29 C
Athens
Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022
ΑρχικήΝΕΑΜε ένα σακούλι σπόρους από τη γη που αγάπησε, έφτασε μέχρι τα...

Με ένα σακούλι σπόρους από τη γη που αγάπησε, έφτασε μέχρι τα Harrods

Ξεκίνησε από ένα  πολύ μικρό χωριό 30 κατοίκων στα ανατολικά του νομού Καρδίτσας. Εδώ, ο γεωργός Αλέξανδρος Γκουσιάρης έφτιαξε μια οικοτεχνία  ξεκινώντας με την παραγωγή οργανικών προιόντων τομάτας. 

Σήμερα τα προιόντα του βρίσκονται  στα ράφια του περίφημου βρετανικού πολυκαταστήματος Harrods,  σε καταστήματα  στη Χονολουλού  ενώ έχουν κατακτήσει και την αγορά των ΗΠΑ.

Ο Αλέξανδρος Γκουσιάρης σπούδασε μαθηματικός στο Ηράκλειο Κρήτης αλλά σε νεαρή ηλικία αποφάσισε  να ασχοληθεί αρχικά με τα μελίσσια, καθώς η οικογενειακή παράδοση με το μέλι βρίσκεται πίσω, στα τέλη του 19ου αιώνα.

Το 1989, η ασχολία αυτή εισέρχεται σε σχεδόν  επαγγελματική τροχιά,  αφού εκπαιδεύτηκε σαν επιμορφωτής μελισσοκομίας στο ΑΠΘ.

Το 1997 αρχίζει η εξαγωγική δραστηριότητα και από το 2000 άρχισε  την  καλλιέργεια τομάτας σε μεγαλύτερη κλίμακα, με την καθοριστική συνεργασία της οικογένειας του Χρήστου Τάκα και της Όλγας Λωρίδα, στο χωριό Φύλλο της Καρδίτσας.

 «Ο σπόρος που χρησιμοποιήθηκε τότε», λέει στο ΑΠΕ  ο κ. Γκουσιάρης, «και που συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε έως σήμερα καλλιεργείται ανελλιπώς, από τις αρχές του 1900 στην ευρύτερη οικογένειά μας και ο τρόπος παστερίωσης παραμένει ίδιος με αυτόν που εφάρμοζαν από την εποχή του Μεσοπολέμου, αλλά με σύγχρονα πια μέσα, που διασφαλίζουν την ασφάλεια των προϊόντων της τομάτας μας».

Το 2008 παράγονται τα πρώτα προϊόντα τομάτας («τομάτα στραγγιστή» και έτοιμες σάλτσες) σε πλήρες βιολογικό στάδιο και αρχίζει η διανομή τους και στην ελληνική αγορά, ενώ το 2013 αρχίζει δειλά δειλά η καλλιέργεια οσπρίων με την παραγωγή μιας ποσότητας φακής, ενώ τη φετινή χρονιά παράχθηκαν, εκτός από φακές και ρεβύθια, μαυρομάτικα φασόλια, σιτάρι και πλιγούρι, ενώ στα άμεσα σχέδια είναι η και η παραγωγή περισσότερων προϊόντων τομάτας και οσπρίων.

“Κληρονομήσαμε”, προσθέτει, “ένα σακούλι σπόρους και αγαπήσαμε τη γη που τους μεγαλώνει, σεβαστήκαμε τους τρόπους καλλιέργειας και επεξεργασίας που εφάρμοζαν πριν από την εντατικοποίηση των καλλιεργειών και με κόπο, τεχνογνωσία και πειραματισμό καταφέραμε να παράγουμε προϊόντα που ξαναγεννούν τις γεύσεις εκείνες, που είχαν ξεχαστεί. Διατηρούμε, καλλιεργούμε και διαδίδουμε όσο περισσότερους σπόρους παλιών ποικιλιών μπορούμε”.

Με ένα σακούλι σπόρους από τη γη που αγάπησε, έφτασε μέχρι τα Harrods
Με ένα σακούλι σπόρους από τη γη που αγάπησε, έφτασε μέχρι τα Harrods
Με ένα σακούλι σπόρους από τη γη που αγάπησε, έφτασε μέχρι τα Harrods

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ