13.7 C
Athens
Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑΟυρές και σήμερα στα Ειρηνοδικεία: Θα παραταθεί για δύο μήνες ο νόμος...

Ουρές και σήμερα στα Ειρηνοδικεία: Θα παραταθεί για δύο μήνες ο νόμος Κατσέλη; Τι συμφωνήθηκε στην συνάντηση Τσίπρα-Τραπεζιτών

Ουρές και σήμερα στα Ειρηνοδικεία δεδομένου ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για δίμηνη παράταση του νόμου Κατσέλη δεν είχε μέχρι σήμερα υπογραφεί απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρ όλο που το Υπουργικό Συμβούλειο το
έχει αποφασίσει πριν απο τα Χριστούγεννα. Κάτι που έχουν προαναγγείλει τόσο ο Γ. Δραγασάκης, όσο και ο Δ.  Τζανακόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enallaktikoς.gr η καθυστέρηση για την υπογραφή της  πράξης νομοθετικού περιεχομένου οφείλεται στην διαπραγμάτευση, που γίνεται μέχρι αυτή την στιγμή, για το αν θα συμπεριληφθεί στην ίδια πνπ η μείωση του ΦΠΑ στα πέντε ελληνικά νησιά,  τα οποία φιλοξενούν τους περισσότερους πρόσφυγες.



Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν σήμερα  οι τραπεζίτες
Στην σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, το θέμα ήταν η αλλαγή του πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της κυβέρνησης  ο
αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης,
ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω
πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια

Στην Ελλάδα, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με το σύνολο των δανείων ανέρχεται στο 44,9%, διατηρώντας την πρώτη θέση στην ΕΕ με το μεγαλύτερο ποσοστό.

Ακολουθεί η Κύπρος με το 28,1% του συνόλου των δανείων να είναι μη εξυπηρετούμενα, καταγράφοντας  μείωση κατά 16% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017 (33,4% επί του συνόλου των δανείων).

Αμέσως μετά είναι η Πορτογαλία (11,7%), η Ιταλία (10%), η Ιρλανδία (8,5%) και η Σλοβενία (7,4%) σε σχέση με 15,5%, 12,2%, 11,6% και 11,4%, αντίστοιχα, το 2017.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε σήμερα:

– Η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας κυβέρνησης-τραπεζών για τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου και τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για την επιδότηση των επιλέξιμων δανειοληπτών, αλλά και τα κεφαλαιακά και εποπτικά δεδομένα των τραπεζών.

– Η παράταση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας έως το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου σε αυτό το διάστημα να διαμορφωθεί από κοινού το νέο αναγκαίο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και του πτωχευτικού δικαίου των ιδιωτών.

Το βασικό εργαλείο του σχεδίου που περιέγραψε ο πρωθυπουργός είναι: η επιδότηση των δόσεων αποπληρωμής σε δανειολήπτες από την πλευρά της Πολιτείας και οι διευκολύνσεις από την πλευρά των τραπεζών στις πληρωμές (επιμηκύνσεις και κούρεμα).


Ουρές και σήμερα στα Ειρηνοδικεία: Θα παραταθεί για δύο μήνες ο νόμος Κατσέλη; Τι συμφωνήθηκε στην συνάντηση Τσίπρα-Τραπεζιτών


Ν. Καραμούζης: Θα αποφασίσει η κυβέρνηση για τον νόμο Κατσέλη

“Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τον τραπεζικό κλάδο, κυρίως τα θέματα της πρώτης κατοικίας και είχαμε μια θετική προσέγγιση”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την ΕΕΤ.

Ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι “και οι δυο πλευρές θέλουν να βρουν λύσεις που προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο και την πρώτη κατοικία, αλλά κυρίως διασφαλίζουν την ευρωστία και την προοπτική του τραπεζικού συστήματος”.

“Είμαστε σε σωστό δρόμο”, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΤ.

Σε ερωτήματα για το αν παρατείνεται ο νόμος Κατσέλη για δύο μήνες ανέφερε ότι “θα αποφασίσει η κυβέρνηση, δεν είναι δικό μας θέμα αυτό”, “θα αποφασίσει η κυβέρνηση και θα ανακοινώσει αν θα επεκτείνει τον νόμο Κατσέλη ή όχι”.

“Δεν μπορώ να σχολιάσω, είμαστε σε αρχικό στάδιο συζητήσεων”, απάντησε ο κ. Καραμούζης ερωτηθείς εάν το πλαίσιο προστασίας μετά τον νόμο Κατσέλη θα είναι με μειωμένη αξία.
Η πράξης νομοθετικού περιεχομένου δεν έχει, μέχρι σήμερα, υπογραφεί
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, έχει προαναγγείλει παράταση των ισχυουσών διατάξεων, μέσω πράξης νομοθετικού περιεχομένου, ώστε να συμφωνηθεί στη συνέχεια το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Κάτι που θα πρέπει να υπογραφεί απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enallaktikoς.gr η καθυστέρηση για την υπογραφή της  πράξης νομοθετικού περιεχομένου
οφείλεται στην διαπραγμάτευση, που γίνεται μέχρι αυτή την στιγμή, για
το αν θα συμπεριληφθεί στην ίδια πνπ η μείωση του ΦΠΑ στα πέντε ελληνικά
νησιά,  τα οποία φιλοξενούν τους περισσότερους πρόσφυγες.

Με ορίζοντα την επίσκεψη των δανειστών στην Αθήνα στο τέλος Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής εποπτείας, κυβέρνηση και τράπεζες έχουν μπροστά τους μία σκληρή διαπραγμάτευση και για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα αντικαταστήσει τον ν.3869/2010.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δανειστές έχουν βάλει πρόταση μείωσης του ανώτατου σημερινού ορίου των 280.000 ευρώ στα 100.000 ευρώ, όπως φέρονται να ζητούν και οι τράπεζες, ενώ συζητείται και το κυπριακό μοντέλο «Εστία».

Το μοντέλο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει «κούρεμα» της οφειλής, χαμηλότερο επιτόκιο και επιδότηση από το κράτος του 1/3 της δόσης του δανείου, ή ακόμα και του ½ για τα πλέον αδύναμα νοικοκυριά.

Ωστόσο, απομένει να φανεί κατά πόσον οι τράπεζες θα δεχτούν το ύψος του επιτοκίου, του «κουρέματος», αλλά και των εξασφαλίσεων που θα προτείνει η κυβέρνηση.

Και αυτά με το δεδομένο ότι οι δανειστές, αφενός δεν θέλουν καμία παράταση του νόμου Κατσέλη, αφετέρου, για την περίπτωση που συμφωνηθεί ένα διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, θέτουν τον πήχη προστασίας κάτω από τις 100.000 ευρώ (στα 70.000 – 80.000 ευρώ –περίπου δηλαδή στο μισό από αυτό που ισχύει σήμερα).

Σήμερα ο νόμος Κατσέλη προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμό εφόσον η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικο (το ποσό προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 για ζευγάρι, 240.000 για οικογένεια με ένα παιδί, 260.000 για οικογένεια με δύο παιδιά και 280.000 για οικογένεια με τρία παιδιά) και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

 Η λογική πίσω από τη δραστική μείωση του πήχη είναι να απελευθερωθεί σημαντικό τμήμα των στεγαστικών κόκκινων δανείων που βρίσκονται στον «πάγο», ώστε να προχωρήσουν σε επιτάχυνση των πλειστηριασμών οι τράπεζες.
Σε πρόσφατη επιστολή της, η επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ (SSM), Ντανιέλ Νουί, τάχθηκε υπέρ της αύξησης των πλειστηριασμών στην Ελλάδα προκειμένου να επιτύχουν οι τράπεζες τους φιλόδοξους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων. Κάτι τέτοιο, όμως, θα λειτουργούσε ως «ωρολογιακή βόμβα» για την κυβέρνηση εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Το όριο είναι ένα μόνο από τα ζητήματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι, αφού ο νέος νόμος-πλαίσιο περιλαμβάνει μια σειρά ουσιαστικών παραμέτρων, όπως με βάση ποια αξία θα υπολογίζονται τα όρια ένταξης, αν δηλαδή θα είναι η αντικειμενική ή η εμπορική.

Σε αυτό που συμφωνούν οι δύο πλευρές είναι ότι είναι αναγκαίο να προστατευτεί η πρώτη κατοικία για τους πραγματικά αδύναμους.

Σε κάθε περίπτωση, τράπεζες και δανειστές θέλουν να αποτρέψουν το φαινόμενο να χρησιμοποιείται η ευνοϊκή ρύθμιση ως καταφύγιο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι τράπεζες,  ανέρχονται στο 25-30% των «κόκκινων οφειλετών».
Στο τέλος του 2018, βρίσκονται σε εκκρεμότητα περίπου 135.000 υποθέσεις  για συνολικές οφειλές 13 δισ. ευρώ.
Από τα ανοίγματα αυτά, τα 7 δισ. ευρώ αφορούν σε οφειλές που έχουν ήδη καταγγελθεί.

Στο τραπέζι  βρίσκεται το κυπριακό σχέδιο «ΕΣΤΙΑ», το οποίο προβλέπει επιδότηση του 1/3 της οφειλής για τους πραγματικά αδύναμους.

Δεδομένου ότι έχει ήδη εφαρμοστεί, το εν λόγω σχέδιο αποτελεί εύλογη βάση για την κατάρτιση του διάδοχου καθεστώτος, ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από την κατάληξη που θα έχει το παζάρι δανειστών – κυβέρνησης.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!