19.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠοιος πολιτισμός; Με 153 ανεμογεννήτριες θα παλουκωθεί το απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι...

Ποιος πολιτισμός; Με 153 ανεμογεννήτριες θα παλουκωθεί το απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι της Λέσβου

 

 

Γράφει ο Διονύσης Παπαδόπουλος

Tό πατρογονικό καί αγαπημένο νησί του αείμνηστου Οδυσσέα Ελύτη και το Σίγρι το αγαπημένο γραφικό ψαροχώρι τού αξέχαστου φιλοσόφου Αλμπέρ Καμύ είναι ο νέος στόχος τής αιολικής σαβουρο-βιομηχανίας.
 
Αυτά είναι τά πιθανά “οφέλη τής Ε.Ε” γιά τά οποία ο Ελύτης δέν μπορούσε νά φανταστεί σέ μιά ιστορική συνέντευξη όταν είχε διατυπώσει τίς επιφυλάξεις του (καί ευτυχώς δέν πρόλαβε νά δεί) στό άν συνάδουν μέ τήν φυσιογνωμία τού ελληνικού πολιτιστικού γίγνεσθαι..
 
Από τίς 153 ανεμογεννήτριες στήν δυτική Λέσβο οι 140 θά παλουκωθούν στό σβέρκο τού απολιθωμένου δάσους στό πρωτόγονης ομορφιάς Σίγρι καί ενός παγκόσμιου βεληνεκούς τουριστικού αλλά όχι μόνο αξιοθέατου.
Θα αναρωτηθεί κανείς τι αξία έχει ένα απολιθωμένο δάσος;
 
 
Η φυσική ιστορία είναι ζωντανό καί αναπόσπαστο κομμάτι  ενός τόπου σέ αντίθεση μέ τά τωρινά αχρηστα απολιθώματα τής πολιτικής καί επιχειρηματικής ζωής τής χώρας,τήν στιγμή πού ή εξελιξη καί ή πολιτική επιβιωσή τους στό παρόν βασίζονται στό πώς νά ρημάζουν νά καίνε νά κλέβουν νά βεβηλώνουν καί μολύνουν τά πάντα έχοντας σάν μοναδικό σκοπό τό χρήμα,αγνοώντας όλοι αυτοί οί πολιτικοί φωστήρες επιπλέον ότι ή μοναδική απάντηση στή κλιματική αλλαγή είναι τά φυσικά πάρκα τά δάση καί τά βουνά καί όχι οί σβούρες τών πολυεθνικών..
Γιά τό αφυδατωμένο από γνώση καί παιδεία ελληνικο κράτος καμουφλαρισμένο πάντα μέ ιδεολογικές μάσκες κάθε είδους πού μόνο ένας σημερινός Αριστοφάνης θά μπορούσε νά αποκαθηλώσει καί νά ξεγυμνώσει πανηγυρικά,οί τέχνες ό πολιτισμός καί τό φυσικό περιβάλλον ήταν πάντα εχθροί γιατί είναι οί μόνες πηγές διαμόρφωσης ενός ανυπότακτου καί ελεύθερου ατόμου.Κι άν ποτέ ενσωμάτωνε στά ευτελή αφηγηματά του όλες αυτές τίς διαχρονικές αξίες καί μέ όλα τά συμβολικά καί υλικά πεδία γνώσεων πού αυτές παράγουν τό κανε μόνο γιά τό δικό του κέρδος καί τού δικούς του ιδιοτελείς καί χαμερπείς σκοπούς.
 
Τό κακό όμως παράγινε.Τό μόνο πού τό νοιάζει πιά είναι τά φράγκα καί τό δείχνει μέ μιά μνημειώδη επιθετικότητα.Στό νέο αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο ή μία βαρβαρότητα διαδέχεται τήν άλλη. 
 
Οί άνθρωποι τού πολιτισμού τών τεχνών αλλά καί ό “μή ανθρώπινος” πολιτισμός τών βουνών καί τού φυσικού τοπίου τής χώρας συνυφασμένα σώματα μεταξύ τους στό ταξίδι τής ιστορίας δέχονται τώρα μιά πρωτοφανή περιφρόνηση καί απαξίωση.
Είμασταν πολύ ευγενικοί μαζί τους δέν πάει άλλο όμως.
 
Οταν γκρεμιστεί όλο αυτό τό περιττό βάρος τής “νέας ενεργειακής σταυροφορίας” από τούς ώμους τών βουνοκορφών καί τότε μόνο θά υπάρχει ελπίδα ότι ένας λαός ξηλώνει από τό σβέρκο του τόν ζυγό τών τυράννων.
 
Στόν δρόμο είναι μιά νέα γενιά ακτιβιστών πού θά τούς περιμένει στήν στροφή τής ιστορίας..
αργά ή γρήγορα..
 
Στίς 6 Ιουνίου στην πλατεία Σαπφούς  τής Μυτιλήνης έγινε μιά εκδήλωση αφιερωμένη στην  Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πού δέν έτυχε ιδιαίτερης προσοχής..
 
 
Οί συμμετέχοντες δήλωσαν :
 
Η Λέσβος, προνομιούχο νησί με καταπληκτική χλωρίδα και πανίδα, έχει την τύχη να διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό ανέπαφη την ευλογημένη φύση του,καθώς οι κάτοικοι της χιλιάδες χρόνια έδειξαν σεβασμό στον τόπο και στην κλίμακα των επεμβάσεων τους.
Το δυτικό τμήμα του νησιού μας,ένα σπάνιο γεωλογικό τοπίο, με το απολιθωμένο δάσος και όλη την μοναδική περιοχή που το περιβάλλει, δεν μπορεί να παραδοθεί στην ανάπτυξη εκατοντάδων ανεμογεννητριών.

Εκατόν πενήντα τρεις ανεμογεννήτριες σχεδιάζεται να εγκατασταθούν σ’ αυτές τις περιοχές.Κι ενώ η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών είναι εναλλακτική οικολογική παραγωγής ενέργειας, η ανάπτυξη βιομηχανικού τύπου ανεμογεννητριών χωρίς κανένα σχεδιασμό,, φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Οι ανεμογεννήτριες διαταράσσουν  την οικολογική ισορροπία των περιοχών και δημιουργούν  αξεπέραστα οικολογικά προβλήματα.

Μόνο και μόνο από τη διάνοιξη 97 χλμ νέων δρόμων πλάτους 6-8 μέτρων σε απάτητα βουνά, ειδικά για τις ανεμογεννήτριες, καταλαβαίνουμε την  αλλοίωση της περιοχής που θα επιφέρουν.Οι νέοι δρόμοι και οι τεράστιες εκσκαφές που θα χρειαστούν για όλες αυτές τις ανεμογεννήτριες θα πολλαπλασιάσουν τα φαινόμενα ερημοποίησης που ήδη είναι ορατά στη Δυτική Λέσβο.

Ποιος πιστεύει οι δεν θα επηρεαστούν από την κατασκευή αυτών των μεγαθήριων τα εκατοντάδες είδη πουλιών που βρίσκουν καταφύγιο στη Δυτική Λέσβο και αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες παρατηρητές της φύσης, τους birdwatchers, που επισκέπτονται το νησί μας μόνο για αυτά; Δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών οι κάτοικοι του Σιγρίου, της Ερεσού, της Άντισσας  του Γαβαθά και ολων των γύρω χωριών και της υπόλοιπης Λέσβου. Οι μόνες που θα ωφεληθούν θα είναι οι εταιρίες που θα τις εγκαταστήσουν και οι οποίες αδιαφορούν για την καταστροφή που θα προκαλέσουν.

Το περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου ατυχώς,υπερψήφισε το 2012 την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, παρόλο που το σύνολο των υπηρεσιών ήταν κατά του έργου: το Μουσείο Απολιθωμένου δάσους Λέσβου, η αρχαιολογία, το Δασαρχείο, η Διεύθυνση γεωργίας, περιβαλλοντικές και επιστημονικές οργανώσεις.
Δυστυχώς έως σήμερα, οι κάτοικοι της Λέσβου ουσιαστικά δεν έχουν ενημερωθεί για τις συνέπειες.

Για τους κατοίκους της Λέσβου και ειδικά των γύρω περιοχών η ζημιά  θα είναι πολύ μεγαλύτερη  από το όφελος.
Και μη αναστρέψιμη καθώς το τοπίο θα διαταραχθεί οριστικά. Υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές μορφές ενέργειας που δεν καταστρέφουν το περιβάλλον,όπως η γεωθερμία, τα φωτοβολταϊκά, οι μικρής κλίμακας ανεμογεννήτριες,η πρόταση για την εγκατάσταση υβριδικού σταθμού στην Ερεσό.Ο συνδυασμός όλων των μεθόδων θα δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Μετά από είκοσι χρόνια χρήσης των ανεμογεννητριών το μόνο που θα μένει θα είναι οι σκελετοί τους και η καταστροφή που θα έχουν επιφέρει.Το βλέπουμε στην περιοχή της Κρατήγου στην Μυτιλήνη με τις παρατημένες κατεστραμμένες ανεμογεννήτριες που τα κουφάρια τους χάσκουν προκλητικά ως μνημείο της Ελληνικής κακοδιαχείρισης.

Τούς τελευταίους μήνες είδαμε τους κατοίκους της Άνδρου και της Τήνου να ξεσηκώνονται εναντίον της εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Και προς το παρόν η εγκατάσταση σταμάτησε.Βλέπουμε όπου η κοινωνία αντιδρά, κάνουν πίσω. Το είδαμε και στο νησί μας και στην Χίο,όταν αντιδράσαμε στα κλειστά κέντρα φυλακές προσφύγων και μας έστειλαν τα ΜΑΤ. Ας είμαστε έτοιμοι για νέους αγώνες ώστε κανείς να μην διανοηθεί να επιχειρήσει να καταστρέψει την ομορφιά και την ισορροπία που το νησί μας διαθέτει.

Στήν εκδήλωση μίλησε ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Μπάκας και ο εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας καλλιτεχνών Μυτιλήνης, Παναγιώτης Σταθόπουλος. Η πλατεία γέμισε.

Μουσική  έπαιξαν και τραγούδησαν η διαπολιτισμική ορχήστρα CANTAlaloun  και η πρωτοβουλία καλλιτεχνών Μυτιλήνης.

Θα μας βρουν και πάλι απέναντί τους!

Τά “κατορθώματα” τής ΔΕΗ πολλά,εκτός τής συμπραξή της μέ τήν απάτη τής αιολικής ενέργειας και μέ τούς εργολάβους τής καταστροφής που τήν εκπροσωπούν,υπεύθυνη και γιά σωρεία πυρκαγιών(Πάρνηθα) πρωτοστατεί και στήν μετατροπή τού απολιθωμένου δάσους στό Σίγρι σε αιολικό πάρκο.

Ενα πολύ κατατοπιστικό άρθρο τού Στρατή Μπαλάσκα στίς 5/6/20 στήν ιστοσελίδα νησί

OTAN H ΔΕΗ ΑΝΑΤΙΝΑΖΕ ΤΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΤΕΣ !!

Μέσα στον πρώτο και μόνο τότε πυρήνα με απολιθώματα,η ΔΕΗ έστηνε ένα πάρκο με εννέα ανεμογεννήτριες για την τοποθέτηση των οποίων ανοίγονταν τεράστιοι κρατήρες βάθους οκτώ μέτρων με τη χρήση δυναμίτη!
Οι πληροφορίες που είχαν έρθει μιλούσαν για τεράστιους απολιθωμένους κορμούς που γινόταν σκόνη, για ένα τοπίο διάσπαρτο από απολιθώματα.

Ήμουν δεν ήμουν 30 χρονών.Πίστευα τότε και ακόμα περισσότερο πιστεύω σήμερα πως η δημοσιογραφία δεν γίνεται μέσω τηλεφώνου. Είπα το λοιπόν να ανηφορίσω στο Σίγρι. Η εικόνα που αντίκρισα ήταν πολύ χειρότερη από τη χειρότερη περιγραφή.Φυσική ιστορία εκατομμυρίων ετών κατεστραμμένη.Μάζεψα μια χαρτόκουτα με απολιθώματα που τα έστειλα μαζί με το φιλμ με τις φωτογραφίες στην «Ελευθεροτυπία». Αυτή ήταν η προ 25ετίας «πρωτόγονη» διαδικασία αποστολής του δημοσιογραφικού υλικού. Το δε φαξ με το χειρόγραφο μόλις είχε μπει στη ζωή μας….

Λίγες μέρες μετά δημοσιεύθηκε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ. Σύμφωνα με αυτό, ότι δεν θα έπρεπε να έχει γίνει, είχε γίνει. Μελέτες που δεν εγκρίθηκαν ποτέ, άδειες που δεν είχαν ληφθεί, ακόμα και χωροθετήσεις που δεν τηρήθηκαν για να μη ξοδευτεί η εργολαβική εταιρεία με έξοδα διάνοιξης δρόμων (χρήματα τα οποία είχε εισπράξει βέβαια και φυσικά ακόμα τα πληρώνουμε).
Ο διορισμένος τότε Νομάρχης (κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είχαμε) ονόματι Λεμπιδάκης διερρήγνυε τα ιμάτια του.Ο εργολάβος απειλούσε με μηνύσεις (που δεν υποβλήθηκαν αυτές τουλάχιστον ποτέ) και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης με επιστολές αναγνωστών αλλά και ανώνυμα άρθρα μιλούσαν για τον εχθρό της ανάπτυξης. Εγώ ήμουν αυτός. Ο εχθρός της ανάπτυξης ντεεε…

Για την ιστορία και μόνο, το έργο του Μουσείου Σιγρίου, με πρωτοβουλία του Στράτου Παπαευστρατίου γενικού γραμματέα του υπουργείου Αιγαίου με υπουργό Αιγαίου τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, είχε απενταχθεί. Προφανώς οι αστέρες της ανάπτυξης που μας κυβερνούσαν τότε θα σκέφτηκαν «τόσα λεφτά χαμένα… Ένα μουσείο για παλιόπετρες…»

Την επόμενη μέρα στάλθηκε στην «Ελευθεροτυπία» και μια απαντητική επιστολή που υπέγραφε ο κ. Νομάρχης σύμφωνα με την οποία κατά την επιτόπια επίσκεψη του δεν διαπιστώθηκαν καταστροφές απολιθωμάτων «και ο δημοσιογράφος σας να προσέχει τι γράφει». Ευτυχώς οι σημερινές απειλές περί «του μέλλοντος των αιχμαλώτων πολέμου», τότε δεν εξαπολύονταν!

Το βράδυ της ίδιας μέρας χτύπησε το τηλέφωνο. Στην άλλη άκρη της γραμμής ο Δάσκαλος μου Σεραφείμ Φυντανίδης: «Ρε Μπαλάσκα να σε ρωτήσω. Ετούτος μου λέει πως δεν βρέθηκαν απολιθώματα. Όλα ετούτα που έστειλες με τη χαρτόκουτα και γέμισαν τα γραφεία απολιθωμένα πρες παπιέ που τα μάζεψες ρε;». Κι έσκασε στα γέλια.

Όταν ξαναπήγα στην Αθήνα από κάποιο γραφείο μάζεψα ένα από τα ιδιαίτερα τούτα πρες παπιέ και το «επαναπάτρησα» στη Μυτιλήνη.Το έχω για να το βλέπω και να θυμάμαι πως μεταξύ δημοσιογραφίας και δημοσίων σχέσεων η διαφορά είναι κάπου 20 εκατομμύρια χρόνια. Κι όποιος θέλει να καταλάβει το γράφω σήμερα, 28 χρόνια ακριβώς μετά από τότε ας το καταλάβει.

 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τής υποκρισίας καί τού πανικού τής ΕΛΤΕΑΝ είναι τό υπόμνημά της πρός τους δήμους τής δυτικής Λέσβου ότι ή περιοχή επιλέγεται γιά τήν εγκατάσταση τών ανεμογεννητριών λόγω τού “άγονου γεωλογικού τοπίου” καί επειδή οί Κυκλάδες εξ αιτίας τής πολιτιστικής ,παραδοσιακής τους ιδιομορφίας καί τουριστικής αξίας είναι σημαντικό νά προστατευτούν…Τήν ίδια στιγμή βέβαια στέλνει τά Ματ στήν Τήνο καί στέλνει εξώδικα στούς αγωνιστές…ότι νάναι..
 
 
 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;