9.7 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΝΕΑΗ «κρυμμένη» ζάχαρη και οι παραπλανητικές λέξεις!

Η «κρυμμένη» ζάχαρη και οι παραπλανητικές λέξεις!

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες ο μέσος ενήλικας καταναλώνει καθημερινά περίπου 20 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, χωρίς να το γνωρίζει. Αυτό οφείλεται σε παραπλανητικές ετικέτες τροφίμων στις οποίες η ζάχαρη εμφανίζεται συχνά με άλλες ονομασίες.

 

Εσείς, λοιπόν, που επιθυμείτε να ελέγξετε την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνετε, πρέπει να έχετε στο νου σας ορισμένα χρήσιμα στοιχεία. Ένα από αυτά είναι η κατάληξη που υπάρχει σε διάφορες ουσίες σε -όζη. Τα σάκχαρα που λήγουν σε -όζη περιλαμβάνουν σακχαρόζη, μαλτόζη, δεξτρόζη, φρουκτόζη, γλυκόζη, γαλακτόζη, λακτόζη, κυτταροβιόζη, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και στερεά γλυκόζης.

 

Ζάχαρη αποτελούν επίσης τα παρακάτω:

 

-Μελάσα

 

-Σταφυλοσάκχαρο

 

-Μαλτοδεξτρίνη

 

-Σιρόπι αγαύης

 

-Νέκταρ αγαύης

 

-Σιρόπι καλαμποκιού

 

-Χαρουπόμελο

 

-Ιμβερτοζάχαρο

 

-Δισακχαρίτης

 

-Ζάχαρη καρύδας

 

-Δεξτράνη

 

-Σιρόπι βύνης

 

-Σιρόπι από σφένδαμο

 

-Ραφιναρισμένο σιρόπι

 

-Ορυζοσιρόπιο

 

-Σορβιτόλη

 

-Διγλυκερίδια

 

-Διαχωριστικά βύνης

 

-Μαλτόλη

 

-Βύνη κριθαριού

 

-Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο

 

-Ζάχαρη από τεύτλα

 

-Καραμέλα

 

-Συμπύκνωμα χυμού φρούτων

 

-Αιθυλική μαλτόλη

Η «κρυμμένη» ζάχαρη και οι παραπλανητικές λέξεις!

Ωστόσο επειδή όλα τα ονόματα που αναγράφονται δεν τελειώνουν σε –όζη, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ζάχαρη, όπως:  Σκούρα μελάσα, Σταφυλοσάκχαρο, Σιρόπι αγαύης, Χρυσό σιρόπι, Ιμβερτοζάχαρο, Δισακχαρίτης, Μαλτοδεξτρίνη, Ζάχαρη Ντεμεράρα, Ζάχαρη καρύδας, Δεξτράνη, Σιρόπι βύνης, Σιρόπι από σφένδαμο, Μελάσα, Ζάχαρη μουσκοβάντο, Ραφιναρισμένο σιρόπι, Ορυζοσιρόπιο, Σορβιτόλη, Σιρόπι σόργο, Ζάχαρη τουρμπινάντο, Διγλυκερίδια,  Διαχωριστικά βύνης, Μαλτόλη, Βύνη κριθαριού, Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, Ζάχαρη από τεύτλα, Καραμέλα, Σιρόπι καλαμποκιού, Χαρουπόμελο, Συμπύκνωμα χυμού φρούτων, Σιρόπι διύλισης, Αιθυλική μαλτόλη, Νέκταρ αγαύης….

Για  παράδειγμα, εάν ένας κατασκευαστής επιθυμεί να γλυκάνει μια συγκεκριμένη μάρκα κράκερ μπορεί είτε να το κάνει χρησιμοποιώντας 15 γρ. ζάχαρης, ή 5 γρ. «σιρόπι βύνης «, 5 γρ « ιμβερτοποιημένης ζάχαρης » και 5 γρ. γλυκόζης. Ορισμένοι κατασκευαστές φαίνεται να επιλέγουν αυτή τη μέθοδο μεταμφίεσης, τοποθετώντας αυτά τα συστατικά κάτω-κάτω στις λίστες των προϊόντων τους, έτσι ώστε να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η ποσότητα της ζάχαρης στο προϊόν είναι μικρότερη από ό, τι είναι.

Αν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλή σε σάκχαρα ή αν θέλετε να
βελτιώσετε την υγεία σας, διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και
επιλέγετε φυσικές εναλλακτικές λύσεις όπως είναι η στέβια, το μέλι και το
σιρόπι αγκινάρας.

Η «κρυμμένη» ζάχαρη και οι παραπλανητικές λέξεις! 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;