων. Για την ακρίβεια, οι γίγαντες αυτοί αποκτούν νομικό δικαίωμα να «συναποφασίζουν» πού και αν θα καλλιεργηθούν τα μεταλλαγμένα τους στην Ευρώπη!

Greenpeace: Σιγά μην ρωτήσουμε την Monsanto να μας πει αν θα καλλιεργήσουμε μεταλλαγμένα ή όχι!

Ο νόμος πρόκειται να επικυρωθεί στις Βρυξέλλες από τους ευρωπαίους υπουργούς περιβάλλοντος στις 12 Ιουνίου και αφορά στο πώς θα μπορεί (ή δεν θα μπορεί!) να απαγορεύει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων ένα κράτος-μέλος της ΕΕ που δεν θέλει να καλλιεργήσει μεταλλαγμένα στην επικράτεια του. Και παρόλο που τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν θέλουν να καλλιεργούν μεταλλαγμένα (αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη καλλιεργείται μόνο το καλαμπόκι MON810 και μόνο στην Ισπανία), ο εν λόγω νόμος δίνει περισσότερη δύναμη και δικαιώματα στις πολυεθνικές των μεταλλαγμένων από ότι στα κράτη-μέλη.

Η πρόταση του κ. Μανιάτη (ο οποίος κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως ο «πρώτος υπουργός μεταλλαγμένων της Ελλάδας» και μάλιστα επί ελληνικής προεδρίας) συνεπάγεται ότι ένα κράτος-μέλος που δεν θέλει να καλλιεργεί μεταλλαγμένα θα πρέπει πρώτα να ζητάει άδεια από την Monsanto και τις άλλες πολυεθνικές μεταλλαγμένων!

Επιπλέον, βάζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «διαιτητή» ανάμεσα στο κράτος-μέλος που δεν θέλει να καλλιεργήσει μεταλλαγμένα και την Monsantoπου θέλει να τα πουλήσει. ‘Όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εκείνη που πιέζει, όσο κανένας άλλος, εδώ και χρόνια για την είσοδο των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη. Επομένως ο κ. Μανιάτης έβαλε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα!

Το γεγονός ότι τα περισσότερα κράτη-μέλη υιοθέτησαν την πρόταση δεν φανερώνει τίποτα περισσότερο από την αγωνία τους για την αντιδημοκρατική και ανεπαρκή ισχύουσα διαδικασία εγκρίσεων και την επιθυμία τους για ευρωπαϊκή νομοθεσία που θα τα προστατεύει από τα μεταλλαγμένα.

Τι απομένει λοιπόν;

Καταρχήν το «Όχι» των Ευρωπαίων πολιτών που μπορεί να κρατήσει τα μεταλλαγμένα μακριά από το πιάτο και το χωράφι μας. Στην Ελλάδα, παραπάνω από 18.000 πολίτες έχουν ήδη στείλει email διαμαρτυρίας στον κ. Μανιάτη μέσα σε 48 ώρες.

Ζητάμε από τον υπουργό –έστω και τελευταία στιγμή- να ξεκινήσει τη συνολική αναθεώρηση και βελτίωση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα μεταλλαγμένα. Η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρό και συμπαγές πλαίσιο που να ενισχύει τα κράτη που δεν θέλουν να καλλιεργήσουν μεταλλαγμένα, να περιορίζει ασφυκτικά τις πολυεθνικές που τα προωθούν και να προστατεύει το περιβάλλον, τη γεωργία, την τροφή και τον άνθρωπο.

Η κοινωνία δεν θα επιτρέψει στις πανίσχυρες πολυεθνικές να φέρουν τα μεταλλαγμένα στην Ελλάδα!

 Πηγή: https://www.greenpeace.org

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;