27.7 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣΠολίτες & Ανοιχτά Δεδομένα για τη Βιώσιμη Ανάπυξη

Πολίτες & Ανοιχτά Δεδομένα για τη Βιώσιμη Ανάπυξη

Την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, ώρα  18:00-21:00 στο Ωδείο Αθηνών, διοργανώνεται από το GROW Observatory ανοιχτή εκδήλωση και συζήτηση με θέμα “Πολίτες και Ανοιχτά Δεδομένα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη”.

Τι είναι η επιστήμη των πολιτών και πώς λειτουργεί ένα παρατηρητήριο πολιτών σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο;

Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που έχουν ορίσει τα Ηνωμένα Έθνη ενόψει 2030 και πώς επηρεάζουν την αναπτυξιακή ατζέντα της χώρας μας;

Πώς μπορούν έξυπνα κινητά, αισθητήρες χαμηλού κόστους, ανοιχτές πλατφόρμες οπτικοποίησης δεδομένων και δορυφορικά συστήματα να παρέχουν ακριβέστερες μετρήσεις για την πρόβλεψη ακραίων καιρικών δεδομένων και άλλων, ζωτικής σημασίας για την ανθρωπότητα, προκλήσεων;

Εν τέλει, πώς διαμορφώνουμε “‘έξυπνες πολιτικές” ενεργοποιώντας τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά;

Το GROW Observatory, αποτελεί ένα εκ των τεσσάρων Παρατηρητηρίων Πολιτών που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας Horizon2020.

Με αφορμή τη διεθνή συνάντηση των 18 εταίρων του έργου που πραγματοποιείται την επόμενη εβδομάδα στη χώρα μας, η Αθήνα γίνεται εφαλτήριο για μία πανευρωπαϊκή συζήτηση που φιλοδοξεί να συνδέσει τους πολίτες με την επιστήμη, και την επιστήμη με την πολιτική. Διακεκριμένοι ομιλητές από ελληνικούς και βρετανικούς φορείς έρευνας και κοινωνικής δράσης όπως το Edinburgh Futures Institute, το Πανεπιστήμιο του Dundee, η Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη και η Οργάνωση Γη παρουσιάζουν νέες στρατηγικές, εργαλεία και προγράμματα σε μία βραδιά ενημέρωσης, συζήτησης και δικτύωσης με επίκεντρο τις κοινότητες ενεργών πολιτών, τα ανοιχτά δεδομένα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, κρατικών και διεθνών οργανισμών, ερευνητικών ιδρυμάτων και εταιρειών καινοτομίας, ΜΚΟ και δικτύων πολιτών, καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται για την κοινωνική μετάβαση προς την αειφορία. Τη διοργάνωση υπογράφει η CulturePolis ως ο Έλληνας εταίρος του GROW Observatory, με επικεφαλής τον εθνοβιολόγο και σύμβουλο βιώσιμης ανάπτυξης κ. Παύλο Γεωργιάδη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του British Council και του εκπαιδευτικού οργανισμού “Επιστήμη Επικοινωνία – SciCO”, ενώ οργανωτικά συνεισφέρουν η βρετανική Permaculture Association και η ιρλανδική οργάνωση Cultivate.

Οι ομιλίες και η ανοιχτή συζήτηση θα πραγματοποιηθούν από τις 18:00 έως τις 20:00 στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, με ταυτόχρονη διερμηνεία. Θα ακολουθήσει δεξίωση με ευκαιρίες δικτύωσης μεταξύ των συμμετεχόντων και των διεθνών προσκεκλημένων. Λόγω περιορισμένων θέσεων, για συμμετοχή στην εκδήλωση είναι απαραίτητη η εγγραφή σας εδώ.
Το GROW Observatory
Το Παρατηρητήριο GROW (www.growobservatory.org) είναι ένα πανευρωπαϊκό έργο το οποίο εμπλέκει χιλιάδες καλλιεργητές, ερευνητές και πολίτες με πάθος για τη γη, και ηγείται της προσπάθειας για την ανάδειξη της σημασίας του υγιούς εδάφους.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει αναπτύξει τοπικές κοινότητες σε 9 ευρωπαϊκές χώρες (GROW Places), καλώντας χιλιάδες ανθρώπους να ενημερωθούν και να δράσουν ως πολίτες-επιστήμονες για την επίτευξη τριών εκ των 17 Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη: την εξάλειψη της πείνας (Στόχος 2), τη δράση για το κλίμα (Στόχος 13), και τη φροντίδα για τη γη (Στόχος 15).

Μέσω της χρήσης αισθητήρων εδάφους, που προσφέρονται από το πρόγραμμα δωρεάν, οι πολίτες συλλέγουν χρήσιμα εδαφικά δεδομένα, τα οποία χρησιμοποιούνται από τους επιστήμονες για την επαλήθευση (ground truthing) δορυφορικών δεδομένων, και τη δημιουργία κλιματικών μοντέλων. Μέχρι στιγμής, οι πολίτες-επιστήμονες στις κοινότητες του GROW έχουν τοποθετήσει 2.000 αισθητήρες εδάφους σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, στοχεύοντας στην τοποθέτηση 15.000 αισθητήρων μέσα στο 2019.

Η κοινότητα GROW Place Greece, με αφετηρία την Αλεξανδρούπολη, φέρνει τις δράσεις του προγράμματος στην Ελλάδα, παρέχοντας μοναδικές ευκαιρίες δικτύωσης και εκπαίδευσης για τους συμμετέχοντες αγρότες, επιστήμονες και ενεργούς πολίτες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα υγρασίας εδάφους στην Ευρώπη στο πλαίσιο ενός πρωτοπόρου έργου που συνδυάζει τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών και τις επιστήμες, με στόχο την αειφόρο διαχείριση και αναγέννηση των εδαφών, τη βελτίωση των πρακτικών καλλιέργειας και τη θωράκιση ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Καθώς η υλοποίηση του GROW Observatory κορυφώνεται το 2019, αυτή η εκδήλωση της Αθήνας σηματοδοτεί την εκκίνηση ενός δημοσίου διαλόγου για “έξυπνες” διαδικασίες λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι (video με ελληνικούς υπότιτλους)
Αναπτύσσοντας το GROW Observatory: https://www.youtube.com/ watch?v=iuYiVipOSOg

Χτίζοντας κοινότητες επιστημόνων-πολιτών σε 9 GROW Places σε όλη την Ευρώπη: https://www.youtube.com/watch?v=ttaf1B_Elf4&t=3s

●    Συνδέοντας πολίτες και ανοιχτά δεδομένα: https://www.youtube.com/watch?v=_ANSoDKWYhc

Δωρεάν διαδικτυακό μάθημα (MOOC) “Citizen Science: from Soil to Sky” στην πλατφόρμα του FutureLearn (Εκκίνηση στις 11/02/2019, στην αγγλική γλώσσα)
Twitter: @growobservatory
Πολίτες & Ανοιχτά Δεδομένα για τη Βιώσιμη Ανάπυξη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;