22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΠοιος έμεινε να συγκριθούμε;

Ποιος έμεινε να συγκριθούμε;

 

Ποιος έμεινε να συγκριθούμε; Γράφει η Μυρτώ Δαγκούλη – Κυριάκογλου – Διδάσκουσα – ερευνήτρια, Πανεπιστήμιο Μάλμε , Σουηδία.

Αν και οι συγκρίσεις στην εποχή της πανδημίας ανάμεσα σε χώρες είναι άκρως ανεδαφικές, η κατάσταση στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο καθώς και οι επαναλαμβανόμενες διακηρύξεις της κυβέρνησης για την επιτυχία της με ωθούν να κάνω τη σύγκριση που τώρα τρέμει η κυβέρνηση ανάμεσα στην «ανεύθυνη Σουηδία» και την εγκλεισμένη Ελλάδα.

 

 

Ποιος έμεινε να συγκριθούμε;

Νέοι θάνατοι από κορωνοϊό σε Ελλάδα (Greece, μπλε γραμμή) και Σουηδία (Sweden, κόκκινη γραμμή).

 

Ποιος έμεινε να συγκριθούμε;

Συνολικοί θάνατοι από κορωνοϊού κατά τη διάρκεια του χρόνου σε Ελλάδα (Greece, μπλε γραμμή) και Σουηδία (Sweden, κόκκινη γραμμή)

Στο πρώτο κύμα που βιώσαμε στη Σουηδία, η χώρα υπέφερε πολλούς θανάτους ανθρώπων μεγάλης ηλικίας κυρίως λόγω αποτυχίας να προστατεύσουν τους οίκους ευγηρίας. Τότε διατεινόμασταν ότι μία τέτοια τραγωδία στην Ελλάδα δεν θα πέρναγε έτσι αναίμακτα. Πιστεύαμε ότι μία τόσο πολυπληθής απώλεια θα έριχνε την κυβέρνηση, θα επικρατούσε εθνικό πένθος. Αντ’αυτού, ο κόσμος φαινόταν να απολαμβάνει την ελευθερία του σε μεγάλο βαθμό. Ειδικά στις μεγάλες γιορτές (το θερινό ηλιοστάσιο), παρόλο που δεν επιτρέπονταν οι μεγάλοι εορτασμοί, κάποιοι Σουηδοί ταξίδευαν και γιόρταζαν με παρέες και οικογένειες. (Πολιτικά και κοινωνικά τελικά αποδεικνύεται ότι η απώλεια τόσων ζωών έγινε άκρως αισθητή και θα πληρωθεί με ψήφους και διεκδικήσεις από το κράτος πρόνοιας.) Είχαμε λοιπόν μία πολύ λανθασμένη εκτίμηση για το φαντασιακό της οικογένειας για τους Σουηδούς. Πιστεύαμε ότι αυτό που παρατηρούσαμε είχε να κάνει και με το θεσμό της οικογένειας στη Σουηδία ενώ στην Ελλάδα η καίρια θέση των γιαγιάδων/παππούδων στη διευρυμένη οικογένεια, λόγω σε μεγάλο βαθμό της οικειοθελούς προσφοράς τους ως φροντιστές των εγγονιών που υποκαθιστά το ανεπαρκές κράτος πρόνοιας, θα έφερνε πολύ μεγαλύτερες αντιδράσεις…

Έλα όμως που η Ελλάδα ένα χρόνο μετά – που θα έπρεπε οι αρχές να είχαν μάθει πια από τα άπειρα λάθη τους – πλησιάζει τον αριθμό των θανόντων της μακρινής και «κρύας» χώρας. Μάλιστα, όλο αυτό το μακελειό φαίνεται να το παρακολουθεί ο κόσμος ασκαρδαμυκτί από αμηχανία, κούραση, απόγνωση και ανάγκη για μικρές και εκτονωτικές απολαύσεις/αποδράσεις – εάν εξαιρέσουμε τις μέρες διαδηλώσεων τους πρώτους μήνες του 2021. Παράλληλα, το κράτος επιδεικνύει περίσσιο ζήλο να ανοίξει διάφορους τομείς της οικονομίας θυσιάζοντας τους ντόπιους που για τόσους μήνες έμειναν κλεισμένοι. Γιατί;;; Για να κεφαλαιοποιήσει για δεύτερο καλοκαίρι η κυβέρνηση τις θυσίες του ντόπιου πληθυσμό σε έσοδα από άτομα που δουλεύουν σε οικονομίες πιο εύρωστες. Αλλά πάμε πίσω στη Σουηδία…

Στη Σουηδία οι αποφάσεις παίρνονται από την κυβέρνηση η οποία όμως συμβουλεύεται και σέβεται τις προτάσεις του Πρακτορείου Δημόσιας Υγείας (Folkhälsomyndigheten) και αν και δεν είναι υποχρεωμένη, το να παραβλέψει τις προτάσεις αυτού του ανεξάρτητου οργανισμού θα ήταν πολιτικά ριψοκίνδυνο. Ο οργανισμός είναι ανεξάρτητη από κάθε πολιτικό κόμα και απαγορεύεται διά νόμου η επέμβαση υπουργών στις αποφάσεις της βάση του συντάγματος της χώρας. Ο οργανισμός αυτός έχει μία επιτροπή που έχει κι αυτή τον «Τσιόδρα» της (Tegnell) όμως αυτός αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του και δεν τους καλύπτει/επηρεάζει καμία κυβέρνηση ή προστατεύει κάποιο έκτακτο νομοθέτημα (βλέπε τροπολογία για το ακαταδίωκτο). Μόνο και μόνο η παραδοχή της λάθος εκτίμησης τόσο από τον επικεφαλή επιδημιολόγο αλλά και από τον πρωθυπουργό της χώρας και το βασιλιά (?) δείχνε αν μη τι άλλο, ένα σεβασμό στην αντίληψη των πολιτών. Κανένας Μωυσής, κανείς μεσσίας…

Για να γνωρίζουν όλοι την αλήθεια και να μην ακούγονται μόνο δηλώσεις από ‘Έλληνες στη Σουηδία’ που υπέφεραν και βίωσαν στο πετσί τους την παγωμένη αντιμετώπισή των Σκανδιναβών: στη Σουηδία ήδη από το καλοκαίρι μπορούσε ο κάθε πολίτης να κάνει τεστ για να γνωρίζει εάν έχει προσβληθεί ή όχι. Κάθε πολίτης μπορεί να κάνει απεριόριστο αριθμό τεστ που τα παραλαμβάνει  και τα επιστρέφει κάποιος άλλος από οποιοδήποτε φαρμακείο (αυτό γίνεται για να μην τρέχει κάποιος με συμπτώματα στο φαρμακείο). Εάν νοσήσεις, παραμένεις σπίτι και μόνο εάν έχεις πρόβλημα να αναπνεύσεις μπορείς να μεταβείς στο νοσοκομείο με δικά σου μέσα εκτός εάν η κατάσταση είναι κρίσιμη όπου εκεί γίνεται διακομιδή. Εκτός από ηλικιωμένους – τυπικά άνω των 75 ετών – που εγκαλούνταν/ουνται να παραμείνουν σπίτια τους κατά τα κύματα της πανδημίας καθώς και όσοι αντιμετωπίζουν άλλες επιβαρυντικές νοσηρότητες, όλες οι άλλες πληθυσμιακές ομάδες δεν έχουν βιώσει λοκντάουν, εγκλεισμό, συνωστισμό στα σπίτια λόγω κλειστών σχολείων κλπ. Δεν έχουν τραυματιστεί ψυχικά ούτε παιδιά, ούτε έφηβοι (οι οποίοι είναι οι μόνοι που κάνουν online μαθήματα αλλά είναι ελεύθεροι να βγαίνουν και να κοινωνικοποιούνται), ούτε νέοι πέρα από τη ζημιά που έχουμε όλοι υποστεί από τη γενικότερη ανασφάλεια και ανησυχία. Όσοι ζουν στη Σουηδία, πέρα από τις ομάδες υψηλού κινδύνου, δεν έχασαν όχι ένα χρόνο αλλά ούτε μήνα από τη ζωή τους. Δεν τα γράφω για να ζηλέψει κάποιος απλά για να αντιληφθούμε λίγο την κοροϊδία της ελληνικής κυβέρνησης που χρησιμοποιεί νούμερα και σειρά κατάταξης ανάμεσα προβάλλοντας χώρες που είχαν πληγεί παραπάνω, αποκρύβοντας κοινωνικοοικονομικές επεκτάσεις των δικών της «επιτυχιών». Όμως, πια και οι κατατάξεις μετράνε εναντίων της χώρας. Η Ελλάδα είχε πολύ χρόνο και χρήμα (που θα το ξεχρεώνουν για πολλά χρόνια πάλι οι πολίτες) να προετοιμαστεί για το δεύτερο και νιοστό κύμα, αλλά πιστή η κυβέρνηση στο στόχο της να ιδιωτικοποιήσει και το πεζοδρόμιο που πατάμε δεν έκανε τίποτα και θρηνεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών παραπάνω νεκρούς από Σουηδία (συνολικά η Σουηδία προς το παρόν ‘προηγείται’).

Πρέπει να ακουστεί, ότι το να βιώνεις την πανδημία στη Σουηδία – ως νέα και υγιής πάντα – είναι τουλάχιστον ανακουφιστικό. Εδώ και παραπάνω από ένα χρόνο η Σουηδία δεν έχει επιβάλει πρόστιμα και αυστηρές απαγορεύσεις! Υπάρχουν μόνο συστάσεις υγειονομικές οι οποίες ακολουθούνται κατά το δοκούν. Η κυβέρνηση εμπιστεύτηκε την αυτοσυγκράτηση των ατόμων και περιορίστηκε σε πολύ βασικές απαγορεύεις: όχι συγκέντρωση πάνω από 50 ατόμων, κλείσιμο χώρων θεάματος, συγκεκριμένος αριθμός πελατών ανά τετραγωνικά μέτρα στο εμπόριο λιανικής, εστίαση μόνο με καθήμενους και παραλαβή. Κατά τα άλλα ο κόσμος συνίσταται να μην συνωστίζεται, να μην φεύγει από την κοινότητα που ανοίκει, να μην χρησιμοποιεί μέσα μαζικής μεταφοράς στις ώρες αιχμής, να αποφεύγει μετακινήσεις. Όλα αυτά και άλλα παρόμοια είναι καθαρά συστάσεις και δεν επιβάλλονται ποινές. Μία εξήγηση θεωρείτε ότι είναι η αδυναμία της κυβέρνησης να επιβάλει τη γνωστή πια ‘κατάσταση έκτακτης ανάγκης’ (state of emergency) παρά μόνο σε περίπτωση πολέμου, προστατεύοντας την ελευθερία του λαού. Υπάρχουν όμως και κάποιοι νομικοί που θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί κάποια διατάγματα και να επιβάλει περαιτέρω περιορισμούς. Το πιο αυστηρό μέτρο μέχρι τώρα ίσως ήταν ο περιορισμός του ωραρίου πώλησης αλκοόλ μέχρι τις 8μμ που εφαρμόστηκε από την παραμονή των περασμένων Χριστουγέννων. Τα σχολεία (εκτός της δευτεροβάθμιας) δεν έκλεισαν ούτε λεπτό και οποιοσδήποτε εργαζόμενος δικαιούται να πληρωθεί από την πρώτη μέρα αναρρωτικής άδειας, εφόσον υποψιαζόταν και μόνο ότι νοσούσε (ένα μέτρο που θεσπίστηκε ήδη από τον Μάρτιο του 2020). Βέβαια υπήρχαν και οι υποδομές σε πολλά επαγγέλματα να γίνουν αποκλειστικά online αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις τον τελευταίο χρόνο. Προφανώς και στη Σουηδία, οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες μέσα στην πανδημία αναδείχθηκαν και γειτονιές με μεγάλη παρουσία μεταναστών επλήγησαν παραπάνω από τις λεγόμενες «λευκές».

Δεν λέμε ποια τα πήγε καλύτερα – ρητορική που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες υιοθέτησαν στο πρώτο κύμα που μόνο η Σουηδία έμεινε ανοιχτή αλλά και υπέφερε χιλιάδες νεκρούς – αλλά ίσως πρέπει να σκεφτούμε, και μετά να πράξουμε όπως μας επιβάλει η συνείδησή μας, γιατί μία χώρα που έχει κάνει ρεκόρ στο λοκντάουν και τον αυταρχισμό ευρωπαϊκά (Ελλάδα) πλησιάζει τους νεκρούς μίας χώρας ίδιου μεγέθους πληθυσμιακά, εξαιρετικά πιο αραιοκατοικημένης, με εντονότερες εμπορικές συναλλαγές – άρα και μετακινήσεις, με λάθη στο πρώτο κύμα που τα έχει παραδεχτεί, χωρίς καμία επιβολή νόμου ή προστίμου στους πολίτες, χωρίς να κλείσει την οικονομία, την παιδεία αλλά και την εστίαση, χωρίς την επιβολή χρήσης μάσκας? Μήπως έχει γίνει κάτι απίστευτα λάθος για να μην μπορεί να διαχειριστεί μία κρίση ενώ έχει κλείσει όλο τον πληθυσμό – εκτός από αυτούς που πρέπει να δουλέψουν εκτός σπιτιού που δεν τους στήριξε με κανέναν τρόπο – για πάνω από 8 μήνες μέσα σε ένα χρόνο σε μία χώρα που έχει πολύ μικρή κινητικότητα πέρα του…. τουρισμού. 

Νέοι άνθρωποι στα πιο δημιουργικά τους χρόνια έχασαν ένα χρόνο από τη ζωή τους, παιδιά θα αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις αυτού του εγκλεισμού για πολλά χρόνια και μάλιστα χωρίς τις απαραίτητες υποδομές εφόσον δεν υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές για δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη. Οικογένειες ολόκληρες έχουν διαλυθεί ή διαρρηχθεί ανεπιστρεπτί από τη δοκιμασία του εγκλεισμού και συνωστισμού τον τελευταίο χρόνο σε συνδυασμό με μία συνεχή οικονομική ανασφάλεια. Ηλικιωμένοι ή δρουν ως φροντιστές με κίνδυνο να προσβληθούν από άλλα μέλη της οικογένειας που κινούνται εκτός σπιτιού και ειδικά τα παιδιά, ή παραμένουν έγκλειστοι και απομονωμένοι χωρίς να μπορούν να δουν τους συγγενείς και φίλους τους. Και δεν πιάνω καν τους πιο επισφαλείς αυτής της χώρας: άστεγους, μετανάστες, χρήστες (βλέπε νόμος για κατάργηση ΚΕΘΕΑ και θεραπευτικών κοινοτήτων). Όλα αυτά δεν συμβαίνουν παντού! Δεν έχουν πληγεί όλοι το ίδιο! Δεν θα έχουν όλοι οι άνθρωποι και οι χώρες στον κόσμο της ίδιες μακροχρόνιες επιπτώσεις. 

Κι επειδή μιλάμε όλο για τους νέους και τα παιδιά θα ήθελα να καταθέσω και μία κουβέντα με ένα αγαπημένο άτομο. Αυτό το άτομο μεγαλύτερης ηλικίας μου εξέφρασε ότι νιώθει απελπισία που ένας χρόνος χάθηκε έτσι χωρίς να μπορεί να δει αγαπημένα άτομα, να κάνει τις δραστηριότητες που την ευχαριστούν, να απολαύσει την παρέα φίλων γνωρίζοντας ότι τα χρόνια που θα μπορεί ακόμα να τα κάνει αυτά είναι περιορισμένα. 

Οι στιγμές όλων είναι πολύτιμες όπως και οι ζωές. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται σύνεση, προσοχή – για άλλη μια φορά – αλληλεγγύη, αλλά και επαγρύπνηση. Η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να θυσιάσει ότι απέμεινε στο όνομα της καλοκαιρινής σεζόν 2021, με τη διαφημιστική καμπάνια του ήδη αποδεδειγμένα επικίνδυνου υπουργού τουρισμού ‘All you want is Greece’. Πέρα από εκδηλώσεις εκτόνωσης (κορονοπάρτυ) που αν και λογικές, είναι επικίνδυνες για την δημόσια και ατομική υγεία εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, το ζήτημα είναι να επιστρατεύουμε κριτική σκέψη και να επαγρυπνούμε απένταντι στις διαβρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθούν αέναα εν μέσω αυτής της τραγωδίας και να αντιστεκόμαστε σε αυτές οργανωμένα, πολιτικά και με αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας.

 

Ποιος έμεινε να συγκριθούμε;

Απρίλιος 2021

 

Πηγές:

https://www.thelocal.se/20200330/whos-actually-in-charge-of-swedens-coronavirus-strategy/

https://www.alfavita.gr/kosmos/323980_kaname-lathos-paradehetai-o-epikefalis-epidimiologos-tis-soyidias

https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/273694_soyidiko-montelo-egine-mnimeio-katastrofis

https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/o-eparxiotismos-stin-periptosi-tis-pandimias-ellada-kai-soyidia

https://www.thelocal.se/20201119/does-swedens-constitution-really-prevent-tough-covid-measures/

https://www.thelocal.se/20200311/sweden-changes-sick-pay-rules-to-help-fight-coronavirus/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;