30.5 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚάρτα ρευστότητας σε 19.000 μελισσοκόμους μέσω Συνεταιρισμών και Συμβολαιακής Γεωργίας

Κάρτα ρευστότητας σε 19.000 μελισσοκόμους μέσω Συνεταιρισμών και Συμβολαιακής Γεωργίας

Κάρτα ρευστότητας σε 19.000  μελισσοκόμους μέσω  Μελισσοκομικών Συνεταιρισμών και Συμβολαιακής Γεωργίας

Περίπου 19.000 Έλληνες μελισσοκόμοι δικαιούνται μέσω  Μελισσοκομικών Συνεταιρισμών και Συμβολαιακής Γεωργίας  μια ειδική κάρτα ρευστότητας για να μπορούν να  συναλλάσσονται και να πληρώσουν το προσωπικό
εξοφλώντας το εργόσημο, όσο διαρκούν τα capital controls,
μέσω καταθετικού λογαριασμού,
συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας – Κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι
τελευταίες χρονιές δεν ήταν από τις καλύτερες για τον μελισσοκομικό
κλάδο. Άσχημες κλιματολογικές συνθήκες και απώλεια ζωικού κεφαλαίου,
κυρίως λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των φυτοφαρμάκων, ήταν οι
κυριότερες αιτίες περιορισμού της καρποφορίας.

Συνέπεια αυτού ήταν η επιδείνωση των προβλημάτων ρευστότητας για τους μελισσοκόμους, με κορύφωση την επιβολή των capital controls.

Οι Μελισσοκομικοί Συνεταιρισμοί αλλά και μεμονωμένοι μελισσοκόμοι μπορούν τώρα να παραλάβουν χωρίς
χρέωση την
ειδική κάρτα ρευστότητας και να έχουν  εξασφαλισμένο ρευστό, με επιτόκιο από τα χαμηλότερα της
αγοράς.

Με
τον τρόπο αυτό καλύπτει το κόστος παραγωγής, από την αγορά των
αγροτικών εφοδίων μέχρι την ενέργεια και τα εργατικά, πετυχαίνοντας
χαμηλότερες τιμές.

Οι Μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί, οι επιχειρήσεις και οι μεμονωμένοι παραγωγοί εξασφαλίζουν την
απαιτούμενη πρώτη ύλη, προγραμματίζουν τις πληρωμές και γενικότερα τις
ταμειακές τους υποχρεώσεις, ενώ είναι συνεπείς σε συμφωνίες και ρήτρες
για την παράδοση των προϊόντων. 

Όσοι συμμετέχουν στο
πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς μπορούν έτσι να καλύψουν 
όλη την παραγωγική, εφοδιαστική και μεταποιητική αλυσίδα του προϊόντος εξασφαλίζοντας την επωφελή συνεργασία παραγωγών και επιχειρήσεων
μεταποίησης
και εμπορίας, αλλά και τη διάθεση της αγροτικής παραγωγής, με μια κοινή
συμφωνία προς την κατεύθυνση του αμοιβαίου οφέλους.

Με το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας μπορεί να παραχθούν προϊόντα
καλύτερης ποιότητας τα οποία θα φέρουν όχι μόνο “ετικέτα προέλευσης”, αλλά
και “ταυτότητα εμπιστοσύνης” ενισχύοντας τον εξαγωγικό χαρακτήρα των
επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις
για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Κάρτα ρευστότητας σε 19.000 μελισσοκόμους μέσω Συνεταιρισμών και Συμβολαιακής Γεωργίας


Ταξίδι γεύσεων από χιλιάδες λουλούδια

1.600.000 μελίσσια ταξιδεύουν καθημερινά στα χιλιάδες λουλούδια της ελληνικής γης.

Στην χώρα μας με την πιο πυκνοκατοικημένη – μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης – μελισσοκομία, παράγονται κάθε χρόνο 15.000 τόνοι μελιού και 600 κιλά βασιλικού πολτού.

Οι 19.000 Ελληνες μελισσοκόμοι αναπτύσσουν ιδιαίτερες σχέσεις με τα μελίσσια, τα οποία μετακινούν σε όλη την χώρα “κυνηγώντας” τις διαδοχικές ανθοφορίες των λουλουδιών. 

Οι Έλληνες καταναλωτές είναι λάτρεις του μελιού. Η Ελλάδα  όσον αφορά την κατά κεφαλήν κατανάλωση μελιού είναι μια από τις πρώτες χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο: 1.300 γραμμάρια ετησίως!  Όταν στις ΗΠΑ η μέση κατανάλωση είναι μόλις 400 γραμμάρια…

Το ελληνικό μέλι είναι ένα από τα καλύτερα προϊόντα παγκοσμίως, λόγω της πλούσιας χλωρίδας της Ελλάδας και του γεγονότος ότι οι μέλισσες συλλέγουν το νέκταρ από ποικιλία λουλουδιών.

Κάρτα ρευστότητας σε 19.000 μελισσοκόμους μέσω Συνεταιρισμών και Συμβολαιακής Γεωργίας

Δύο παραδείγματα ανάπτυξης  της μελισσοκομίας  μέσω της Συμβολαιακής Γεωργίας

Ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Νικήτης Σίθων

Ο
μελισσοκόμος είναι απόλυτα αφοσιωμένος στο μελίσσι, το οποίο χρειάζεται
αυξημένη φροντίδα. Την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ μελισσών και μελισσοκόμου
αναπτύσσουν εδώ και δεκαετίες στο μεγαλύτερο μελισσοχώρι της Ευρώπης,
στην Νικήτη Χαλκιδικής. 

Τον
Οκτώβριο του 1952 οι μελισσοκόμοι της περιοχής, γνωρίζοντας τις
δυσκολίες του επαγγέλματος, προνοούν για τη διασφάλιση των συμφέροντων
τους, με την ίδρυση του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νικήτης
Χαλκιδικής.

Στόχος
τους ήταν να εδραιώσουν και να βελτιώσουν την παραγωγή μελιού. Περνούν
από τα παραδοσιακά κοφίνια στις ευρωπαϊκές κυψέλες και συνεργάζονται με
τους εμπόρους, για να ταξιδέψουν το παγκοσμίως βραβευμένο ελληνικό μέλι “Σίθων” στα πέρατα της γης. 

Πίσω από το μέλι “Σίθων” κρύβεται ο μόχθος και η αγάπη των ανθρώπων του Συνεταιρισμού Νικήτης.

Στα
μέσα της δεκαετίας του ‘80, ο Συνεταιρισμός κάνει ένα σημαντικό βήμα,
κατασκευάζοντας το δικό του συσκευαστήριο μελιού. Το 1987 ξεκινάει η
τυποποίηση του μελιού “Σίθων”.

Σήμερα,
ο Συνεταιρισμός – ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης – απαριθμεί 70
μέλη και συνεργάζεται με άλλους 50 μελισσοκόμους, η συντριπτική
πλειοψηφία των οποίων είναι στη Σιθωνία Χαλκιδικής.

Κάθε χρόνο διακινούνται 400 -600 τόνοι μέλι Σίθων, με σχεδόν το 20% – κυρίως δασόμελο – να εξάγεται. 

“Το
πρόγραμμα εξασφαλίζει ρευστότητα και άμεση πληρωμή για τον παραγωγό, ο
οποίος πληρώνεται εντός μηνός. Με την ειδική κάρτα προμηθεύεται και τα
εφόδια του” επισημαίνει ο διευθυντής του Συνεταιρισμού Γιάννης
Καραδήμος, για τον οποίο η τριγωνική σχέση μεταξύ παραγωγού,
συνεταιρισμού και τράπεζας είναι “φαινόμενο υγείας”.

“Η
φετινή χρονιά ίσως να είναι καλή” λέει ο διευθυντής του
Συνεταιρισμού, καθώς “Οι βροχές και τα χιόνια βοηθάνε για μια πολύ καλή
άνοιξη, ανθοφορία, άφθονο και καλό μέλι”. 


Οι δυσκολίες των τελευταίων ετών δεν ανέστειλαν τα επενδυτικά τους σχέδια, με την  έναρξη λειτουργίας καταστημάτων το 2011.

Σήμερα έχουν τρία καταστήματα στην συμπρωτεύουσα, ενώ μέσα στον Οκτώβριο θα ανοίξει και το τέταρτο.

Η Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία Αλέξανδρος Πίττας ΑΕΒΕ

Το διάσημο μέλι Υμηττού καθιέρωσε την εταιρεία Πίττας το 1896 -χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων. 

Το πρώτο κατάστημα ανοίγει το 1928 στην οδό Σταδίου από τους αδελφούς Αλέξανδρο και Παναγιώτη Πίττα. Και το πρώτο προϊόν ονομάστηκε μέλι Υμηττού Αττική, καθώς προμηθεύονταν θυμαρίσιο μέλι από τον Υμηττό. 

Αργότερα οι δύο επιχειρηματίες αγόραζαν θυμαρίσιο μέλι και από άλλες περιοχές της Αττικής, όπως Μεσόγεια, Μάνδρα κλπ. Το μέλι Υμηττού Αττικής μετεξελίχθηκε σε μέλι Αττική τύπου Υμηττού και στη συνέχεια έγινε το γνωστό σε όλους μας μέλι Αττική.

Τα δυο αδέρφια προχωρούν σε μια ενέργεια πρωτοποριακή που άλλαξε ριζικά τον μέχρι τότε τρόπο εμπορίας και διακίνησης του μελιού προσφέροντας το ελληνικό μέλι σε μικρές συσκευασίες, με την επωνυμία μέλι Aττική. 

Σήμερα, στη διοίκηση της εταιρείας είναι τα παιδιά και τα εγγόνια του Παναγιώτη Πίττα. Η αμιγώς ελληνική εταιρεία συλλέγει κάθε χρόνο περίπου 2.500 τόνους μελιού από 2.000 Έλληνες μελισσοκόμους, είτε απευθείας είτε μέσω συνεταιρισμών από όλη τη χώρα. Στην αγορά πωλούνται σε ετήσια βάση κοντά 2.000 τόνοι μέλι, διαφόρων ποικιλιών -από θυμάρι, βότανα και άλλες ανθοφορίες, δάσους, θυμάρια των ελληνικών νησιών, Ελάτης, ελληνική γύρη, ελληνικός βασιλικός πολτός, καθώς και άλλα προϊόντα με μέλι, όπως ταχίνι, χαλβάς, λουκούμια. 

Η εν εξελίξει οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την προηγούμενη δύσκολη -από πλευράς καιρικών συνθηκών- διετία, που όχι μόνο περιόρισε την ανθοφορία, αλλά σημαδεύτηκε και από απώλεια ζωϊκού κεφαλαίου κατέστησε πιο αναγκαία από ποτέ την ενίσχυση των μελισσοκόμων. «Η εταιρεία Αττική-Πίττας επέλεξε την ενίσχυση της ρευστότητας των παραγωγών-μελισσοκόμων μέσω του προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς, με σκοπό την αύξηση της παραγωγικής τους δυνατότητας, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την ανάπτυξη του μελισσοκομικού κλάδου» τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αττική – Πίττα,  Γεώργιος Πίττας.

Η εταιρεία έχει εξαγωγική δραστηριότητα σχεδόν ενός αιώνα. Μέρος της παραγωγής της εξάγεται από τη δεκαετία του ΄30, οπότε και καταγράφονται οι διακρίσεις και τα βραβεία που αποσπούν στις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις. Τα πρώτα βραβεία ήταν το 1932 από τη Διεθνή Γενική Εμπορική Έκθεση στο Λονδίνο και το 1937 το Χρυσό Βραβείο στη Διεθνή Έκθεση στο Παρίσι. 

Σήμερα οι εξαγωγές της είναι γύρω στο 15% του τζίρου ‘Και έχουμε βάλει στόχο να πιάσουμε το 20%,” λέει ο Γ. Πίττας. Καταναλωτές πλέον των 37 χωρών και στις 5 ηπείρους γεύονται το ελληνικό μέλι Αττική, το οποίο αποτελεί συνδυασμό διαφόρων ελληνικών ποικιλιών μελιού από θυμάρι, βότανα, άλλες ανθοφορίες, δάσους, καθώς και χαλβά.

Κάρτα ρευστότητας σε 19.000 μελισσοκόμους μέσω Συνεταιρισμών και Συμβολαιακής Γεωργίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;