20.2 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΡΓΑΣΙΑΠώς οι απολυμένες νηπιαγωγοί έφτιαξαν τον πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο παιδικό σταθμό

Πώς οι απολυμένες νηπιαγωγοί έφτιαξαν τον πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο παιδικό σταθμό

Μετά από μία μεγάλη περίοδο διαρκούς συμπίεσης των εισοδημάτων και παράτασης του ωραρίου, ο παλιός ιδιοκτήτης του παιδικού σταθμού ανακοίνωσε στις δασκάλες/νηπιαγωγούς και στους άλλους εργαζόμενους ότι πια «δεν έβγαινε» και ότι έπρεπε να το κλείσει. Αρχικά όλοι πάγωσαν, και άρχισαν να σκέφτονται πως θα αντιμετώπιζαν την ανεργία τους.

Με τη συμβολή όμως της κόρης του ιδιοκτήτη που έθεσε στη διάθεσή τους το χώρο, οι δασκάλες/νηπιαγωγοί και λοιποί εργαζόμενοι βρήκαν τη διέξοδο στην αλληλεγγύη και στις προοπτικές της αυτοδιαχείρισης, και εκμεταλλεύτηκαν τις δυνατότητες που δίνει το νομικό πλαίσιο των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων (νόμος 4019/2011), για να αναλάβουν οι ίδιες τόσο την διαχείριση και την εργοδοσία, όσο και την παροχή όλων των υπηρεσιών στα φυλασσόμενα παιδιά.

Πώς οι απολυμένες νηπιαγωγοί έφτιαξαν τον πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο παιδικό σταθμό

Έχουν δεσμευτεί στο να κρατήσουν ολιγομελή τμήματα (το πολύ δέκα παιδιών) τόσο για τα βρέφη (από ενός έτους) όσο και για τα νήπια (παιδάκια δυόμιση ως τρεισήμισι) και για παιδάκια (τρεισήμισι ως τεσσερισήμισι ετών) για να μπορούν να τηρούνται ουσιαστικές σχέσεις ανάμεσα στα παιδάκια και τις δασκάλες τους Και θα στηρίξουν, κρατώντας το Σταθμό ανοιχτό, πολλά παιδιά που φύλαγαν όσο ο Σταθμός ήταν ιδιωτικός, αλλά και άλλα παιδιά, προπαντός οικογενειών που θέλουν να τα μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον αλληλεγγύης και αυτοδιαχείρισης.

Οι πόρτες της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Βρεφονηπιακός Σταθμός: Η Σύγχρονη Αγωγή», της πρώτης Κοιν.Σ.Επ των Χανίων, άνοιξαν στην παραλιακή ζώνη (δίπλα στη θάλασσα ο Σταθμός !) και συγκεκριμένα στην Ελευθερίου Βενιζέλου 128 (τηλέφωνο 28210-52722 synhroniagogi@gmail.com).

Σκοπός της και καθημερινό έργο της «η διαπαιδαγώγηση και ψυχαγωγία νηπίων, η πολύπλευρη νοητική, συναισθηματική, κοινωνική και ψυχοσωματική ανάπτυξη των νηπίων, η καθημερινή τους φύλαξη, φροντίδα, και ημερήσια διατροφή αλλά προπαντός η προπαρασκευή για τη φυσική μετάβαση τους από την οικογενειακή τους ζωή στο σχολικό περιβάλλον» (από τον εσωτερικό κανονισμό του Σταθμού).

Αν μη τι άλλο, ο Βρεφονηπιακός Σταθμός αυτός αναδεικνύει ότι υπάρχουν διέξοδοι παραγωγής και προσφοράς υπηρεσιών στην κοινωνία, μέσα στην κρίση, πέραν των δρόμων του ξεπουλήματος και της ιδιωτικοποίησης.

πηγή: koinsep.org

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;