21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΗ Silicon Valley και οι υπερβολές του καπιταλισμού| Της Corine Lesnes (*)

Η Silicon Valley και οι υπερβολές του καπιταλισμού| Της Corine Lesnes (*)

Αν οι «techies» της Silicon Valley είχαν ακόμη αμφιβολίες για την εικόνα τους στην Αμερική, σίγουρα πήραν την απάντηση από τα σαρκαστικά σχόλια που φιλοξένησαν το Σαββατοκύριακο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την υπόθεση της Silicon Valley Bank. «Πουλήστε τα ιδιωτικά τζετ», πρότεινε κάποιος.

Η κατάρρευση της τράπεζας έγινε δεκτή με έναν κυνισμό αντίστοιχο με την περιφρόνηση των ακραίων φιλελεύθερων για το «big government». Επενδυτές όπως ο Μπιλ Άκμαν απηύθυναν αυστηρές προειδοποιήσεις, τονίζοντας ότι η εθνική ασφάλεια βρίσκεται σε κίνδυνο και πως ο πρώτος που θα επωφεληθεί είναι η Κίνα.

Η εποχή δεν προσφέρεται για δάκρυα για τις εταιρείες τεχνολογίας. Ο τομέας βγήκε κερδισμένος από την πανδημία και τώρα έχει ξεκινήσει τις απολύσεις, 20.000 από την άνοιξη του 2022. Δεν λείπουν και τα σκάνδαλα, με τελευταίο τη χρεοκοπία της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων FTX.

Την ίδια στιγμή, οι ανισότητες αυξάνονται. Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του ινστιτούτου Joint Venture Silicon Valley, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών διευρύνθηκε το 2021 στην πρωτεύουσα των τεχνολογιών (κατά 5%), ενώ στην υπόλοιπη χώρα μειώθηκε (κατά 3%). Το 2022, το 10% των κατοίκων της Σίλικον Βάλεϊ κατείχε το 66% του συνολικού πλούτου της περιοχής.

Στο άλλο άκρο, 220.000 νοικοκυριά δεν διαθέτουν ούτε 5.000 δολάρια. Το ένα τέταρτο των κατοίκων (23%) ζει κάτω από το όριο της φτώχειας (αύξηση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019) και 22.000 άτομα δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό. Με δεδομένο το κόστος της στέγης, η έκθεση επισημαίνει ότι πρέπει κάποιος να κερδίζει τουλάχιστον επτά φορές πάνω από το όριο της φτώχειας για να καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες του χωρίς να χρεώνεται. Έτσι, 91.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τη Σίλικον Βάλεϊ τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Σίλικον Βάλεϊ είναι ο μικρόκοσμος των υπερβολών του καπιταλισμού. Και είναι δύσκολο να περιμένει κανείς αλληλεγγύη προς μί μηχανή παραγωγής ανισοτήτων.

(*) H Κορίν Λεν είναι ανταποκρίτρια της Monde στην Ουάσινγκτον

(Πηγή: Le Monde)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;