20.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"Μάης των Παραμυθιών" - Νυχτερινή αφήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο και πολυγλωσσικές εκδηλώσεις

“Μάης των Παραμυθιών” – Νυχτερινή αφήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο και πολυγλωσσικές εκδηλώσεις

Εννέα αφηγητές θα ξεδιπλώσουν ιστορίες με γυναίκες πρωταγωνίστριες σε μια βραδιά-συνδιοργάνωση της ομάδας “Action Art” και του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, αυτήν την Κυριακή 19 Μαΐου.

Οκτώ γυναίκες και ένας άντρας, λάτρεις των παραμυθιών ή άνθρωποι που έχουν μυηθεί ή εμβαθύνει στην προφορική αφήγηση, θα επιλέξουν κάποιον από τους πολλούς ρόλους της γυναίκας, στην οικογένεια, στην κοινωνία, στον πολιτισμό και θα τον αναδείξουν μέσα από παραμύθια που μιλούν για τη δύναμη της θέλησης, τη θυσία, την πονηριά, το γινάτι, τη μαγεία.

Τρεις από τις αφηγήτριες θα μεταφέρουν επίσης ιστορίες σε ντοπιολαλιές της Σμύρνης, του Πόντου και της Θράκης σε μια ζωηρή συναφήγηση.

Στη βραδιά νυχτερινής αφήγησης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο που θα ξεκινήσει στις 20.00 και θα έχει διάρκεια 3,5 ωρών συμμετέχουν ο Jean Porcherot από τη Γαλλία και οι Λίλη Λαμπρέλλη, Ροδάνθη Δημητρέση, Χρυσάνθη Βουδούρη, Κατερίνα Κλεάρχου, Ναντίνα Κυριαζή, Στέλλα Τσατσαρώνη, Κατερίνα Παπαγεωργίου και Ελευθερία Συρμαλόγλου.

“Μάης των Παραμυθιών”

Η εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο εντάσσεται στον “Μάη των Παραμυθιών”, ευρύτερο πρόγραμμα σεμιναρίων και δράσεων, εμπνευσμένο από την πολυχρωμία, την πολυγλωσσία της πόλης, την επικοινωνία των ανθρώπων, που διοργανώνει κάθε άνοιξη η Action Art/Εικαστική Δράση, ομάδα για την προώθηση, αναβίωση και τη διάδοση της άυλης παγκόσμιας κληρονομιάς της τέχνης της προφορικής αφήγησης παραμυθιών.

Ο “Μάης των Παραμυθιών” ξεκίνησε με ένα σεμινάριο και τρεις αφηγήσεις το 2012 και σταδιακά προχώρησε, ανοίχτηκε, εμπλουτίστηκε με περισσότερες εκδηλώσεις και συνέργειες. Όλο το πρόγραμμα έχει σχέση με τη συνεργασία και την κοινωνική πλευρά του παραμυθιού” δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Ροδάνθη Δημητρέση, υπεύθυνη σχεδιασμού, αφηγήτρια της Action Art.

“Το παραμύθι είναι μια καρδιακή διαδικασία, ξυπνά το συναίσθημα και επικοινωνείς, υπάρχουν στιγμές που το κοινό αλληλεπιδρά, απαντά σε ερωτήσεις, αν και δεν καταλαβαίνει τη γλώσσα του αφηγητή” υπογράμμισε η κ. Δημητρέση.

Σήμερα το απόγευμα, στις 18.30, στο πλαίσιο της 7ης Γιορτή Πολυγλωσσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης η Action Art διοργανώνει το «Πολυγλωσσικό Εργαστήριο» στο καφέ Πολυγλωσσίας, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση νέοι αντλούν μέσω συνεντεύξεων από συνομήλικούς τους από διαφορετικές χώρες, καλώντας τους να μιλήσουν για τα έθιμα της άνοιξης στο εργαστήριο στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε.Ε. Erasmus+.

Πολυγλωσσική αφήγηση από έξι αφηγητές από έξι χώρες, Γαλλία, Ρωσία, Αρμενία, Ιταλία, Αλβανία, Τουρκία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Γιορτής Πολυγλωσσίας αύριο, Σάββατο στις 18:30 το απόγευμα στην αίθουσα νερού, στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

H Action Art διοργανώνει επίσης στις 20 Μαΐου δίγλωσση αφήγηση στο Γαλλικό Ινστιτούτο και πολυγλωσσικές αφηγήσεις σε σχολεία της Θεσσαλονίκης για παιδιά, γονείς και τη γειτονιά.

Είναι εκδηλώσεις ανοιχτές προς τη γειτονιά, όπως τα παραμύθια έφερναν μαζί τον κόσμο στις αυλές, στις συνοικίες, στις γειτονιές, έτσι και η Action Art επιχειρεί μία διαδικασία εξωστρέφειας, ανέφερε η κ. Δημητρέση.

Στο πλαίσιο του “Μάη των Παραμυθιών” διοργανώνονται το σεμινάριο Εκπαίδευση στην Αφήγηση με τους J. Porcherot, αφηγητή και ιδρυτή του Φεστιβάλ Nuit des Contes & Rencontres Contees/ Loire, στη Γαλλία, την Αίγλη Μπρούσκου, ανθρωπολόγο, ειδική ερευνήτρια του ελληνικού λαϊκού παραμυθιού και τη Ροδάνθη Δημητρέση, σεμινάριο «Τα διαφορετικά πρόσωπα της γυναίκας στα παραμύθια» και σεμινάριο για Σεμινάριο για τους καθηγητές της γαλλικής γλώσσας & γαλλόφωνους.

“Τα σεμινάρια που στοχεύουν στην εκπαίδευση για την αφήγηση παρακολουθούν ομάδες, εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, ειδικοί στους τομείς της υγείας, των κοινωνικών επιστημών, του πολιτισμού. Τα παρακολουθούν και άνθρωποι που απλά θέλουν να γίνουν καλοί αφηγητές, γιαγιάδες που όπως λένε θέλουν να λένε καλύτερα τα παραμύθια στα εγγόνια, στην πραγματικότητα όμως έρχονται για τον εαυτό τους” τόνισε η κ. Δημητρέση.

Υπάρχει το θεωρητικό κομμάτι, με τις τεχνικές αφήγησης αλλά και το πρακτικό. Δεν χρειάζεται να διαβάσει κανείς χιλιάδες βιβλία για να γίνει καλός αφηγητής, θέλει πολύ δουλειά και προσωπική διαδρομή. Να σκύψει μέσα στο εαυατό του, να είναι αυθεντικός και ανοιχτός στο κοινό, να λέει και δικές του αλήθειες. Να δείχνει τον εαυτό του. Σκοπός δεν είναι να κάνει μία απαγγελία, είναι με το παραμύθι να αγγίξει το κοινό, χρειάζεται να έχει ενεργητικούς ακροατές” τόνισε η αφηγήτρια, υπεύθυνη σχεδιασμού της Action Art.

Το πρόγραμμα του “Μάη των Παραμυθιών” αναλυτικά στην ιστοσελίδα action-art.gr.

"Μάης των Παραμυθιών" - Νυχτερινή αφήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο και πολυγλωσσικές εκδηλώσεις
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;