20.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΓΕΩΡΓΙΑΙανουάριος, εργασίες στον κήπο

Ιανουάριος, εργασίες στον κήπο

Άντε και καλή χρονιά σε όλους εμάς που ασχολούμαστε με την κηπουρική! Ιανουάριος, ο πρώτος μήνας του χρόνου, στην καρδιά του χειμώνα, με αρκετές καλλιεργητικές εργασίες για τον κήπο μας. Καταρχήν, θα πρέπει να φροντίσουμε τον φθινοπωρινό λαχανόκηπο και να ετοιμάσουμε σπορείο για τα ανοιξιάτικα κηπευτικά μας. Αυτή την περίοδο κλαδεύουμε καρποφόρα δέντρα και το αμπέλι, βάζουμε λίπασμα στις ελιές, καθώς επίσης μαζεύουμε φύλλα και φυτικά υλικά για να φτιάξουμε κομπόστ. Κι όσο για τον ανθήκηπο μας, ο Ιανουάριος είναι ο κατάλληλος μήνας για να φυτέψουμε γυμνόρριζες τριανταφυλλιές.
Φροντίδα του λαχανόκηπου
 
Και τον Ιανουάριο, ο λαχανόκηπος μας είναι γεματός φθινοπωρινά κηπευτικά. Συνεχίζουμε να συγκομίζουμε φρέσκα λαχανικά όπως μπρόκολα, λάχανα και κουνουπίδια, καθώς επίσης μαρούλια, λόλες, σπανάκι και ρόκα. Αυτή την εποχή, είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε στον φθινοπωρινό μας λαχανόκηπο προστασία των φυτών από το χιόνι, το κρύο και την παγωνιά. Ποτίζουμε και ψεκάζουμε τα λαχανικά μας με εκχύλισμα φυκιών, καθώς τα φύκια βοηθούν ενισχυτικά και στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, στην ανθεκτικότητα των φυτών απέναντι στις προσβολές από έντομα και ασθένειες ενώ παράλληλα παρέχουν αρκετά θρεπτικά στοιχεία στα φυτά.
Ετοιμασία σπορείου για ανοιξιάτικα κηπευτικά
 
Προετοιμάζουμε μέσα στον Ιανουάριο, το σπορείο των ανοιξιάτικων κηπευτικών σε ένα μικρό θερμοκήπιο και φυτεύουμε τους σπόρους των κηπευτικών μας, όπως ντομάτα, πιπεριά και μελιτζάνα. Επιλέγουμε τις κατάλληλες ποικιλίες κηπευτικών για να φυτέψουμε, δηλαδή σπόρους από καλές και αποδοτικές ποικιλίες που έχουν καλή προσαρμογή στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής μας. Χρησιμοποιούμε ειδικούς δίσκους σποράς ή κυπελλάκια και πλαστικά ποτήρια που έχουμε ανακυκλώσει καθώς και ειδικό φυτόχωμα για σπορεία προκειμένου να εξασφαλίσουμε υψηλό ποσοστό φυτρωτικότητας των σπόρων. Τα φυτά μας θα είναι έτοιμα για να τα μεταφυτέψουμε στον λαχανόκηπο περίπου σε 2-2,5 μήνες ανάλογα το είδος του κηπευτικού.
Φύτευση γυμνόριζων τριανταφυλλιών
 
Ο Ιανουάριος είναι ο κατάλληλος μήνας για να φυτεύουμε τριανταφυλλιές γυμνόριζες, χωρίς μπάλα χώματος, είτε στο χώμα είτε σε γλάστρες. Έχουμε πολλά είδη και ποικιλίες τριανταφυλλιάς για να επιλέξουμε: νάνες, χαμηλής ανάπτυξης, θαμνώδεις, αναρριχώμενες και εδαφοκάλυψης. Φροντίζουμε να προμηθευτούμε φυτά με παχείς καλοσχηματισμένους βραχίονες, τα οποία φυτεύουμε σε ηλιοφανείς θέσεις για να ευδοκιμήσουν καλύτερα και να μας χαρίσουν πλουσια ανθοφορία. Συμπληρωματικά, ενσωματώνουμε κοπριά και κομπόστ στι θέσεις φύτευσης για καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος. Κατά την φύτευση της τριανταφυλλιάς, διαμορφώνουμε το χώμα έτσι ώστε όταν τοποθετήσουμε το φυτό, οι ρίζες να είναι καλά απλωμένες και να βρίσκονται σε καλή επαφή με το έδαφος και στη συνέχεια, συμπληρώνουμε με χώμα το λάκκο φύτευσης μέχρι πάνω.
Λίπανση της ελιάς
 
Πραγματοποιούμε τη λίπανση της ελιάς τον Ιανουάριο, με κατάλληλα βιολογικά λιπάσματα για αύξηση γονιμότητας εδάφους, εξασφάλιση καλής βλαστικής ανάπτυξης και ικανοποιητικής παραγωγής. Η λίπανση της ελιάς απαιτεί σε ετήσια βάση σημαντικά θρεπτικά στοιχεία αζώτου για βλαστική ανάπτυξη των ελαόδεντρων και καλίου για καρποφορία και επίτευξη πλούσιας παραγωγής. Σημαντικός παράγοντας για την καλή ανθοφορία και την καρπόδεση της ελιάς είναι η συμπληρωματική λίπανση με βόριο. Eπιλέγουμε λίπασμα ελέγχοντας την περιεκτικότητα επί τοις εκατό (%) από το κάθε θρεπτικό στοιχείο των λιπασμάτων συνυπολογίζοντας την τιμή του κάθε λιπάσματος για να προσδιορίσουμε τη σχέση τιμής και ποιότητας.
Συλλογή υλικών για δημιουργία κομπόστ
 
Ο Ιανουάριος είναι ιδανικός μήνας για να συλλέξουμε τα φύλλα που έπεσαν τη διάρκεια του χειμώνα από τα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα και τους θάμνους. Μπορούμε να συγκεντρώσουμε, επίσης, φύλλα από τα ελαιόδεντρα που μαζέψαμε κατά τη συγκομιδή καθώς και τα υπολείμματα του φθινοπωρινού λαχανόκηπου και φυσικά συμπληρώνουμε με αρκετά φυτικά υπολείμματα της κουζίνας. Όλα τα κατάλληλα υλικά για κομπόστ που έχουμε μαζέψει, τα τοποθετούμε μέσα στον κομποστοποιητή. Έτσι, θα δημιουργήσουμε ένα κομπόστ εξαιρετικής ποιότητας, ένα φυσικό λίπασμα για να το χρησιμοποιήσουμε για τον εμπλουτισμό του λαχανόκηπου μας ή για τις γλάστρες στο μπαλκόνι μας. Όλες οι πληροφορίες για τη δημιουργία κομποστοποιητή και τα κατάλληλα υλικά κομπόστ υπάρχουν στο αναλυτικό βίντεο που έχουμε δημοσιεύσει.
Κλάδεμα καρποφόρων δέντρων και αμπελιού
 
Τον Ιανουάριο πραγματοποιούμε κλαδέματα σε διάφορα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα όπως κλάδεμα βερικοκιάς, κλάδεμα ροδιάς, κλάδεμα αμυγδαλιάς, κλάδεμα αχλαδιάς, κλάδεμα συκιάς και κλάδεμα μηλιάς. Ακόμα, κλάδεμα ελιάς για τα ελαιόδεντρα που έχει ήδη συγκομιστεί ο καρπός τους, ενώ τέλη Ιανουαρίου μπορεί να ξεκινήσει και το κλάδεμα του αμπελιού. Μετά το κλάδεμα, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα για απολύμανση από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες όπως η καρκίνωση της ελιάς.
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Ιανουάριος, εργασίες στον κήπο

Πηγή:mistikakipou
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;