έχει αποφασίσει πριν απο τα Χριστούγεννα. Κάτι που έχουν προαναγγείλει τόσο ο Γ. Δραγασάκης, όσο και ο Δ. Τζανακόπουλος.
αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης,
ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω
πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.
Στην Ελλάδα, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με το σύνολο των δανείων ανέρχεται στο 44,9%, διατηρώντας την πρώτη θέση στην ΕΕ με το μεγαλύτερο ποσοστό.
Αμέσως μετά είναι η Πορτογαλία (11,7%), η Ιταλία (10%), η Ιρλανδία (8,5%) και η Σλοβενία (7,4%) σε σχέση με 15,5%, 12,2%, 11,6% και 11,4%, αντίστοιχα, το 2017.
– Η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας κυβέρνησης-τραπεζών για τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου και τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για την επιδότηση των επιλέξιμων δανειοληπτών, αλλά και τα κεφαλαιακά και εποπτικά δεδομένα των τραπεζών.
– Η παράταση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας έως το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου σε αυτό το διάστημα να διαμορφωθεί από κοινού το νέο αναγκαίο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και του πτωχευτικού δικαίου των ιδιωτών.
“Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τον τραπεζικό κλάδο, κυρίως τα θέματα της πρώτης κατοικίας και είχαμε μια θετική προσέγγιση”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την ΕΕΤ.
Ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι “και οι δυο πλευρές θέλουν να βρουν λύσεις που προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο και την πρώτη κατοικία, αλλά κυρίως διασφαλίζουν την ευρωστία και την προοπτική του τραπεζικού συστήματος”.
Σε ερωτήματα για το αν παρατείνεται ο νόμος Κατσέλη για δύο μήνες ανέφερε ότι “θα αποφασίσει η κυβέρνηση, δεν είναι δικό μας θέμα αυτό”, “θα αποφασίσει η κυβέρνηση και θα ανακοινώσει αν θα επεκτείνει τον νόμο Κατσέλη ή όχι”.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enallaktikoς.gr η καθυστέρηση για την υπογραφή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου
οφείλεται στην διαπραγμάτευση, που γίνεται μέχρι αυτή την στιγμή, για
το αν θα συμπεριληφθεί στην ίδια πνπ η μείωση του ΦΠΑ στα πέντε ελληνικά
νησιά, τα οποία φιλοξενούν τους περισσότερους πρόσφυγες.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δανειστές έχουν βάλει πρόταση μείωσης του ανώτατου σημερινού ορίου των 280.000 ευρώ στα 100.000 ευρώ, όπως φέρονται να ζητούν και οι τράπεζες, ενώ συζητείται και το κυπριακό μοντέλο «Εστία».
Το μοντέλο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει «κούρεμα» της οφειλής, χαμηλότερο επιτόκιο και επιδότηση από το κράτος του 1/3 της δόσης του δανείου, ή ακόμα και του ½ για τα πλέον αδύναμα νοικοκυριά.
Και αυτά με το δεδομένο ότι οι δανειστές, αφενός δεν θέλουν καμία παράταση του νόμου Κατσέλη, αφετέρου, για την περίπτωση που συμφωνηθεί ένα διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, θέτουν τον πήχη προστασίας κάτω από τις 100.000 ευρώ (στα 70.000 – 80.000 ευρώ –περίπου δηλαδή στο μισό από αυτό που ισχύει σήμερα).
Σήμερα ο νόμος Κατσέλη προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμό εφόσον η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικο (το ποσό προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 για ζευγάρι, 240.000 για οικογένεια με ένα παιδί, 260.000 για οικογένεια με δύο παιδιά και 280.000 για οικογένεια με τρία παιδιά) και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
Το όριο είναι ένα μόνο από τα ζητήματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι, αφού ο νέος νόμος-πλαίσιο περιλαμβάνει μια σειρά ουσιαστικών παραμέτρων, όπως με βάση ποια αξία θα υπολογίζονται τα όρια ένταξης, αν δηλαδή θα είναι η αντικειμενική ή η εμπορική.
Σε αυτό που συμφωνούν οι δύο πλευρές είναι ότι είναι αναγκαίο να προστατευτεί η πρώτη κατοικία για τους πραγματικά αδύναμους.
Στο τραπέζι βρίσκεται το κυπριακό σχέδιο «ΕΣΤΙΑ», το οποίο προβλέπει επιδότηση του 1/3 της οφειλής για τους πραγματικά αδύναμους.