19.6 C
Athens
Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΝΕΡΟΚίνηση Πολιτών για το Νερό: Και χημική καταστολή ενάντια στους κατοίκους των...

Κίνηση Πολιτών για το Νερό: Και χημική καταστολή ενάντια στους κατοίκους των Σταγιατών

Κάτοικοι του χωριού κατέθεσαν εξώδικη αναφορά στον Άρειο Πάγο 
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό:
“Μετά την αστυνομική και δικαστική καταστολή που υφίστανται κάτοικοι των Σταγιατών  (δικάζονται τρεις  κάτοικοι του χωριού στις 20/11) στον αγώνα τους για την προστασία του Νερού, εδώ και μια βδομάδα αισθάνονται στο πετσί τους και τη χημική καταστολή! Το νερό που τρέχει από τις βρύσες των σπιτιών μυρίζει αφόρητα χλώριο ενώ πολλαπλασιάζονται τα παράπονα για δερματολογικές και όχι μόνο, ενοχλήσεις.
Το πρόβλημα ξεκίνησε στις αρχές της  προηγούμενης βδομάδας και συμπίπτει χρονικά με την εγκατάσταση  νέου χλωριωτή, με αφορμή τη δολιοφθορά που, όπως υποστηρίζει η ΔΕΥΑΜΒ, σημειώθηκε στην κεντρική δεξαμενή του χωριού. Με ανακοίνωσή της στα τοπικά ΜΜΕ, η επιχείρηση κάλεσε τους κατοίκους να μη χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου για πόση και μαγείρεμα μέχρι νεοτέρας. 
Ωστόσο αρκετοί κάτοικοι του χωριού λόγω αδυναμίας πρόσβασης στα ΜΜΕ ή προμήθειας πηγαίου ή εμφιαλωμένου νερού, συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους, ενώ όπως απέδειξαν σχετικές μετρήσεις από εξουσιοδοτημένο μικροβιολογικό εργαστήριο, όλος ο πληθυσμός απειλείται, καθότι η οποιαδήποτε υπέρβαση του υπολειμματικού χλωρίου καθιστά το νερό ακατάλληλο για κάθε χρήση όπως το μπάνιο, το πλύσιμο των χεριών, κλπ. 
Το υπολειμματικό χλώριο σε τρία σημεία του δικτύου, κοντά στη δεξαμενή, στη μέση και στην άκρη, μετρήθηκε στην τιμή των  2,2mg/l,  11πλάσια ως 5πλάσια της αποδεκτής τιμής υπολειμματικού χλωρίου στο πόσιμο νερό σε όλο τον κόσμο (0,5 mg/l στην άκρη του δικτύου ως 0,4mg/l  κοντά στη δεξαμενή) , και παραπάνω από 3πλάσια από το ανώτερο επιτρεπόμενο όριο στις κολυμβητικές δεξαμενές, όπως ορίζεται από την Ελληνική νομοθεσία!!!
Δυστυχώς αυτό που συμβαίνει με το νερό στις Σταγιάτες δεν είναι  απλά μια υπέρβαση αλλά μια συνειδητή πράξη από ανεύθυνους ανθρώπους, με δεδομένο ότι όπως σημειώνεται στην τελευταία ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ, η διαδικασία είναι υπό στενή παρακολούθηση από τους υπεύθυνους χημικούς της εταιρείας.
Κάτοικοι του χωριού κατάφυγαν αμέσως στη δικαιοσύνη, υποβάλλοντας εξώδικη αναφορά (παρακάτω) στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όσο και στην εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου και την διεύθυνση Υγείας.
Ως Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό, καταγγέλλουμε σε όλους τους αρμόδιους φορείς το γεγονός αυτό και τους καλούμε να εντοπίσουν και να οδηγήσουν τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη και να  λάβουν επιτέλους υπόψη τον 7ετή δίκαιο αγώνα τον κατοίκων των Σταγιατών και όλων των χωριών του Πηλίου, για καθαρό χωρίς χημικά πηγαίο πόσιμο νερό.
ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΑΡΧΗ
 
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΑΝΑΦΟΡΑ
 
Προς
 
Την Εισαγγελία Αρείου Πάγου, Θέμιδος Μέλαθρον, Λ. Αλεξάνδρας 121,11522, Αθήνα.  
 
Κοινοποιούμενη : 
 
1.      Στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Μαγνησίας και ΠΕ Σποράδων, Ελ. Βενιζέλου και Αναλήψεως, στο Βόλο.
 
2.      Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, Δικαστικό Μέγαρο, Ελ.Βενιζέλου
 
( Ιωλκού) 39. 
 
 
Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, 
 
βρισκόμαστε στην εξαιρετικά δυσμενή θέση να σας αναφέρουμε τα παρακάτω με την ένδειξη του κατεπείγοντος λόγω της σοβαρότητας του θέματος που προέκυψε αυτές τις ημέρες στο χωριό μας, τις Σταγιάτες Πηλίου.  
 
Οι Σταγιάτες βρίσκονται στο βουνό του Πηλίου σε υψόμετρο 340 μέτρα και κατοικούνται πλέον από λιγότερους από 80 μόνιμους κατοίκους. Το χωριό υδροδοτείται από κλειστό δίκτυο ύδρευσης μήκους 3 χιλιομέτρων περίπου που ξεκινάει από την πηγή που υδροδοτεί το χωριό (πηγή υδροληψίας), διοχετεύεται στο αντλιοστάσιο που βρίσκεται στο Σχολείο του χωριού, και με μηχανικά μέσα συγκεντρώνεται σε μια δεξαμενή 40 περίπου κυβικών και απο εκεί μερικά διοχετεύεται στο δίκτυο με φυσική ροή και εν μέρει σε μια άλλη δεξαμενή που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση 17 κυβικών μέτρων περίπου. 
 
Για το δίκτυο αυτό υπεύθυνη σε πρώτο βαθμό είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Μείζονος (Περιοχής) Βόλου ( ΔΕΥΑΜΒ). Πρόσφατα η ΔΕΥΑΜΒ προέβη σε ανακοίνωση απαγόρευσης χρήσης νερού για ανθρώπινη κατανάλωση ισχυριζόμενη ότι κατόπιν μέτρησης προέκυψε μικροβιακή επιβάρυνση του δικτύου του χωριού μας, χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένα, ως οφείλει εκ του νόμου,  σε ποιές εργασίες υγειονομικής αναγνώρισης έχει προβεί το προηγούμενο διάστημα και αν αυτή η μικροβιακή επιβάρυνση έχει προκύψει εκτάκτως ή λόγω πλημμελούς υγειονομικής συντήρησης του δικτύου. 
 
Στη συνέχεια και μόλις στις 25/9/2017 προχώρησε σε τοποθέτηση χλωριωτή  που παρεμβαίνει στο ως άνω δίκτυο με την προσθήκη υποχλωριώδους νατρίου. Η προσθήκη αυτή έγινε αμέσως αντιληπτή από όλους τους κατοίκους του χωριού λόγω της εμφανούς αλλοίωσης της ποιότητας του νερού, την έντονη οσμή του χλωρίου και τις ενοχλήσεις που είχαμε στην κατ’οίκον χρήση του. 
 
Θορυβημένοι από την κατάσταση αυτή καλέσαμε  πιστοποιημένο Εργαστήριο Αναλύσεων Ποιοτικού Ελέγχου , το οποίο αφού έλαβε δείγμα κατά το νόμο, προέβη στη μέτρηση του υπολειμματικού χλωρίου στο νερό. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων τα επισυνάπτουμε στην παρούσα προκειμένου να γίνει αντιληπτός ο κατεπείγον χαρακτήρας της αναφοράς μας. Από τα επισυναπτόμενα δε, προκύπτουν με ακρίβεια τα σημεία δειγματοληψίας καθώς και ότι φροντίσαμε ώστε να μετρήσουμε το χλώριο σε διαφορετική απόσταση από τον χλωριωτή προκειμένου να έχουμε εντέλει ένα ασφαλές αποτέλεσμα το οποίο λόγω της σοβαρότητάς του  κρίναμε ότι επιβάλλεται να τεθεί υπόψιν σας . 
 
Διαπιστώνεται ευχερώς ότι  η  υπέρβαση του ορίου του χλωρίου στο υδρευτικό μας δίκτυο είναι  τουλάχιστον __10 πλάσια από αυτή που επιτρέπει ο νόμος. 
 
Ειδικότερα, ο νόμος  αναφέρει ως επιτρεπτό όριο ανίχνευσης χλωρίου στο νερό μετά από προσθήκη χλωριωτή το όριο 0,2 mg/l  ενώ στη δική μας περίπτωση οι μετρήσεις αναφέρονται σε  τουλάχιστον 2,2  mg/l.
 
Για το λόγο αυτό σας απευθύνουμε την παρούσα αναγκαζόμενοι από τις περιστάσεις που βιώνουμε στο Δήμο Βόλου, λόγω της έκτακτης συνθήκης της Δημοτικής Αρχής, να ζητήσουμε τη συνδρομή της Δικαιοσύνης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το μείζον θέμα : την υγεία του χωριού μας η οποία, δυστυχώς για εμάς, βρίσκεται  στα χέρια  ανθρώπων που, αν μην τι άλλο, δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει να ανιχνεύονται τόσο υψηλά όρια  υπολειμματικού χλωρίου σε ένα κλειστό δίκτυο ύδρευσης, τριών μόλις χιλιομέτρων που χρησιμοποιείται αυτή την εποχή από 30 σπίτια το πολύ. 
 
 Αιτούμεθα να προβείτε στα δέοντα, ως νόμος ορίζει και δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση απαιτηθεί για το θέμα αυτό, το οποίο για εμάς και για το χωριό μας είναι ζωτικής σημασίας και απόλυτης προτεραιότητας. 
 
 
 
Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα με τις προσαρτημένες σε αυτήν μετρήσεις που αναφέρονται αναλυτικά στο κείμενο, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και να την κοινοποιήσει α) στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Μαγνησίας και ΠΕ Σποράδων,που εδρεύει στο Βόλο, οδός Ελευθερίου Βενιζέλου και Αναλήψεως β) Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, Δικαστικό Μέγαρο,οδός Ελ.Βενιζέλου αρ.39, προς γνώση τους και για τις έννομες συνέπειες, αντιγράφοντας το περιεχόμενο αυτής μετά των προσαρτημένων ως άνω, στην οικεία έκθεση επίδοσης. 
 
 
Σταγιάτες, 28/9/2017″
Κίνηση Πολιτών για το Νερό: Και χημική καταστολή ενάντια στους κατοίκους των Σταγιατών
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;